9.10.15

Οι 7 πιο συνηθισμένες παρενέργειες του καφέ!

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα αγαπητό... 

Για πολλούς από εμάς δε νοείται και δε δύναται πρωινό ξύπνημα χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ τουλάχιστον. 
Έτσι, λοιπόν, μέσα από τον καφέ πολλοί από εμάς λαμβάνουμε καθημερινά μεγάλη ή μικρότερη ποσότητα καφεΐνης.
Η καφεΐνη, είναι μια ουσία διεγερτική για το νευρικό μας σύστημα που όταν προσλαμβάνεται από τον οργανισμό μας σε φυσιολογικές ποσότητες μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ του οποίου είναι το βασικό συστατικό. Μέχρι τρία φλιτζάνια καφές είναι μια ποσότητα που δε σε θέτει σε κίνδυνο ούτε μπορεί να έχει παρενέργειες.
Η πρόσληψη καφεΐνης, όταν γίνεται σε φυσιολογικές ποσότητες μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας τόνωση και ενέργεια και να μην υπάρξει καμία αρνητική επίδραση στην υγεία μας. Όμως, αν καταναλωθεί σε υπερβολικές δόσεις, μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες ειδικά σε κάποιους με ευαισθησία στη συγκεκριμένη ουσία. Μιλάμε για συμπτώματα, όπως άγχος, αϋπνίες ταχυπαλμίες, πονοκεφάλους, νευρικότητα, ψυχικές διαταραχές, εντερικές διαταραχές, κ.ά.
Παρότι, λοιπόν, ο καφές όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές και επιτρεπτές δόσεις μπορεί να μας τονώσει και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία ή τη διατροφή μας, οι παρενέργειες του καφέ αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες και ξεπεράσει τα όρια θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μας για να μη βρεθούμε αντιμέτωπες με δυσάρεστες επιπτώσεις.
Πριν μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τις συνήθεις παρενέργειες του καφέ, να σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι γιατροί οι οποίοι δε συστήνουν την καφεΐνη στις γυναίκες που διανύουν την εγκυμοσύνη τους, σε άτομα που υποφέρουν από έλκος στο στομάχι ή έχουν στεφανιαία νόσο.
Οι 7 πιο συνηθισμένες παρενέργειες του καφέ
1. Προβλήματα και διαταραχές ύπνου: Από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες του καφέ που θα προσέξεις ότι αναφέρονται, είναι οι διαταραχές και τα προβλήματα στον ύπνο σου, με πιο γνωστό την αϋπνία αλλά πολλές φορές και την αίσθηση κούρασης στη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί, επιπλέον, να αρχίσεις να έχεις πονοκεφάλους και ημικρανίες. Φυσικά δεν εννοούμε όταν έχεις καταναλώσει ένα φλιτζάνι αλλά υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, καθώς είναι διεγερτική ουσία.
2. Εμφάνιση και αύξηση άγχους: Μία άλλη από τις πιθανές παρενέργειες του καφέ, είναι η αύξηση των επιπέδων άγχους και της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) κάτι που συμβαίνει με την υπερκατανάλωση καφεΐνης. Με την αύξηση του άγχους γίνεται και ο οργανισμός πιο ευερέθιστος στην ουσία.
3. Εμφάνιση ταχυκαρδίας: Οι μεγάλες δόσεις καφεΐνης στον οργανισμό μας, μπορεί να προκαλέσουν κάποιες μεταβολές στο ρυθμό της καρδιά μας. Ενδέχεται όταν πίνεις περισσότερους καφέδες από ότι θα έπρεπε να παρουσιάσεις ταχυκαρδίες ή ο ρυθμός της καρδιάς σου να μοιάζει ακανόνιστος και να έρθεις αντιμέτωπη με αρκετά δυσάρεστες παρενέργειες του καφέ για την υγεία σου.
4. Διαταραχές του γαστρεντερικού: Θεωρείται πιθανό από την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μέσω του καφέ να προκληθούν κάποιες διαταραχές και ενοχλήσεις στο στομάχι ή στο πεπτικό μας σύστημα. Στις παρενέργειες του καφέ περιλαμβάνονται συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία, εμετός. Επίσης, σαν αποτέλεσμα των παραπάνω μπορεί να προκληθεί και αφυδάτωση του οργανισμού.
5. Διαταραχές στην ψυχολογία: Μία ακόμη από τις παρενέργειες του καφέ όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές δόσεις, είναι οι διάφορες ψυχικές διαταραχές και αλλαγές της ψυχολογίας μας. Από συμπτώματα πιο ήπια, όπως η αίσθηση αποπροσανατολισμού ή η έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής, μέχρι την έντονη σύγχυση, τις παραισθήσεις , ενδεχομένως και την κατάθλιψη.
6. Αίσθηση νευρικότητας: Είναι γνωστό ότι μέσα από την κατανάλωση καφεΐνης αυξάνεται η έκκριση αδρεναλίνης, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σου είναι χρήσιμο αν όμως δεν έχεις πού να εκτονώσεις την περίσσεια ενέργεια σου προκαλεί νευρικότητα και υπερβολική κινητικότητα.
7. Πρόκληση εθισμού: Μία από τις παρενέργειες του καφέ μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι ο εθισμός στην καφεΐνη του μέσα από την υπερκατανάλωση που σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι στέρηση αν δεν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες καφέ μέσα στη μέρα σου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου