30.8.15

Τα σημάδια της απιστίας! Οι μέθοδοι για να τσεκάρετε αν ο/η σύντροφός σας έχει διπλή ζωή

Την ώρα που εκατομμύρια γυναίκες και άντρες ψάχνουν εναγωνίως το διαδίκτυο προκειμένου να ανακαλύψουν αν ο σύντροφός τους ήταν χρήστης της μεγαλύτερης ιστοσελίδας απιστιών στον κόσμο, ειδικοί συνιστούν πιο απλές και καθημερινές μεθόδους προς επίλυση τέτοιου είδους αποριών.

 Ψυχολόγοι που μελέτησαν επί χρόνια τις μεθόδους που χρησιμοποιούν το FBI, ο αμερικανικός στρατός και η αστυνομία, κατέγραψαν τα σημάδια της απιστίας.

Σε πρώτη φάση συνιστούν στους υποψιασμένους να δίνουν προσοχή στις λέξεις που χρησιμοποιεί ο σύντροφός τους. Οσοι λένε ψέματα, έδειξε έρευνα του πανεπιστημίου του Southern Methodist, χρησιμοποιούν λιγότερο τις λέξεις «εγώ», «αλλά», «νομίζω» και «συνειδητοποιώ». Αντίθετα, οι λέξεις «θυμός», «μίσος», «κινούμαι» και «μου αρέσει» είναι πιο συχνές στην καθημερινή τους ομιλία. Σημαντικό είναι επίσης να ακούν προσεκτικά τη φωνή. Οι άντρες με υψηλή την ορμόνη του σεξ, την τεστοστερόνη, έχουν συνήθως «βαθιά» φωνή, ενώ οι γυναίκες με υψηλά οιστρογόνα, λεπτή. Αυτοί οι δύο είναι... ύποπτοι!
Επιπρόσθετα, Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες θεωρούν πως οι άντρες με «βαθιά» φωνή είναι πιο εύκολο να βρουν ερωμένη, ενώ το αντίστοιχο πιστεύουν οι άντρες για τις γυναίκες με λεπτή φωνή. Οι παρατεταμένες «σιωπές» είναι χαρακτηριστικό όσων λένε ψέματα, αναφέρει η αναλύτρια συμπεριφοράς Λίλιαν Γκλας, η οποία έχει συνεργαστεί με το FBI. Πίσω τους κρύβεται η δυσκολία στην ομιλία, καθώς από το άγχος αυξάνεται η έκκριση σάλιου στο στόμα, αλλάζουν η αναπνοή και οι χτύποι της καρδιάς. Σε αυτό το σημείο άλλοι ερευνητές συμπληρώνουν ότι σημάδι κινδύνου είναι η επανάληψη της ίδιας ερώτησης ή οι προσωπικές επιθέσεις.
Ενδεικτικές της ύπαρξης διπλής ζωής είναι οι ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά. Το σώμα του ατόμου που μιλάει επηρεάζεται από το άγχος, με αποτέλεσμα να προδίδει το ψέμα, ακόμη και αν δεν το θέλει. Οπως εξηγεί η Γκλας, όποιος παρατηρήσει στον άλλον εκφράσεις του προσώπου που δεν είχε στο παρελθόν ή αλλαγές στη γλώσσα του σώματος, όπως νευρικές κινήσεις, καλό είναι να σκεφτεί το ενδεχόμενο να του λέει ψέματα.
Το πέμπτο «καμπανάκι» κινδύνου είναι όταν ο ένας σύντροφος προτιμά να περνά περισσότερο χρόνο μπαίνοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από το να μιλάει με τον άλλο. Ερευνα του πανεπιστημίου του Μισούρι έδειξε ότι όσοι ελέγχουν συνεχώς τον λογαριασμό τους στο twitter, γράφουν, απαντούν ή απλώς διαβάζουν τα tweets είναι πιο πιθανό να απιστήσουν. Παράλληλα, η σχέση τους χειροτερεύει, καθώς είναι επιρρεπείς στους καβγάδες.
Παρ' όλα αυτά, όσο προσεκτικοί και αν είναι όσοι βρίσκονται σε σχέση, πολλές φορές δεν είναι εύκολο να εντοπίσουν τις αλλαγές στον παρτενέρ τους. Γι' αυτό οι ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ τούς συνιστούν να ρωτούν τους φίλους τους αν έχουν παρατηρήσει κάποιο σημάδι που τους έχει διαφύγει. Τέλος, συνιστούν να μη βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα, καθώς το ανθρώπινο μυαλό χρειάζεται χρόνο προκειμένου να επεξεργαστεί τα στοιχεία που λαμβάνει.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου