3.7.15

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ -Την Τρίτη, αλλά ποια Τρίτη;


Την Τρίτη, αλλά ποια Τρίτη;


Πολλοί πιστεύουν ότι αμέσως μετά το δημοψήφισμα θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα λειτουργήσουν κανονικά ή περίπου κανονικά. Είναι το μεγαλύτερο ψέμα που μπορεί κανείς να πει. Για να επανέλθουν στην προ του δημοψηφίσματος κατάσταση απαιτείται χρόνος και μάλιστα αρκετός, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ρευστότητα. Για να αποκατασταθεί απαιτείται τονωτική ένεση από την ΕΚΤ και αυτή δεν μπορεί να γίνει για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται εκτός προγράμματος. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά, αλλά παρ' όλα αυτά προχωρούν σε παραπληροφόρηση απόλυτα συνειδητή. Μερικοί δεν διαθέτουν το παραμικρό πολιτικό ήθος και υποκύπτουν στο ψεύδος για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
«Πόρτα» και από τα BRICS
Διαψεύδονται οι τριτοκοσμικές αναζητήσεις
Οι τριτοκοσμικές αναζητήσεις της κυβέρνησης καταρρέουν η μία μετά την άλλη. Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει με στόμφο ότι η Ελλάδα θα γίνει μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS και θα λάβει μεγάλο δάνειο από αυτήν. Όμως χθες ήρθε μία ηχηρή διάψευση και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο. «Η Ρωσία δεν έχει προτείνει στην Ελλάδα να γίνει μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχει δημιουργηθεί από την ομάδα των BRICS», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Anton Siluanov. «Δεν έχουμε προσφέρει την ιδιότητα μέλους στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός. Νωρίτερα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε στην Αθήνα να γίνει μέλος της τράπεζας που σχηματίζεται από τη Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Την Τρίτη, αλλά ποια Τρίτη;
Δ. Γιαννακόπουλος
«Εραστής» της δραχμής
Υπερασπιστής του «όχι» εμφανίστηκε ο ισχυρός άνδρας της ΒΙΑΝΕΞ Δ. Γιαννακόπουλος. Κάποιοι μάλιστα ερμηνεύουν αυτή του την εμμονή με το γεγονός ότι δείχνει να είναι υποστηρικτής της δραχμής. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν αυτό το πράττει στηριζόμενος στην ιδεολογία του, αν και προέρχεται από φιλελεύθερη οικογένεια, ή αν λειτουργεί από καθαρά οικονομική άποψη. Ο Δ. Γιαννακόπουλος στήριξε προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ξεκάθαρα. Να αναφέρουμε ότι η ΒΙΑΝΕΞ είναι μία πολύ καλή ελληνική φαρμακοβιομηχανία και το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή είναι σίγουρο ότι θα τη δυναμώσει ιδιαίτερα, για να μη πούμε ότι θα... γιγαντωθεί. Μόνο ο ίδιος γνωρίζει τα κίνητρά του. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι την επιλογή του θα την υπερασπιστεί κόσμια και δεν θα έχει ανάλογη συμπεριφορά όπως αυτή που είχε στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Β. Σπανούλη.
Την Τρίτη, αλλά ποια Τρίτη;
Δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων
Τους λείπει η λεβεντιά
Οι ώρες που περνά η χώρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Πολλοί όμως υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να σταθούν ούτε στοιχειωδώς στο ύψος των περιστάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέση τους για τις κλειστές τράπεζες. Ακόμη και αυτή τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας ξημεροβραδιάζονται στα ΑΤΜs για ένα χαρτζιλίκι, κάποιοι συνεχίζουν να εμπαίζουν την κοινωνία τονίζοντας ότι «για όλα φταίνε οι πιστωτές και ο Ντράγκι». Ισως είναι περιττό να πούμε ότι την απόφαση για capital control την έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, ως απόρροια της έλλειψης ρευστότητας και μπροστά στον πανικό των καταθετών που δημιούργησε η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Την Τρίτη, αλλά ποια Τρίτη;
Μπορεί να είναι κακοί, αλλά τηρούνται
Υπάρχουν κανόνες στην Ευρώπη
Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται μονότονα στο εξής: ότι οι δανειστές δεν σεβάστηκαν τη λαϊκή εντολή και δεν χρηματοδότησαν τη χώρα. Προφανώς... δεν γνώριζαν, αλλά αφού δεν είχαν τη γνώση όφειλαν να ρωτήσουν για τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρώπη. Αν το είχαν πράξει, θα ήξεραν ότι στην Ευρωζώνη υπάρχουν κανόνες που τηρούνται -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- με θρησκευτική ευλάβεια. Μπορεί κάποιος να πει ότι οι κανόνες είναι κακοί ή ανεπαρκείς, αλλά δεν μπορεί να πει ότι είναι εύκολο να τους παρακάμψει μία χώρα σαν την Ελλάδα. Και δυστυχώς η κυβέρνηση ή έκανε πως δεν τους γνώριζε ή όντως δεν τους γνώριζε. Ό,τι από τα δύο και να συνέβαινε είναι τραγικό. Η άγνοια είναι ποινικό αδίκημα ακόμη και για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, πόσο μάλιστα όταν διακυβεύονται οι τύχες ενός λαού.
Την Τρίτη, αλλά ποια Τρίτη;
Καθαρή θέση και από τους συνδικαλιστές
Υπέρ του «ναι» και η ΟΤΟΕ
Σαφή θέση υπέρ του «ναι» έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωσή της, «το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά, λίγες μόνο μέρες πριν από την εκπνοή του προγράμματος χρηματοδότησης, είναι μία επικίνδυνη και διχαστική επιλογή μετάθεσης ευθυνών, που κατασκευάστηκε ως πρόσχημα του αδιεξόδου της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές της χώρας». Και στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «ο ελληνικός λαός έχει επιλέξει συνειδητά και σταθερά την Ευρώπη της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας, με το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα, και αν κάποιοι επιχειρούν έμμεσα να θέσουν αυτό το διακύβευμα στο δημοψήφισμα, που κατασκεύασαν για να τον παραπλανήσουν, αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες απέναντι στην ιστορία».
Η Κύπρος παρακολουθεί τις εξελίξεις
Καθησυχάζουν τους πολίτες
Το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στο δικό τους τραπεζικό σύστημα. Η Κεντρική Τράπεζα, ακόμη, διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Οι Κύπριοι γνωρίζουν άριστα την κατάσταση που περνά η Ελλάδα και φροντίζουν να διατηρήσουν την ηρεμία στο νησί προκειμένου να μην παρασυρθούν οι πολίτες και σπεύσουν στα ΑΤΜs. Αυτά που ζει η Ελλάδα τα έχει ζήσει η Κύπρος πριν από δύο χρόνια. Με τη μόνη διαφορά ότι ήταν σε πρόγραμμα και είχε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Η Ελλάδα δυστυχώς σήμερα είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας και χωρίς καμία χρηματοδοτική «ομπρέλα».


πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου