27.11.15

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η ΤΟ ΑΝΕΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ;

Ευρισκόμενο στο στάδιο της διαβούλευσης το σχέδιο νόμου αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. , επιβάλλεται άπαντες οι αιρετοί στον Α΄και Β΄βαθμό αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι φορέων να εκφράσουν ξεκάθαρα  θέσεις και απόψεις, για τις επιχειρούμενες αλλαγές. Με αυτό το σκεπτικό, δημοσιοποιώ τις δικές μου θέσεις  για το θέμα.
Θεωρώ ως πρόχειρο και χωρίς τις αναγκαίες αλλαγές που θα έκαναν την Ελληνική Αστυνομία μία σύγχρονη Αστυνομία, απαλλαγμένη από όσα  διαχρονικά την καθήλωναν το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Μίας αναδιάρθρωσης όμως, που είναι επιβεβλημένη, διότι  είναι γνωστές οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που  λειτουργούσαν σε βάρος της αστυνόμευσης και της άμεσης παρουσίας της Αστυνομίας, κάτι  που έχει ανάγκη η κοινωνία αυτήν την περίοδο της  μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Είναι γνωστό σε όλους άλλωστε, πως το έγκλημα έχει διαφοροποιηθεί, έχει γίνει σύγχρονο, σκληρότερο , με πολιτικές και θρησκευτικές προεκτάσεις και τείνει να επεκταθεί ακόμη και σε παραδοσιακά φιλήσυχες περιοχές της Χώρας μας. Μέχρι σήμερα, η επαγγελματικότητα και το φιλότιμο των Αστυνομικών έχει αποτρέψει δυσάρεστα γεγονότα  και έχει διαλευκάνει δύσκολες υποθέσεις εγκλημάτων που έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη.
Τις  θέσεις των κυβερνητικών βουλευτών που ακούστηκαν στη διαβούλευση …περί  δήθεν τόλμης  στη λήψη αποφάσεων, θα τις συμμεριζόμουνα αν δεν μάθαινα το σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών υπηρεσιών που ήρθε προς διαβούλευση.
Σωστή η σκέψη ως προς την ενίσχυση κάποιων Αστυνομικών Τμημάτων καθώς  και η κατάργηση άλλων Τμημάτων ή Σταθμών που τύποις και με κόστος σε χρήματα και  εργατοώρες  λειτουργούσαν χωρίς να μπορούν  να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας, λόγω της  εν γένει δομής λειτουργίας  της Αστυνομίας.
Τραγικό λάθος όμως να αφήνονται ακάλυπτες ολάκερες περιοχές της Μεσσηνίας όπως π.χ.οι Γαργαλιάνοι  και τα Φιλιατρά που λόγω ιδιαιτεροτήτων πχ τουριστική ανάπτυξη, μεγάλες παραγωγές στον αγροτικό τομέα, προσέλευση αλλοδαπών προς εργασία κλπ παρουσιάζουν αυξημένη εγκληματικότητα και απαιτείται η παραμονή κι ενίσχυση ει δυνατόν των Αστυνομικών Τμημάτων.
Λάθος η διατήρηση  κι όχι η κατάργηση των  Επιτελικών Υπηρεσιών  στις έδρες των Γενικών Αστυν.Διευθύνσεων κυρίως  ή η αμείωτη και συνεχώς αυξανόμενη γραφειοκρατία που αποσυντονίζει την Αστυνομία από το σημαντικό έργο της  και εγκλωβίζει δυνάμεις  σε όλες τις Περιφ.Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Λάθος η απασχόληση της Αστυνομίας με ξένα προς την αποστολή της καθήκοντα και λάθος η κατάργηση Υπηρεσιών που βοηθούν την πάταξη της παραξενοδοχίας, την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας, εφαρμόζουν  τη νομοθεσία για τον τουρισμό  και βοηθούν την αυξανόμενη στην περιοχή μας τουριστική ανάπτυξη.
Το βάρος πρέπει να δοθεί στην εποχούμενη αστυνόμευση με ενίσχυση των υλικοτεχνικών μέσων στις εναπομείνασες Αστυνομικές Υπηρεσίες  και αλλαγή της εν γένει δομής της δυσκίνητης και χαμένης στη γραφειοκρατία Αστυνομίας,  σε έναν ευέλικτο οργανισμό που δεν θα καταταλαιπωρεί τους εργαζόμενους σ αυτό και  θα αποδίδει άμεσα έργο προς τους πολίτες.Για να επιτευχθεί ο στόχος της αναδιάρθρωσης, πρέπει να μεταρρυθμιστεί συνολικά η λειτουργία της Αστυνομίας και να μην μείνει η όποια προσπάθεια στο χωροταξικό σχεδιασμό χωρίς περαιτέρω αλλαγές.
Μένει να δούμε το τελικό σχέδιο , όπου ελπίζουμε να αφουγκρασθούν οι Κυβερνώντες την τοπική κοινωνία , την αυτοδιοίκηση και τις συνδικαλιστικές Ενώσεις των Αστυνομικών, που διαχρονικά δεν βλέπουν μόνο προς τα δικά τους αιτήματα, αλλά προτείνουν σωστές λύσεις για την καλύτερη αστυνόμευση και την ασφάλεια των Αστυνομικών
Καλαμάτα 27 Νοεμβρίου 2015

Αντωνία Μπούζα
Περιφερειακή Σύμβουλος –Εντεταλμ.Σύμβουλος Τουρισμού

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου