6.8.15

Ερχεται νέο «κούρεμα» στις συντάξεις άνω των €1.000

Ασφαλιστικό: Ερχεται νέο «κούρεμα» στις συντάξεις άνω των €1.000 Οι σχεδιασμοί Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό. Ποιες «σώζονται» από τις περικοπές και πώς θα επιβληθούν οι μειώσεις. 
Σύγχυση για το μέλλον των επικουρικών. 
Τι συμφωνήθηκε για τα εργασιακά με τους δανειστές. Οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς. 
 
Ένα νέο ασφαλιστικό τοπίο, με περικοπές συντάξεων και προστασία μόνο αυτών που θα είναι έως 1.000 ευρώ, χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης από τη γενική φορολογία αλλά και πιθανή "ομογενοποίηση" των επικουρικών με τις κύριες περιέγραψε ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.Ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο, και εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, περιέγραψε τις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση της τρέχουσας διαδικασίας και θα υπογραφεί συμφωνία εντός του Αυγούστου.
Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο υπουργός, εκφράζοντας τις προσωπικές του σκέψεις, τις οποίες δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε σε ένα νέο σύστημα που μέσω της φορολογίας και μόνο θα εξασφαλίζει μια βασική σύνταξη που δεν μπορεί να είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας, στην οποία θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές.
Με δεδομένες δε, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, οι προβλεπόμενες περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι συνδικαλιστές από τη συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο, δεν θα αφορούν καμία σύνταξη μέχρι τα 1.000 ευρώ.
Μικρές περικοπές θα επιβληθούν, σε συντάξεις από 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις, όσο το ποσό της σύνταξης αυξάνεται. Βέβαια, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι τα σενάρια αυτά πρέπει να τα επεξεργαστούν αναλογιστές, προκειμένου να μετρηθούν και να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων περικοπών στο σύστημα.
Καθώς μάλιστα, ο υπουργός δεν παρουσίασε στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ συγκεκριμένες προτάσεις αλλά τις προσωπικές του σκέψεις για το νέο ασφαλιστικό σύστημα που πρέπει να θεσμοθετηθεί έως τον Οκτώβριο, υπήρξαν και παρεμηνείες. Έτσι, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών του ΠΑΜΕ ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, κάτι που κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέψευδαν.
Δεδομένο πάντως είναι ότι, ενώ οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, τόσο για το "προαπαιτούμενο" των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όσο και για τα "καυτά" εργασιακά θέματα και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται τα σενάρια της επόμενης ημέρας, γνωρίζοντας ότι αναμένεται να λάβει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου σε εκπροσώπους του ΚΚΕ, ότι οι συνέπειες της κρίσης θα επιβάρυναν ακόμη κι ένα τέλειο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο άλλωστε, η Ελλάδα δεν διαθέτει.

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, ο βηματισμός στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες φαίνεται πως "κλειδώνει" κάπου μεταξύ της πρότασης των θεσμών και της ελληνικής, με τους 50άρηδες να οδηγούνται σε αυξήσεις ορίων της τάξης των 5 ετών.
Στα εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την ψήφιση δύο σχεδίων νόμου, ένα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ένα για τα υπόλοιπα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.
Οι δανειστές, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις μόνο για την άμεση κατάργηση της διάταξης με την οποία παρατάθηκε η διάρκεια της μετενέργιας των κλαδικών συμβάσεων.
Ζητούν δε, στη διαπραγματευτική ομάδα να συμμετέχουν και στελέχη της ΤτΕ ΕΛΛ -3,64% και του ΙΟΒΕ.


πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου