9.5.15

ALPHA BANK - «Στέγνωσε» η αγορά από ρευστότητα


«Στέγνωσε» η αγορά από ρευστότητα

Η Alpha Bank, σε χθεσινή της ανάλυση, επισημαίνει ότι η διαφαινόμενη έλλειψη ρευστότητας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, οδήγησε στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, όπως αποτυπώνεται στην καθοδική πορεία τόσο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης όσο και του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών.
Παράλληλα, η αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας επιτείνει τη δημοσιονομική αδυναμία της χώρας καθιστώντας ακόμη δυσχερέστερη την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της. Βασική παραδοχή στις προβλέψεις αυτές είναι ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα επέλθει το αργότερο έως τον Ιούνιο αποκαθιστώντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, καθώς και τη ρευστότητα στον δημόσιο τομέα και το τραπεζικό σύστημα.
Τράπεζες
Ευνοημένες κατ' αρχήν θα είναι οι τράπεζες, οι οποίες είτε προχωρήσουν προς ανακεφαλαιοποιήσεις είτε αυξήσουν τα αποθεματικά τους αναμένεται να ισχυροποιηθούν κεφαλαιακά και με τις επιστροφές καταθέσεων. Ο στόχος των πιστωτών και ειδικά της ΕΚΤ είναι να παραμείνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θωρακισμένο απ' οποιεσδήποτε μακροοικονομικές και πολιτικές αναταράξεις.
Λιανικό Εμπόριο
Το λιανικό εμπόριο αναζητεί άμεσα και έμμεσα ρευστότητα. Άμεσα για να χρηματοδοτηθούν αγορές εμπορευμάτων και έμμεσα θέλουν να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, προκειμένου να αυξήσουν τις αγορές τους. Ο τιμολογιακός ανταγωνισμός στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και οι συνεχείς προσφορές έχουν εξοντώσει τις μικρο-μεσαίες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν όσες έχουν κεφαλαιακά αποθέματα.
Ταυτόχρονα οι μεγάλες ξένες πολυεθνικές έχουν εισέλθει σε ένα τιμολογιακό πόλεμο απ' τον οποίο κερδισμένες θα βγουν όσες θα έχουν τις κεφαλαιακές αντοχές και τη ρευστότητα για να μείνουν στην αγορά. Οι περισσότερες εταιρείες λιανικού εμπορίου (εισηγμένες και μη εισηγμένες) διαμορφώνουν όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) της τάξης του 5%-10% ανάλογα με τον κλάδο. Οι σχέσεις ιδίων / ξένα κεφάλαια έχουν αυξηθεί επειδή εξαναγκάζονται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας την μειωμένης πιστωτικής επέκτασης.
Τουρισμός
Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με τους πιστωτές τότε αναμένεται να αξιολογηθεί καλύτερα η Ελλάδα ως προορισμός με βάση οικονομικά κριτήρια. Οι ξένοι tour operators θέλουν να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση κεφαλαίων από τις συμφωνίες τους με τον μικρότερο κίνδυνο. Η Ελλάδα σήμερα δεν πληροί το κριτήριο αυτό και η τουριστική έξαρση των τελευταίων δύο ετών αποδίδεται στα δελεαστικά πακέτα all inclusive. Διεύρυνση της ρευστότητας θα σημάνει ακόμη καλύτερες επενδύσεις και χαμηλότερες τιμές ανά κρεβάτι στα μεγάλα ξενοδοχεία.
Υποδομές
Στις πρόσφατες παρουσιάσεις εισηγμένων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους κατασκευών και υποδομών φαίνεται καθαρά ότι και μόνο η ελπίδα για μία συμφωνία έχει επιφέρει κάποια κινητικότητα στους κλάδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Τιτάν. Επί δύο και πλέον έτη ο όμιλος έβλεπε την κατασκευαστική δραστηριότητα να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα της δεκαετίας του '60. Σήμερα βλέπει ότι έχει αναζωπυρωθεί κάπως η κατασκευαστική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις και υπάρχουν ελπίδες να αυξηθεί και η ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα, εάν μειωθεί ο πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου