9.10.15

Οργανισμοί και υπάλληλοι..."φαντάσματα"!

Αλαλούμ στο Δημόσιο - Ιστορίες διαφθοράς , 5.000 υπάλληλοι με μισθό ...γ.γ υπουργείου και "άγνωστοι" υπάλληλοι με αποδοχές- γρίφο.

Διαχρονικό ελληνικό φαινόμενο η διαφθορά και το γενικότερο αλαλούμ γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει ο έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που εντόπισε 404 οργανισμούς και φορείς του ευρύτερου δημοσίου  που λειτουργούν σε  καθεστώς αδιαφάνειας και με άγνωστο αριθμό εργαζομένων, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Εθνους".
Οι παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου αλλά και η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφεραν να σταματήσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στις απολαβές σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.
Συνολικά 404 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν έχουν απογραφεί, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει η κεντρική διοίκηση τον αριθμό των εργαζομένων τους αλλά και το σύνολο των αποδοχών τους.
Την ίδια ώρα, τα παραπάνω επιβεβαιώνουν  οι δηλώσεις του Γενικου Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή ο οποίος είπε: «Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία και για να καταπολεμηθεί απαιτείται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση, κάτι που δεν υπάρχει» .
Μπότοξ αντί για σκωληκοειδίτιδα, πλαστές επιστολές, «αμαρτωλά» δημόσια έργα και άλλες πολλές περιπτώσεις θυμήθηκε ο Λέανδρος Ρακιντζής μιλώντας για τις υποθέσεις διαφθοράς που έχει συναντήσει. 
Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή το κόστος της διαφθοράς φθάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς «αν για 10 χρόνια δε είχαμε φαινόμενα διαφθοράς θα είχε εκλείψει το χρέος της χώρας».
Καταθέτοντας την εμπειρία του υ ο Λέανδρος Ρακιντζής περιγράφει μερικές.,,τρελες περιπτώσεις που έχει συναντήσει, ενώ κάνει και μια «αισιόδοξη» διαπίστωση. 
«Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν λιγοστέψει τα φαινόμενα και έχουν μειωθεί τα σχετικά κόστη» είπε ο Ρακιντζής για να θέσει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το φακελάκι.
«Πριν από τα μνημόνια γιατροί ζητούσαν από τους ασθενείς ακόμα και 5.000 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό έχει πέσει στα 300 ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ρακιντζής υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του λαού αλλά και να υπάρχει σχετική πολιτική βούληση. «Όλες οι κυβερνήσεις διακηρύττουν ότι θα πατάξουν τη διαφθορά και ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω δει κανένα μαχαίρι να φτάνει στο κόκκαλο» πρόσθεσε.
Ο ίδιος πρότεινε την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για να διαπιστωθεί ποιοι νόμοι είναι σε ισχύ και ποιοι είναι ανενεργοί. Με αυτό τον τρόπο, διευκρίνισε, θα έχουμε ασφάλεια Δικαίου, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της διαφάνειας. Από συστάσεως του ελληνικού κράτους έως σήμερα, συμπλήρωσε, έχουν ψηφιστεί 17.500 νόμοι και έχουν εκδοθεί 120.000 εγκύκλιοι, ενώ ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός αποτελείται από 30.000 σελίδες.

Γιατροί με προσόντα "μαιμού"
Γιατροί εμπλέκονται και σε υποθέσεις που στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές και επιβαρύνουν παράνομα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κ. Ρακιντζής υπενθύμισε την υπόθεση χειρούργου που κατάφερε να προαχθεί σε καρδιοχειρουργό προσκομίζοντας ακόμα και πλαστή συστατική επιστολή του Μαγκντί Γιακούμπ. Κίνησε τις υποψίες και τελικά απολύθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς του που πέθαιναν στα χέρια του ήταν τριπλάσιοι σε σχέση με τον μέσο όρο των συναδέλφων του.
Σε μεγάλο κρατικό νοσοκομείο αποκαλύφθηκε ότι σε μόλις έξι μήνες 32 χειρουργοί, εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές του ιδρύματος, εξυπηρετούσαν την ιδιωτική πελατεία τους κάνοντας εκατοντάδες αισθητικές , επιβαρύνοντας τον ασφαλιστικό φορέα του «ασθενή».
Γιατρός δημόσιου νοσοκομείου διατηρούσε, κατά παράβαση της νομοθεσίας, ιδιωτικό ιατρείο. Την ώρα που εκπρόσωποι των αρχών διενέργησαν έλεγχο στο ιατρείο του βρίσκονταν στην αναμονή 6-7 ασθενείς του. Ο γιατρός δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι βρίσκεται στο χώρο όχι για άσκηση του επαγγέλματός του, αλλά γιατί γιορτάζει τα γενέθλιά του και ότι οι παρευρισκόμενοι είναι συγγενείς και φίλοι που ήρθαν για να του ευχηθούν.

Δημόσια έργα
Ο γενικός επιθεωρητής μίλησε και για τα «αμαρτωλά» δημόσια έργα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την παράκαμψη της Σπάρτης. Ο εργολάβος εισέπραξε το σύνολο των 17 εκατ. ευρώ που προϋπολογίστηκε το έργο, το οποίο ωστόσο ουδέποτε κατασκευάστηκε, με αποτέλεσμα η χώρα να απειλείται από την ΕΕ με υψηλό πρόστιμο.

Βερναδάκης: 5 χιλ. υπάλληλοι με μισθό γεν.γραμματέα υπουργείου
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπάρχουν ακόμη 5 χιλιάδες υπάλληλοι οι οποίοι απολαμβάνουν αποδοχές ίσες με τον μισθό γενικού γραμματέα υπουργείου.
Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης την Πέμπτη προαναγγέλλοντας ότι τώρα θα προχωρήσει νομοθετικά στην «αποδέσμευση» αυτών των αποδοχών από τις απολαβές του γγ υπουργείων.
Τι είπε ο Βερναρδάκης για την κινητικότητα
Για τους περίπου 90.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» (στην πλειονότητά τους υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών), ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι δεν θα αυξηθεί ο μισθός τους έως το τέλος του 2018 ακόμη κι’ αν «ξεπαγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις.
Η προσωπική διαφορά αφορά υπάλληλους που με τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου δέχτηκαν μειώσεις πάνω από 25% του μισθού τους.
Για το νέο σύστημα κινητικότητας, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι θα βασίζεται σε on line διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του. Τα αιτήματα για την κάλυψη κενών θα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή και αυτομάτως θα καλύπτονται από πλεονάζον προσωπικό άλλων υπηρεσιών, κατόπιν σχετικού αιτήματος υπαλλήλων που ενδιαφέρονται για τις νέες θέσεις.
Σε περίπτωση που για τη ίδια θέση ενδιαφέρονται περισσότεροι του ενός, τότε θα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της υπηρεσίας και του ΑΣΕΠ για να επιλεγεί ο καταλληλότερος άμεσα ακόμα και εντός της ημέρας. Εάν τα κενά δεν καλύπτονται με το υπάρχον προσωπικό, θα επιλέγεται η λύση των προσλήψεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν οι υπηρεσίες στο σύστημα κινητικότητας είναι η ύπαρξη οργανογραμμάτων, τα οποία όπου δεν υπάρχουν καταρτίζονται, ενώ υπάρχουν υπουργεία (Οικονομικών, Πολιτισμού, Εργασίας κ.α.) που ήδη διαθέτουν αλλά απαιτείται η επικαιροποίησή τους.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση περί τις 15 Οκτωβρίου ώστε να γίνει νόμος του κράτους στα τέλη Δεκεμβρίου. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται η θέσπιση του Ενιαίου Μητρώου για τα υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, η αξιολόγηση και οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Το υπουργείο στοχεύει στη αλλαγή του τρόπου δημόσιας διαβούλευσης, αρχής γενομένης από το εν λόγω νομοσχέδιο. Ο κ. Βερναρδάκης εξήγησε ότι η γνώμη των πολιτών δεν θα ζητείται μόνο επί ήδη καταρτισμένων νομοσχεδίων μέσω της διαδικτυακής πύλης opengov.gr, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά πλέον και πριν την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και η γνώμη σχετικών φορέων, με τους οποίους θα συναντάται γι’ αυτό το λόγο ο υπουργός.
Για τις μειώσεις στις αποδοχές υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων υπουργείων, διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων ανεξάρτητων αρχών, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα.
Όπως διαπιστώθηκε, ο μισθός περίπου 5.000 στελεχών ΝΠΙΔ είναι συνδεδεμένος με τον αντίστοιχο του γενικού γραμματέα υπουργείων, με αποτέλεσμα η μείωση αποδοχών των τελευταίων να συμπαρασύρει και αυτούς. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει αποσύνδεση των μισθών με τη δημιουργία ξεχωριστής μισθολογικής κλίμακας για τα στελέχη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου