18.12.15

Χαμός στη Νέα Δημοκρατία για τους μυστικούς διαύλους Καραμανλή - Τσίπρα


Χαμός στη Νέα Δημοκρατία για τους μυστικούς διαύλους Καραμανλή - ΤσίπραΗ φιλολογία περί "μυστικών επαφών" Κώστα Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει "θύελλα" στη Νέα Δημοκρατία, παραμονές των εκλογών για νέο αρχηγό του κόμματος. 

Ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε σήμερα τα χαρτιά του, διευκρινίζοντας μέσω συνεργατών του ότι η επικοινωνία ήταν μία και πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου πριν ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είπε στον Αλέξη Τσίπρα: "Η χώρα βυθίζεται, πρέπει να κάνεις το χρέος σου".
Όπως λένε, ο Κώστας Καραμανλής δεν δημοσιοποίησε αυτήν την επικοινωνία ήταν γιατί δεν ήθελε να θεωρήσει οποιοσδήποτε ότι το χρησιμοποιεί για μικροπολιτικούς λόγους. Μοναδικός γνώμονάς του, κατά του συνεργάτες του, ήταν το συμφέρον της χώρας.
Στόχος του Κώστα Καραμανλή, εξηγούν, ήταν να λειτουργήσει ο λόγος του ως αντίβαρο προς τις εισηγήσεις που δεχόταν τότε ο Αλέξης Τσίπρας από στελέχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για ρήξη με την Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Ρουσόπουλου περί κινδύνου διάσπασης αλλά και για τα ηγετικά χαρακτηριστικά του κ. Τσίπρα οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή σχολιάζουν ότι πρόκειται για προσωπικές θέσεις του κ. Ρουσόπουλου και δεν απηχούν αυτές του πρώην πρωθυπουργού.
H κυβέρνηση
Είναι φυσιολογικό, αν καταστεί αναγκαίο για λόγους εθνικού συμφέροντος, ένας πρωθυπουργός να συνομιλήσει με έναν πρώην πρωθυπουργό, αναφέρουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ερωτηθέντες για τα περί επαφών με τον Κώστα Καραμανλή.
Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η επικοινωνία των δύο ανδρών πριν από τη συμφωνία του καλοκαιριού για το τρίτο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση, πάντως, όπως μετέδωσε ο Χρήστος Τσιγουρής, δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει και έχει βάση το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Αντιδράσεις
Οι πληροφορίες για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των δυο ανδρών πυροδότησαν εκ νέου συζητήσεις για υπόγειες διαδρομές που συνδέονται και με άλλα σενάρια για πιθανή συγκυβέρνηση των δυο κομμάτων.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις Ρουσόπουλου και κάλεσε την Καραμανλική πλευρά να ξεκαθαρίσει. "Νομίζω τώρα ότι πρέπει όλη αυτή η πλευρά της λεγομένης καραμανλικής πτέρυγας στη ΝΔ να βγει να το λήξει με ένα τρόπο γιατί αρχίζει να μας φέρνει όλους σε δύσκολη θέση", είπε στον BHMA FM.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι προτιμά όλα να λέγονται δημόσια. "Μπορεί να υπάρχουν κάποιου είδους παρασκηνιακές επαφές. Δεν βοηθά τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ δεν έχω ακούσει τον κ. Καραμανλή δημόσια να μιλάει. Ενδεχομένως να υπάρχει και δεν έχω πρόβλημα εγώ με αυτό", δήλωσε στον ραδιοσταθμό Alpha.
Σήμερα πάντως και ο Ευάγγελος Αντώναρος, στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, επιβεβαίωσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. "Ο Καραμανλής δεν είναι ο άνθρωπος που δίνει οδηγίες, αλλά ποτέ δεν θα αρνηθεί να μιλήσει με κάποιον που ζητά τη γνώμη του και ειδικά όταν ο τότε πρόεδρος τη ΝΔ αρνιόταν να πει καλημέρα στον κ. Τσίπρα, πράγμα που θεωρώ ως μη συμβατό με τον πολιτικό πολιτισμό της ΝΔ. Άλλωστε ο τότε πρόεδρος του κόμματος δεν παίζει κανέναν ρόλο στα κομματικά πράγμα της Νέας Δημοκρατίας", ανέφερε μιλώντας στον Focus FM.
Ο Βαγγέλης Μειμαράκης πήγε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής επηρέασε την γνώμη του Αλέξη Τσίπρα. "Εάν ο κ. Τσίπρας πήρε τον κ. Καραμανλή ή μίλησε με τον κ. Καραμανλή και ο κ. Καραμανλής του άλλαξε και άποψη σημαίνει πρώτον ότι το άπειρο παιδί πήρε τον έμπειρο γιατί η εμπειρία δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται, κατακτάται και με την ηλικία. Άρα λοιπόν το άπειρο παιδί την ώρα που καιγόταν η χώρα μίλησε με τον έμπειρο και έμεινε στην Ευρώπη", επισήμανε στον BHMA FM.
Τέλος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας σχολίασε τις διαρροές από συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, λέγοντας στον ίδιο ραδιοσταθμό: "Όσοι πρώην συνεργάτες του προσπαθούν να δημιουργήσουν κύκλους, τετράγωνα και ρόμβους επειδή σήμερα βρίσκονται κοντά σε κάποιον υποψήφιο, νομίζω ότι κάνουν κακό καταρχήν στον ίδιο τον Καραμανλή αλλά και κατά δεύτερον στην παράταξη".
Αίσθηση πάντως είχαν προκαλέσει νωρίτερα οι αναφορές του άλλοτε στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή και υπουργού σήμερα της κυβέρνησης Τσίπρα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στη Βουλή μετά την επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη στον Αλέκο Φλαμπουράρη.
"Πρέπει να θυμάστε ότι τους λαοφιλείς πρωθυπουργούς, δεν αναφέρομαι μόνο στον σημερινό, ένας έξυπνος τρόπος να τους πλήξεις είναι να χτυπάς το περιβάλλον τους. Πρέπει να το θυμάστε. Εγώ το θυμάμαι πολύ καλά", είπε.


Mega

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου