4.7.15

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ - ΣΟΚ ΤΩΝ FT ! «Μαύρη» Δευτέρα: Ερχεται «κούρεμα» στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ!


«Μαύρη» Δευτέρα: Ερχεται «κούρεμα» στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ!

Εφιάλτης για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες καταθέτες - εγκλωβισμένους στις κλειστές τράπεζες. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα - σοκ των Financial Times που επικαλείται πηγές ανάμεσα σε τραπεζίτες και επιχειρηματίες,τη Δευτέρα θα ξημερώσει μια «μαύρη» ημέρα καθώς υπάρχει σχέδιο για «κούρεμα» τουλάχιστον 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, σε ένα αυξανόμενα πιθανό σενάριο για τουλάχιστον μία τράπεζα.
Αυτή η τράπεζα δεν αναφέρεται, όμως υπάρχουν πολλά σενάρια, ωστόσο, όπως είναι αντιληπτό το σενάριο του bail - in θα επηρέασει όλο το τραπεζικό σύστημα
Ενα ελληνικό bail-in θα μπορούσε να μοιάζει με το πλάνο διάσωσης που είχε συμφωνηθεί για την Κύπρο το 2013, γράφουν οι Financial Times, όταν τα χρήματα των καταθετών «κατασχέθηκαν», για να καλυφθούν οι τράπεζες, με ένα «κούρεμα» που επιβλήθηκε στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Το πλάνο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως μέρος μίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα συμφωνούνταν με τους δανειστές. «Το κούρεμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, αφότου η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης», ανέφερε μία πηγή των Financial Times για το θέμα. «Δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί αμέσως», συμπλήρωσε.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για εκκαθάριση όποιας ελληνικής τράπεζας ή για bail-in στις καταθέσεις, μία διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει με την δήλωση της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες είναι αφερέγγυες, ή αν τραβήξει την «πρίζα» της έκτακτης χρηματοδότησης.
Με τις τράπεζες κλειστές από τη Δευτέρα, τους Ελληνες να μπορούν να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ μόνο 60 ευρώ την ημέρα και τις εντολές κίνησης να απαιτούν έγκριση από ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ, δύο ανώτατοι τραπεζίτες της Αθήνας δήλωσαν στους Financial Times ότι τα αποθέματα της χώρας σε ρευστό μπορούν να εφοδιάζουν τα ΑΤΜ μόνο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις τραπεζικές οδηγίες της ΕΕ, αλλά το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ελλάδας ανέρχεται σε μόλις 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση μίας τραπεζικής κατάρρευσης, σημειώνουν οι Financial Times.
Μετά από έξι μήνες εκροής, έχουν απομείνει λίγες καταθέσεις που να ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, προσθέτει το δημοσίευμα. «Είναι λογικό οι τράπεζες να εξετάζουν επιβολή κουρέματος στους μικρούς καταθέτες ως μέρος μίας ανακεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί ως ένας εφάπαξ φόρος», ανέφερε ένας αναλυτής στους Financial Times.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου