20.8.15

ΣΤΕΙΛΤΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: ΜΥΚΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ!

Στη Σαντορίνη, οι συνολικές εισπράξεις φόρων έκαναν βουτιά κατά 55%. 
Ενώ το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε έσοδα για το α’ εξάμηνο 40,6 εκατ. ευρώ, εισπράχθηκαν 18,2 εκατ., δηλαδή έλλειμμα 22,4 εκατ. ευρώ!
Ητοι, οι επιχειρηματίες και λοιποί φορολογούμενοι δεν
πλήρωσαν ούτε τα μισά από τους φόρους που περίμενε το κράτος.
Μάλιστα σαν να έπεσε κομήτης στο νησί και νέκρωσε η αγορά, από τον ΦΠΑ που εισπράχθηκε στο εξάμηνο τα έσοδα ήταν λιγότερα κατά 58,5%, ενώ μόνο τον Ιούνιο η υστέρηση ξεπέρασε -όπως όλα δείχνουν- το 70%-75% (κάτι που θα δικαιολογούνταν αν υπήρχε γενική καθίζηση στην οικονομία του νησιού). Ετσι, αντί για 8,3 εκατ. ευρώ, στα κρατικά ταμεία μπήκαν μόνο 3,4 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα 4,9 εκατ. το κράτος ακόμα τα περιμένει.

Τραγική ήταν η κατάσταση και στη Μύκονο, όπου ενώ αναμενόταν να εισπραχθούν δημόσια έσοδα 29,1 εκατ. ευρώ σε 6 μήνες, τα 12,3 εκατ. έγιναν καπνός και τελικώς εισπράχθηκαν μόλις 16,8 εκατ. ευρώ. Το χειρότερο όμως είναι ότι τα έσοδα από ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις της περιοχής (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.) κυριολεκτικά εξαϋλώθηκαν!
Αντί για 6,8 εκατ. ευρώ, ως τον Ιούνιο είχαν εισπραχθεί μόλις 1,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,9 εκατ., ή 56,2% λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα! Δεν μπορεί να θεωρείται τυχαίο βεβαίως ότι στο νησί εντοπίζονται τόσο συχνά πλέον ταβέρνες, μπαρ και ξενοδοχεία που κόβουν σαν να είναι πετσετάκια τις «μαϊμού» ταμειακές αποδείξεις.

Στην Πάρο αναμένονταν έως τον Ιούνιο έσοδα 13,5 εκατ. ευρώ, αλλά οι φορολογούμενοι πλήρωσαν μόλις 7,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή έλειψαν 5,8 εκατ. ευρώ Και εκεί τα έσοδα από ΦΠΑ βούλιαξαν κατά 50%, αφού εισπράχθηκαν μόνο 1,35 και όχι 2,7 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί ως ελάχιστος στόχος.

Τις Κυκλάδες, όμως, ανταγωνίζονται ευθέως τα Δωδεκάνησα. Η Ρόδος πάντως, με -48% εισπράξεις ΦΠΑ, τα έχει πάει καλύτερα από την Κω, η οποία δεν απέδωσε το 51,3% των εισπράξεων που αναμένονταν. Η τεράστια καθίζηση ωστόσο που εμφανίζεται στην Κω ενδεχομένως να συνδέεται με τα προβλήματα που δημιουργεί στο νησί αλλά και στον τουρισμό η συσσώρευση μεταναστών - γεγονός που μάλλον συγκεντρώνει αρνητική δημοσιότητα και διώχνει τουρίστες παρά αποτελεί «τουριστική ατραξιόν», όπως υποστήριζε προ μηνός μόλις η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Και τα νησιά του Ιονίου πάντως διεκδικούν επαξίως μία θέση στο βάθρο της καθίζησης στις πληρωμές των φόρων: βουτιά 51,8% οι εισπράξεις από ΦΠΑ στη Ζάκυνθο κατά το α’ εξάμηνο, στο -43,4% η Λευκάδα, στο -42,3% η Κέρκυρα.

πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου