6.6.15

ΠΟΙΟΣ ΕΝΦΙΑ; Ερχεται - σοκ λόγω ΦΠΑ: Ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, εισιτήρια, υπηρεσίες

Αύξηση τιμών κατά 9% περίπου σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.λπ.) αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ των προϊόντων αυτών από το 13% στο 23%, όπως προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2015.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ανατιμήσεις ανάλογου ποσοστού αναμένονται εξάλλου και στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στα διόδια, στις αμοιβές υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών και λοιπών επιτηδευματιών που εκτελούν εργασίες επισκευής σε παλιά σπίτια, στις εφημερίδες και τα περιοδικά, στα έτοιμα φαγητά που σερβίρονται από τα εστιατόρια και τα λοιπά καταστήματα εστίασης, σε είδη και υπηρεσίες υποστήριξης αναπήρων και ηλικιωμένων και σε πλήθος άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις για όλα αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στα νησιά του Αιγαίου, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές συμφωνούν πλέον να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα συγκεκριμένα νησιά.

Αποδοχή

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται:
* να επιβληθούν αυξήσεις κατά 43% έως και 185,71% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους αποκτούν ετήσια ατομικά εισοδήματα -φορολογούμενα και απαλλασσόμενα από τη φορολογία- συνολικού ύψους άνω των 30.000 ευρώ,
* να αυξηθεί κατά 30% ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών παλαιότητας μέχρι 10 ετών, πισίνες και αεροσκάφη,
* να επιβληθεί φόρος πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 10 μέτρων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου