31.10.15

Ποιοι θα πάρουν άδειες για φαρμακεία

Στα «χαρακώματα» Φαρμακοποιοί και κυβέρνηση - Όλη η απόφαση για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων
Υπογράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τους υπουργόυς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Υγείας Ανδρέα Ξάνθο, που θέτει το πλαίσιο για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς στα φαρμακεία και στέλνει τους φαρμακοποιούς στα …«κάγκελα».
Στο κείμενο προβλέπεται πως, οι άδειες των φαρμακείων θα δίνονται και σε ιδιώτες, χωρίς να είναι οι ίδιοι φαρμακοποιοί με την προϋπόθεση, η νέα εταιρία να είναι Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης ΕΠΕ και ένας τουλάχιστον από τους μετόχους-συνεταίρους  να είναι φαρμακοποιός με ελάχιστο μερίδιο 20%. 
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, «τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών που ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης λειτουργούν υποχρεωτικά με την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.
Στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για την λειτουργία κάθε φαρμακείου».
Επίσης πρέπει να πληρούνται και τα εξής κριτήρια:
    Την ελληνική ιθαγένεια ή την υπηκοότητα ενός των κρατών−μελών της Ε.Ε.
    Να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή ή κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, εγκλήματα κατά των ηθών, συκοφαντική δυσφήμιση κ.α.
    Να μην οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο οποιαδήποτε οφειλή από φόρους, πρόστιμα ή άλλη αιτία.
    Οι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού να μην έχουν τιμωρηθεί για παραβάσεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας με οριστική ανάκληση της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου ή φαρμακαποθήκης.
Δηλαδή, ο κάθε ένας μπορεί να ανοίξει φαρμακείο και να πάρει έως και πέντε άδειες λειτουργίας. Από το 2016 και κάθε χρόνο θα προστίθεται ακόμα μία άδεια με τελικό στόχο το 2020 να ο οριστικός αριθμός αδειών να φτάσει τις 10.  Αναλυτικά μέσα στην απόφαση τονίζεται ότι, «κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα (1) φαρμακείο.
Για το έτος 2015 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι πέντε (5) αδειών. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών αυξάνεται κατά μία (1) άδεια κατ’ ανώτατο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών οι δέκα (10) άδειες σε πανελλαδική κλίμακα».
Επίσης η απόφαση προβλέπει ότι θα παραμείνουν τα πληθυσμιακά κριτήρια που περιορίζουν τα  φαρμακεία ένα για κάθε 1.000 κατοίκους.
Στην ένσταση που είχε διατυπωθεί ότι θα μπουν και θα κυριαρχήσουν την αγορά οι μεγάλες φαρμακευτικές εταίριες, ορίζεται ότι δεν χορηγείται άδεια φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, εκτός από τους συνεταιρισμούς των φαρμακοποιών που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.
Όπως αναφέρει η απόφαση, «Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, δεν χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΣΦΕ.».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου