Ένα φάρμακο που καταπολεμά τον κληρονομούμενο καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να είναι αποτελεσματικό και για έναν στους τρεις πάσχοντες από προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το φάρμακο λέγεται ολαπαρίμπη (olaparib) και είναι το πρώτο που έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση κληρονομούμενων μεταλλάξεων που προκαλούν καρκίνο (αφορούν τα ογκογονίδια BRCA).
Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), το ένα τρίτο των 49 ασθενών που συμμετείχαν ανταποκρίθηκαν στο φάρμακο. Οι όγκοι τους έπαψαν να αναπτύσσονται, ο αριθμός των καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους μειώθηκε και οι απεικονιστικές εξετάσεις τους έδειξαν βελτίωση.
Επιπλέον, τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τους - μία ένδειξη της πορείας του προστατικού καρκίνου - μειώθηκαν κατά έως και 96%.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιόχαν ντε Μπόνο, καθηγητής Πειραματικής Ογκολογίας και επικεφαλής του Τομέος Κλινικών Μελετών στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) στο Λονδίνο, χαρακτήρισε τα ευρήματα αυτά «σημαντικό βήμα προόδου» για τη θεραπεία του προστατικού καρκίνου.
Και πρόσθεσε: «Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι η ολαπαρίμπη είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ανδρώνμε διαταραχές των μηχανισμών επιδιόρθωσης του DNA στους όγκους τους.
»Αποδεικνύουν επίσης ότι είναι εφικτό να ανιχνεύουμε τους προστατικούς καρκίνους με συγκεκριμένες μεταλλαγές, ούτως ώστε να παρέχουμε στους ασθενείς μας την κατάλληλη γι’ αυτούς θεραπείας.
»Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να χρησιμοποιήσουμε την ολαπαρίμπη στην καθημερινή αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη».
Όπως γράφουν στην NEJM ο δρ ντε Μπόνο και οι συνεργάτες του, από τους 49 ασθενείς οι 16 είχαν ανιχνεύσιμες μεταλλαγές στα γονίδια που παίζουν ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA και στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα BRCA1 και BRCA2 (σ.σ. είναι τα ίδια γονίδια που ενοχοποιούνται και για τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού).
Από τους 16 ασθενείς, οι 14 ανταποκρίθηκαν καλά στην αγωγή με την ολαπαρίμπη.
Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα δεύτερη μελέτη, στην οποία θα συμμετάσχουν μόνον άνδρες με μεταλλαγές στα συγκεκριμένα γονίδια.
Εάν και αυτή έχει θετικά αποτελέσματα, η ολαπαρίμπη θα μπορούσε να αποτελέσει νέα θεραπευτική επιλογή για τους άνδρες με γενετικώς καθοριζόμενο, προχωρημένο καρκίνο προστάτη.
Σημειώνεται ότι η ολαπαρίμπη είναι ένα φάρμακο ήδη εγκεκριμένο για τις γυναίκες, καθώς εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών, των σαλπίγγων και του περιτοναίου σε γυναίκες με τις συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλαγές.
Μελετάται επίσης για την αντιμετώπιση και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με αυτές τις μεταλλαγές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος του μαστού.

ΤΑ ΝΕΑ