4.6.15

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.......ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΟ ....ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ !!!

Πρόκειται για δόσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η πρώτη θα έπρεπε κανονικά να καταβληθεί αύριο. «Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον Ράις, βάσει μιας απόφασης η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν τεχνικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Στα τέλη Μαϊου, αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, είχαν δηλώσει ότι προκειμένου να ξεπεράσει η Ελλάδα τον «σκόπελο» της 5ης Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να πληρώσει την δόση των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλο το οφειλόμενο ποσό και να το καταβάλει στο τέλος του Ιουνίου, ώστε να κερδίσει χρόνο για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, «με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για ένα συμβιβασμό».

«Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή», είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ενώ ανάλογη ήταν η δήλωση και δεύτερου αξιωματούχου: «Αυτό βασικά είναι μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών. (Η Αθήνα) θα μπορούσε να δηλώσει ότι έτσι θέλει να γίνει (η πληρωμή) και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να πει ότι είναι εντάξει με αυτό».


ΕΕ: «Κακό σημάδι» η ενοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ.

Η ενοποίηση των δόσεων του ΔΝΤ σε μια «δεν είναι καλό σημάδι», δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι τα πράγματα «θα είναι δύσκολα από δω και στο εξής». Ενοχλημένο από το ελληνικό αίτημα για ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου, φαίνεται να είναι και το ΔΝΤ, παρότι έδωσε το «πράσινο φως» για μία δόση που θα πληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Η ενόχληση του Ταμείου έχει να κάνει και με την βεβαιότητα που είχε εκφράσει νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η δόση θα πληρωθεί κανονικά. Ωστόσο αμέσως μετά οι αξιωματούχοι έλαβαν το ελληνικό αίτημα με αποτέλεσμα να εκτιμούν πως η Αθήνα τους «άδειασε».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου