17.7.15

Σε Υμηττό, Μαλακάσα, Νεάπολη και Σπαθοβούνι επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής

Στα μεγάλα πύρινα μέτωπα στις περιοχές του Καρέα, της Μαλακάσας, της Νεάπολης Λακωνίας και του Σπαθοβουνίου Κορινθίας επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και του υπόλοιπου μηχανισμού πυρόσβεσης, με σκοπό την οριοθέτησή τους, προκειμένου να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπο του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκο Τσόγκα έχουν αποχωρήσει από όλα τα μέτωπα οι εναέριες δυνάμεις, αλλά παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης. Όπως είπε ο κ. Τσόγκας η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε όλες τις πυρκαγιές αλλά ο κίνδυνος παραμένει καθώς συνεχίζονται οι άνεμοι.
Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά στον Υμηττό
Η μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στον Καρέα συνεχίζεται, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμό. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα δεν κινδυνεύουν σπίτια, καθώς έχει αλλάξει η φορά του αέρα, ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς ανεβαίνει προς την κορυφή του Υμηττού.
Στην περιοχή επιχειρούν τουλάχιστον 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, ενώ νωρίτερα την επιχείρηση κατάσβεσης βοηθούσαν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες.
Πυρκαγιά στον Υμηττό
Τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι έχουν καταστραφεί από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού».  Συγκλονιστική είναι η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έπεσαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά να περάσει σε κατοικημένες περιοχές.
Πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από το δήμαρχο της Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εμφανίστηκε «σίγουρος 100%» ότι η φωτιά επρόκειτο για εμπρηστική ενέργεια.
Παλεύουν με τις φλόγες στη Μαλακάσα οι πυροσβέστες
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στη Μαλακάσα, με τους πυροσβέστες να «παλεύουν», τόσο με τις φλόγες όσο και με τους δυνατούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο τους. Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ νωρίτερα πετούσαν και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Νωρίτερα, 130 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα. Οι δύο από τις τρεις κατασκηνώσεις είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές, μεταφέρονται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119.
Υπενθυμίζεται ότι δύσκολη μέρα θα είναι και η αυριανή λόγω του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς γι αυτό και στην Αττική απαγορεύθηκε η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στα περιαστικά δάση και στα άλση ενώ σε επιφυλακή είναι και η αστυνομία.
Από τις 6 το πρωί σήμερα μέχρι τις 9 το βράδυ εκδηλώθηκαν συνολικά σε όλη την επικράτεια 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές, 99 αστικές πυρκαγιές ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν και σε 45 περιπτώσεις για παροχή βοήθειας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου