21.5.15

Συνάντηση του Πέτρου Κωνσταντινέα με τον Υφ. Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα και πρόταση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Παπαφλέσσας της Καλαμάτας με κοινωνικό πρόσημο

Η εστίαση σε ποιοτικούς δείκτες για την μέγιστη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, σε συνδυασμό με την δημιουργία ισχυρών δεσμών με την κοινωνία, αποτελούν τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
            Οι εξαγγελίες κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έμειναν κενά λόγια. Είναι γεγονός πως προχώρησε άμεσα ο εξορθολογισμός του αριθμού των κληρωτών στις μονάδες της επικράτειας. Ήδη ενισχύθηκαν εκείνες στις παραμεθόριες περιοχές (Έβρος και Νησιά Αιγαίου).
            Ταυτόχρονα όμως εξαγγέλθηκε η επανασύσταση των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης (Μ.Ο.Μ.Α.), η δημιουργία διοίκησης αεροπορικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, αεροκομιδών αλλά κι αναγκών έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα ανακοινώθηκε και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών. Η ενίσχυση δηλαδή δράσεων υπέρ του κοινωνικού συνόλου αποτελεί επίσης επιλογή υψηλής προτεραιότητας.
            Στην περιοχή της Καλαμάτας  λειτουργεί ήδη το στρατόπεδο Παπαφλέσσας για τις ανάγκες του στρατού ξηράς. Η επάνδρωσή του ξεπερνούσε το 400%, ενώ μονάδες στα σύνορα της χώρας υπέφεραν από λειψανδρία, όπως επισήμανε το Υπ.Εθν.Άμυνας στην υπ.αρ.17/27-3-2015 αναφορά όλων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της περιφέρειας Μεσσηνίας για την ενδεχόμενη κατάργησή του, αποδεικνύοντας έτσι την πελατειακή λογική που επικρατούσε. Ταυτόχρονα στην ίδια απάντησή το υπουργείο ξεκαθάρισε στους πολίτες της Μεσσηνίας πως το 9ο Σύνταγμα πεζικού με τις υπηρεσιακά απαιτούμενες δυνάμεις θα συνεχίσει να λειτουργεί στους χώρους του στρατοπέδου Παπαφλέσσα ενώ θα αναβαθμιστεί σε κέντρο εκπαίδευσης όλων των ικάρων η μονάδα της πολεμικής αεροπορίας που επίσης εδρεύει στην περιοχή.
Πέρα όλως από την επιχειρησιακή δυνατότητα και ετοιμότητα των ενόπλων μας δυνάμεων, η δραστηριοποίησή τους στην περιοχή της Μεσσηνίας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου φαίνεται πως ατονεί πλέον.
Η περιοχή της Καλαμάτας ειδικότερα αποτελεί μία από της περιοχές με την πλέον έντονη σεισμική δραστηριότητα της χώρας. Ο φονικός σεισμός του 1986 έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη του στην πόλη και στους ανθρώπους της έως τις μέρες μας.
Μάλιστα το ίδιο το στρατόπεδο Παπαφλέσσας άρχισε να κατασκευάζεται αμέσως μετά από τους σεισμούς και η πλήρης λειτουργία του έγινε το καλοκαίρι του 1991. Έπειτα από τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, αποτέλεσε τη βάση κλιμακίου του μηχανικού που βοήθησε στην αποκατάσταση των ζημιών και στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Την περσινή χρονιά τέλος (2014) διάφοροι χώροι αναδιαμορφώθηκαν ενώ παραδόθηκε για χρήση νέο κτιριακό συγκρότημα. Κατασκευές που σύμφωνα με κάποιες πηγές, κόστισαν περίπου 800.000 ευρώ.
Συνεπώς το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει ήδη συμβάλλει σε αποστολές με έντονη κοινωνική διάσταση στην περιοχή ενώ διαθέτει άρτιες υποδομές που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν πληρώσει.
Προτείνω λοιπόν στην ηγεσία του Υπ.Εθν.Άμυνας, οι ήδη υπάρχουσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Παπαφλέσσας  της Μεσσηνίας να αποτελέσουν:
 1)Κέντρο αναφοράς για την ανταλλαγή απόψεων φορέων, πολιτικών και στρατιωτικών, με στόχο τον αποτελεσματικό συντονισμό τους κατά την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων ανθρωπογενών καταστροφών.
 2)Κέντρο μελέτης και χρήσης των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και τη διαχείριση αυτών των έκτακτων καταστάσεων.
Ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως υπάρχει κάποια προετοιμασία από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου αλλά και από το ίδιο το ΝΑΤΟ σε ευρύτερο συμμαχικό επίπεδο.
Επίσης θεωρώ αυτονόητο πως με ιδιαίτερη θέρμη οι πολίτες της Μεσσηνίας θα συμμετέχουν σε κάθε προληπτική δράση και ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα των φυσικών καταστροφών καθώς γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει φονική καταστροφή και τι σημαίνει πρόληψη και σχεδιασμός.
Επιπλέον η ερευνητική και πειραματική εφαρμογή προληπτικών δράσεων και η εκπόνηση προληπτικών σχεδίων αντιμετώπισης δυσάρεστων καταστάσεων θα αποτελέσει οδηγό για εφαρμογές και σε άλλες περιοχές της χώρας.  Επίσης, τα σενάρια  των επιχειρήσεων των ίδιων των ενόπλων δυνάμεων θα ενισχυθούν με νέα δεδομένα. Στην Καλαμάτα εξάλλου λειτουργούν υψηλού επιπέδου στρατιωτικές εγκαταστάσεις  όπως ήδη αναδείχθηκε, που μπορούν να συνδυάσουν διακλάδική επιχειρησιακή δράση (στρατός ξηράς, πολεμικό ναυτικό, πολεμική αεροπορία).
Ολοκληρώνοντας, ας μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι μονάδες της επικράτειας και πάλι σε μηχανισμούς εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων.
Ας εκμεταλλευτούμε με κάθε μέσο κάθε τι που έχει πληρωθεί από δημόσιο χρήμα προς όφελος του γενικού συμφέροντος και μόνο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου