25.11.15

Κήρυξε πτώχευση επισήμως ο Δήμος Σαλαμίνας

Η υπαγωγή του σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει ότι θα λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τμήμα του ποσού, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Και επισήμως πτώχευσε ο Δήμος Σαλαμίνας, ο πρώτος δήμος της χώρας για τον οποίο εκδόθηκε ΦΕΚ που αναφέρει ότι υπάγεται στο πρόγραμμα εξυγίανσης του άρθρου 174 του νόμου 4270/2015. Ο δήμος είχε χρέη πάνω 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αδυνατεί να εισπράξει και τα οφειλόμενα από τους δημότες. Υστερα από διακανονισμό με τους προμηθευτές, τα χρωστούμενα για το 2016 μειώθηκαν στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και πάλι ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

Η υπαγωγή του σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει ότι θα λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τμήμα του ποσού, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο συγκεκριμένος δήμος και στο παρελθόν είχε λάβει επιχορήγηση από το κράτος για χρέη, αλλά η προηγούμενη δημοτική αρχή μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αυξήσει και πάλι το έλλειμμα.

Ερωτήματα, πάντως, γεννιούνται κάτω από ποιες συνθήκες και με ποια κονδύλια το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει χρήματα για αποπληρωμή χρεών δήμων. Γιατί, βέβαια, ο Δήμος Σαλαμίνας είναι μόλις ο πρώτος από μια σειρά δήμων, περίπου 20, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους για το 2016.

Οσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, εφόσον ο δήμος μπει σε πρόγραμμα, η δήμαρχος Ισιδώρα Παπαθανασίου τονίζει ότι «είμαστε υπέρ του ελέγχου και της νομιμότητας. Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε τον δήμο και, όταν σου δίνουν χρήματα, φυσικά πρέπει να υπάρχει έλεγχος». Ομως η ίδια αντιμετωπίζει τη ρύθμιση θετικά διότι θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι ο δήμος. «Είναι ένα καλό βήμα γιατί επιτέλους θα έχουμε προϋπολογισμό και θα μπορέσουμε να αγοράσουμε λάμπες και λάστιχα για τα αυτοκίνητα του δήμου».


  kathimerini.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου