Απροσδόκητη τροπή σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου έλαβε η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια στη Βουλή.

Λόγω των κρίσιμων εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και της χαμηλής πολιτικής εμπειρίας της πλειοψηφίας των μελών που επέλεξε το κυβερνητικό στρατόπεδο να στείλει στην εξεταστική επιτροπή, η συζήτηση σχεδόν μονοπωλήθηκε για τους χειρισμούς των τελευταίων τριών μηνών αντί να επικεντρωθεί στις ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στην πράξη, το πρώτο επεισόδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει να αποθηκεύσει απαραίτητο για το μέλλον ζωτικό πολιτικό κεφάλαιο μειώνοντας παράλληλα την βαριά «τραυματισμένη»  αξιοπιστία της «μνημονιακής» - όπως την αποκαλεί – αντιπολίτευσης, κατέληξε σε… φιάσκο.

Λαπαβίτσας: Ερευνα και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Ηδη, από την πρώτη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας άνοιξε την πολιτική κερκόπορτα για να επεκταθεί η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής και οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν και για τους χειρισμούς της σημερνής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Αν μπούμε στην ουσία, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι ακριβώς έγινε. Και αυτό -συμφωνώ- μπορεί να μας οδηγήσει και μέχρι το σήμερα. Δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα στο θέμα αυτό» είπε για να προσθέσει « Όλα ανοιχτά θα τα θέσουμε και εκεί θα δούμε τι φταίει, ποιος φταίει και τι ευθύνες υπάρχουν και που πρέπει να αποδοθούν».

Στην πράξη ο κ. Λαπαβίτσας συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Ανδρέα Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ) και του κ. Μάκη Βορίδη(ΝΔ)  που ζήτησαν να επεκταθεί η έρευνα και στην τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και που επιχειρούσε να αντικρούσει η κυρία Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) εξηγώντας ότι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα απασχολήσουν ούτως ή άλλως την ολομέλεια της Βουλής.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα άφησε αιχμές κατά του κ. Λαπαβίτσα λέγοντας «εδώ δεν θα μιλήσουμε γενικά για την κρίση. Η πρόταση που ψήφισε η Ολομέλεια είναι συγκεκριμένη».

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε και ο κ. Δημήτρης Βίτσας σημειώνοντας πως «Έχω ανικανότητα να προβλέπω το μέλλον αλλά μπορεί στο απώτερο μέλλον να υπάρχει αντίστοιχη επιτροπή για το πώς φύγαμε από την περίοδο λιτότητας και για πως βγήκαμε από την κρίση».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα βάλουν στο κάδρο τους χειρισμούς Βαρουφάκη

Πάντως, η αντιπολίτευση φαίνεται πως επιχειρεί να απαλλαγεί από τον ρόλο του απολογούμενου και να περάσει στην αντεπίθεση.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες τόσο το επιτελείο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονται να ζητήσουν στο επόμενο διάστημα την κλήση του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να εντάξουν στο κάδρο των ελεγχόμενων και την σημερινή κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε μεταξύ άλλων ότι «Εάν ισχύουν όσα ακούμε για την νέα συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα και για μέτρα 4,5 δις ευρώ κατ έτος - 2015-2016 - τότε υπάρχει θέμα για την επιτροπή μας. Προκύπτει θέμα που θα απασχολήσει τις έρευνες της επιτροπής μας ακόμα και αν η πλειοψηφία δεν το επιθυμεί» ενώ και ο κ. Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως «ενόψει της υπογραφής του 3ου μνημονίου μοιραία θα ανοίξει η συζήτηση»

protothema.gr