20.8.15

ΕΚΛΟΓΕΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ - Αλ. Τσίπρας: Η λαϊκή εντολή εξήντλησε τα όριά της

«Ένας κύκλος έκλεισε - Αποφάσισα την παραίτηση της κυβέρνησης. Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της - Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ' τα μνημόνια» είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του για τις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου.
«Σήμερα η δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων τελειώνει οριστικά με την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης», επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπογράμμισε ότι χωρίς τη λαϊκή αποφασιστικότητα του δημοψηφίσματος, οι δανειστές θα είχαν επιβάλλει πλήρως τη βούλησή τους ή θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή.
«Πλέον, η οικονομία θα αναπνεύσει και οι τράπεζες θα βρουν σιγά σιγά τον κανονικό τους ρυθμό, υπογράμμισε. Δεν είναι εύκολη η νέα αρχή, αλλά μας δίνει προοπτικές και δυνατότητες.
Σταθήκαμε όρθιοι με αυτή την συμφωνία που βεβαίως δεν ήταν εκείνη που θέλαμε πριν τις εκλογές. Δεν περιμέναμε και ούτε είχαμε προβλέψει την αντίδραση των Ευρωπαίων με αυτή την σφοδρότητα».
Κάναμε υποχωρήσεις, ομολόγησε ο πρωθυπουργός, αλλά αυτή η συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί η αρχή του τέλους όλων αυτών των σκληρών και δυσάρεστων ζητημάτων που ζει τα τελευταία χρόνια ο Ελληνικός λαός.
«Αυτή τη στιγμή, τόνισε, έχουμε εγκεκριμένη τριετή συμφωνία με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Κερδίσαμε να μην ακυρωθεί το ΕΚΑΣ, να μην υπάρξει άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, να μην πουληθεί η μικρή ΔΕΗ ΔΕΗ -2,84% και ο ΑΔΜΗΕ.
Η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων είναι ο ακλόνητος στόχος μας και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε», τόνισε.
Ας μην ξεχνάμε, είπε ο πρωθυπουργός, ότι συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ότι η νέα σύμβαση διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.
«Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τέλος για πρώτη φορά με τόσο καθοριστική διαδικασία προσδιορίστηκε ο τρόπος για την μείωση του χρέους» είπε ο κ. Τσίπρας.
Τώρα που ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω στην κρίση του λαού τα όσα έκανα. Σε λίγο πάω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποβάλλω την παραίτηση την δική μου και της κυβέρνησης μου. Τον λόγο έχει πάλι ο κυρίαρχος λαός.
Τα όρια της εντολής που πήρα τα εξάντλησα. Τώρα ο λαός θα αποφανθεί για όσα έγιναν και ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και να προχωρήσει με σίγουρο βηματισμό τη χώρα στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν.
Ο κ. Τσίπρας έκανε επίθεση τόσο στην Αριστερή Πλατφόρμα όσο και στην αντιπολίτευση, ενώ συμπλήρωσε: «Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου για όσα έπραξα. Υπήρξαν οριακές καταστάσεις αλλά κάναμε την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια υπόθεση. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον η ίδια.»
Συνάντηση με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το διάγγελμα που απηύθυνε και συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου