6.8.15

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Το δεσποτικό εορτασμό γιόρτασαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι του δήμου Πύλου- Νέστορος, εις ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Οι πιστοί επισκέφθηκαν τους Ιερούς Ναούς της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου, στο Κάστρο της Μεθώνης και στις Τοπικές Κοινότητες της Μεταμόρφωσης, της Ασίνης και της Χρυσοκελλαριάς.
 Με μεγαλοπρέπεια και βαθιά πίστη τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον πρόναο του ιστορικού Ναού, στο Νιόκαστρο της Πύλου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
 Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρος Χαραμαράς, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πύλου, κ. Ηλίας Γουρνάς, η Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Πύλου, κ. Χριστιάνα Καρύγιαννη, ο Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, κ. Άγγελος Κωτσιόπουλος και πλήθος πιστών. 
Χτισμένος περί τα τέλη του 16ου αι. , ο Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Νιόκαστρο έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
 Ο συνδυασμός της ομορφιάς του φυσικού τοπίου με την ομορφιά του βυζαντινού χτίσματος είναι αναμφισβήτητα μοναδικός.
 Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, αναφερόμενος στο έργο αναστήλωσης του Ι.Ν στο Νιόκαστρο, δήλωσε: «Με το έργο της αναστήλωσής του Ιερού Ναού να είναι σε εξέλιξη, το μνημείο θα είναι επισκέψιμο στο άμεσο μέλλον και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι για τις λατρευτικές ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας.
 Ευελπιστούμε στη γρήγορη υλοποίηση του έργου, έτσι ώστε με την παράδοσή του, από του χρόνου να πραγματοποιείται η Θεία Λειτουργία μέσα στο Ιερό Ναό». Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί και στο βυζαντινό εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο ομώνυμο χωριό, για τη Θεία Λειτουργία.
 Ο συγκεκριμένος ναός, χτισμένος περί τον 13ο αιώνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού, σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, αποτελεί αξιόλογη απόδειξη, ότι ο πολιτισμός που είχε αναπτυχθεί εκεί ήταν από τους πιο σημαντικούς της εποχής του βασιλιά Νέστορα, καθώς και αργότερα, επί Βυζαντινής Εποχής.
 Εχθές, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα ο εσπερινός για τον εορτασμό του Σωτήρος και στον ομώνυμο Ι.Ν, στο Κάστρο της Μεθώνης.
 Ο ναός ανεγέρθη το 1833, από το γαλλικό απελευθερωτικό σώμα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου