25.5.15

"Θα πρέπει να μάθουν να ψηφίζουν" ....«Η επώδυνη ημέρα της κρίσης πλησιάζει για τους Έλληνες»

Την κατάσταση στην Ελλάδα και την απαισιοδοξία των Ελλήνων περιγράφει ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Telegraph». 

Ο εκκεντρικός πολιτικός βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στη χώρα μας για να δει ιδίοις όμμασι την κρίση του ευρώ και δηλώνει εντυπωσιασμένος από το γενικό επίπεδο απαισιοδοξίας στους «ευφυείς, επαγγελματίες Έλληνες».
Στο άρθρο με τίτλο «Η επώδυνη μέρα της κρίσης πλησιάζει για τους Έλληνες», ο Τζόνσον θυμάται το σχόλιο ενός παλιού Έλληνα πολιτικού πως «οι Βρετανοί ξέρουν να ψηφίζουν» και γράφει για τη ζήλια τους προς τους Βρετανούς πολίτες «οι οποίοι ψήφισαν τόσο αποφασιστικά υπέρ του Κάμερον και της κοινής λογικής».«Κοιτάζουν τη δική τους κυβέρνηση κι ανατριχιάζουν, μου λένε πως έχουν την αίσθηση μιας επικείμενης καταστροφής και αρχικά αυτό σου προκαλεί απορία», γράφει.
«Αν πάει κανείς στις Κυκλάδες, δεν βλέπεις κανένα λόγο γιατί οι Έλληνες να μας ζηλεύουν.
Η χώρα μοιάζει με παράδεισο, τουλάχιστον για κάποιον που κάθεται στην ταβέρνα απολαμβάνοντας τη ρετσίνα του», αναφέρει ο Τζόνσον, περιγράφοντας ελικόπτερα να πηγαινοφέρνουν Έλληνες κροίσους στις βίλες τους και αεροπλάνα να καταφτάνουν διαρκώς με τουρίστες «από λιγότερο ηλιόλουστες και τυχερές περιοχές της Ευρώπης, που ανυπομονούν να ξοδέψουν τα ευρώ και τις λίρες τους».
«Για όνομα του Θεού, αυτή είναι η Ελλάδα: το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της δημοκρατίας, τη χώρα του Φοίβου, εκεί όπου η Δήλος αναδύθηκε από τα νερά. Τι μπορεί να πάει στραβά;» διερωτάται και χαρακτηρίζει απίστευτο που ακόμα, πέντε χρόνια μετά, συζητάμε για τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρώ. «Είναι απίστευτο ότι τα μεγάλα μυαλά της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ξεμπερδέψουν αυτή την κατάσταση».
«Κι όμως πράγματι κάτι μπορεί να πάει στραβά, αυτό πιστεύουν οι Έλληνες με τους οποίους μιλάω», γράφει περιγράφοντας ένα σενάριο Grexit που μπορεί «να τους εκτοξεύσει έξω από το ευρωπαϊκό κοκ πιτ και να τους προσγειώσει στη ρωσική σφαίρα επιρροής».
Ο δήμαρχος του Λονδίνου αναφέρει δηλώσεις πολιτικών πως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ και σημειώνει: «αν το λέει σοβαρά σημαίνει πως οι Έλληνες τελικά θα χρεοκοπήσουν και το τι θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από την ψυχολογία του πλήθους σχετικά με το τι θα σημάνει η χρεοκοπία αυτή όχι μόνο για τους πιστωτές αλλά και για τους ίδιους τους Έλληνες».
«Οι Έλληνες περνούν δυσκολίες που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε. Αντιμετωπίζουν την κατάρρευση των τραπεζών τους, την παύση εισροής ρευστού από την Ευρώπη, δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να εφεύρουν εκ νέου τη δραχμή, να τυπώσουν χρήμα και να αναλάβουν τον έλεγχο των υποθέσεών τους. Θα ήταν τρομακτικά δύσκολο και επώδυνο και πιθανώς να περιλαμβάνει υπερπληθωρισμό και μακρά περίοδο κατά την οποία κανείς διεθνής πιστωτής δεν θα πλησιάζει. Οι Έλληνες θα βρεθούν κοντά στον Πούτιν και τη Μόσχα, με όλων των ειδών τις ολέθριες επιπτώσεις. Η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Σίγουρα δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό αλλά ποια είναι η εναλλακτική;» διερωτάται.
Η μόνη λύση για τους Έλληνες, καταλήγει, είναι να καταπιούν το γερμανικό φάρμακο όσο άσχημη κι αν είναι η γεύση του. «Θα πρέπει να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες κωλυσιεργούν τόσο καιρό, να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία. Με μια κουβέντα θα πρέπει να γίνουν λίγο περισσότερο Γερμανοί και λίγο λιγότερο Έλληνες- κι αυτό θα είναι οδυνηρό», τονίζει ο συντηρητικός Δήμαρχος.
«Αυτή είναι η επιλογή των Ελλήνων: ανάμεσα σε μια επώδυνη και ίσως χαοτική ανεξαρτησία ή σε μια οικονομική υποταγή που όμως μακροπρόθεσμα μπορεί να αλλάξει συμπεριφορές. 
Θα πρέπει να μάθουν να ψηφίζουν».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου