24.12.15

Ο... ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΤΟΥ 2016 ! Τι προβλέπει ο Economist για τις οικονομίες 14 χωρών - Τι λέει για τον Αλ. Τσίπρα και το Grexit


Τι προβλέπει ο Economist για τις οικονομίες 14 χωρών - Τι λέει για τον Αλ. Τσίπρα και το Grexit

Τις προβλέψεις του γα το πώς θα κινηθούν οι οικονομίες σε όλo τον κόσμο το 2016 δημοσίευσε σε ειδικό αφιέρωμα ο Economist, τονίζοντας πως το σενάριο του Grexit είναι ακόμα πολύ πιθανό, αν και υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί για... αργότερα. Συγκεκριμένα, ο Economist τονίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος που αντιτάσσεται στη λιτότητα, εισέρχεται στο 2016 με μια νέα εντολή μετά τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στους δανειστές συμφωνώντας σε ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που το κοινό μισεί.  Αυτή η σύγχυση οδηγεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους που κανείς εντός ή εκτός της χώρας δεν θεωρεί βιώσιμη.
Η αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ωστόσο ίσως μετακινηθεί για... αργότερα καθώς το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα κοιτάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Economist, το 2016 θα είναι ένα ακόμη έτος ύφεσης, η οποία θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ.
Στο ειδικό αφιέρωμα του Economist για το 2016 υπάρχουν ωστόσο προβλέψεις για το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στις σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου. Αυτές έχουν ως εξής:
ΗΠΑ
Η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό καθώς οδηγείται στις κάλπες τον Νοέμβριο, οι οποίες αναμένεται να μονοπωλήσουν το πολιτικό ενδιαφέρον. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία και πάλι και έτσι πολλοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων επιθυμούν να πάρουν τη δουλειά του. Η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον δεν ξεκίνησε τόσο καλά, αλλά θα καταφέρει να εκπροσωπεί τους Δημοκρατικούς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist θα γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα είναι μια έκπληξη (υπόδειξη: όχι άλλος Μπους). Τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα, αλλά δεν θα εκτροχιάσουν την οικονομία που θα έχει καλές επιδόσεις, με ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του περιοδικού ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο θα αποκτήσεις σημαντική επιρροή έτσι ώστε να έχει λόγο στην τελική επιλογή.
Ρωσία
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι κυρώσεις της Δύσης λόγω της Ουκρανίας και ο υψηλός πληθωρισμός θα μειώσουν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων με την οικονομία να κινείται σε ύφεση.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι δύσκολο να διατηρήσει την μεγάλη δημοτικότητα που έχει πετύχει λόγω των εθνικιστικής θέρμης που γέννησε η πολιτική του την Ουκρανία.Οι επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Τουρκία
Το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα AK του προέδρου Ερντογάν πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις εκλογές στα τέλη του 2015.
Ο Ερντογάν, σχεδιάζει να αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα με μια ισχυρή προεδρία και φαίνεται να αδιαφορεί από το γεγονός ότι το Σύνταγμα λέει το αντίθετο.
Η οικονομική ανάπτυξη θα κορυφωθεί το 2016 ( +2,8%) αλλά θα παραμείνει πολύ κάτω από τα χρόνια της οικονομικής άνθησης του 2010 με 2013.
Αυστρία
Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα θα διατηρήσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό τους μέχρι τις εκλογές το 2018, μόνο και μόνο επειδή τα δύο κόμματα θέλουν να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές.Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Αυστρία.
Η πρόοδος για τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Αυστρία είναι αργή, όπως και η πάταξη της φοροδιαφυγής αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις. Αν όμως η ευρωζώνη κινηθεί θετικότερα η οικονομία της Αυστρίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Γαλλία
Η προεδρία του Φρανσουά Ολάντ έχει εγκλωβιστεί μέσα σε οικονομική στασιμότητα και βαθιά αποδοκιμασία της κοινωνίας. Ετσι ο Ολαντ οδεύει προς βέβαιη ήττα το 2017.
Η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την οποία εξελέγη η κυβέρνηση του το 2015, θα φέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά όχι αρκετά για να ανακόψει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Ρεπουμπλικάνους. Η μάχη για το ποιος τελικά θα κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος για την αντιπολίτευση θα δοθεί ανάμεσα σε έναν πρώην πρόεδρο, τον Nικολά Σαρκοζί και έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Αλέν Ζουπέ.
Γερμανία
Οι συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ στην ευρωζώνη θέλουν η Γερμανία να ενισχύσει τις επενδύσεις και κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας της Ευρώπης, αλλά οι Γερμανοί είναι πολύ επιφυλακτικοί.
Ετσι, οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προβλημάτων θα παραμείνουν στο περιθώριο, αν και η εισροή προσφύγων από τη Συρία μπορεί να βοηθήσει.
Η Γερμανία θα παραμείνει πιο φιλόξενη για τους μετανάστες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο οι προσφυγικές ροές θα δοκιμάσουν την καλή της θέληση. Το κόμμα της Μέρκελ διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Ιταλία
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί Ματέο Ρέντσι, αντιμετωπίζει αντιδράσεις από παγιωμένα συμφέροντα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση, την αγοράς εργασίας και την εκπαίδευση προχωρούν και θα αποδώσουν καρπούς το 2016. Προς το παρόν, όμως, η Ιταλική οικονομία θα σημειώσει οριακή ανάπτυξη (1%) η οποία και θα προέλθει από την αύξηση της ζήτησης από τις γειτονικές χώρες.
Ολλανδία
Η ορθολογική οικονομική διαχείριση έχει συμβάλλει στην σταθερή ανάκαμψη της Ολλανδικής οικονομίας σε αντίθεση με την πολιτική αστάθεια του μεγάλου συνασπισμού που περιλαμβάνει την Δεξιά και την Αριστερά.
Η Ολλανδία θα οδηγηθεί σε εκλογές το 2017. Ωστόσο υπάρχει μια πιθανότητα οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Economist, οι εκλογές θα βγάλουν ενισχυμένη την αντιπολίτευση.
Η πρόοδος σχετικά με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει την υγεία και τη μετανάστευση ενίοτε επιδρούν στην συνοχή της κυβέρνησης, ενώ η βελτίωση της ζήτησης θα κρατήσει την οικονομία της Ολλανδίας ζωντανή.
Πορτογαλία
Ο συνασπισμός Frente κέρδισε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2015, αλλά έχασε την πλειοψηφία των εδρών. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε φάση πολιτικής σύγχυσης και προφανώς είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η οικονομία της.
Η οικονομία έχει αποκατασταθεί από τα επείγοντα μέτρα που θεσπίστηκαν μετά τη ύφεση.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του Μάαστριχτ και η ανάπτυξη θα επιστρέψει στα μέτρια επίπεδα στο 1,8% για το 2016.
Ισπανία
Παρά την άνοδο των Podemos στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα πέτυχε να καταλάβει την πρώτη θέση. Η Ισπανία έχει συμμορφωθεί με το πνεύμα και το γράμμα των απαιτήσεων των πιστωτών της ενώ βρίσκεται σε φάση ισχυρής ανάκαμψης.
Ελβετία
Η Ελβετία στρέφεται προς τα δεξιά μετά από την ισχυρή εμφάνιση του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές του 2015 που τάχθηκε κατά της μετανάστευσης. Η δημοσιονομική πολιτική μάλλον θα σκληρύνει όπως επίσης και η αντίσταση προς τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.
Ουκρανία
Η Ουκρανία είναι παγιδευμένη ανάμεσα στο οικονομικό χάος, την ρωσική επιθετικότητα και τη δική της δυσλειτουργία ως χώρα. Η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να επιβάλει την εξουσία της, ακόμη και σε εκείνα τα τμήματα της χώρας που ελέγχει.
Οι όροι που επέβαλε το ΔΝΤ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας θα δοκιμάσουν την κοινωνική συνοχή ενώ η οικονομία θα ανακάμπτει αργά. Αυτή θα δείξει πόσο θα επιβιώσει η Ουκρανική κυβέρνηση το 2016.
Βρετανία
Η συντηρητική κυβέρνηση του Κάμερον, έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία τον Μάιο του 2015 θα είναι έκθετος στις όποιες αντιθέσεις προκύπτουν στο κόμμα.
Η φύση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ δοκιμάζεται ακόμη ενώ είναι πιθανό στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017 να υπάρξει δημοψήφισμα για το Brexit. To «Ναι στην ΕΕ» δεν είναι καθόλου βέβαιο.


TheToc

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου