24.5.15

ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίστηκε η πρόταση Τσίπρα - Το 35% ψήφισαν το σχέδιο Λαφαζάνη για ρήξη

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει μνημονιακή συμφωνία», αναφέρει το κείμενο που αποτέλεσε την εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την ΚΕ του κόμματος, η οποία και υπερψηφίστηκε.
 Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία μάλισtα κατέθεσε δική της πρόταση για ρήξη με τους δανειστές.
Η τροπολογία Λαφαζάνη- Ρινάλντι στην Κεντρική Επιτροπη του ΣΥΡΙΖΑ, για ρήξη με τους εταίρους και δανειστές απερρίφθη τελικά με 95 ψήφους κατά και 75 υπέρ. Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο πως υπέρ του σχεδίου τάχθηκε το 35% των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην απόφαση τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνεται ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα». Ωστόσο, σημειώνεται, το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση και προστίθεται ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.
Στην εισήγηση Τσίπρα τονίζεται ακόμα ότι «επιδιώξαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε μια συμφωνία που θα ενισχύσει τη συνοχή των ευρωπαϊκών λαών», επισημαίνεται πάντως πως «Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά».
Στην περίπτωση της συνέχισης της πιστωτικής ασφυξίας γίνεται ξεκάθαρο στο κείμενο ότι δεν θα πληρωθούν επόμενες δόσεις: «Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημεία, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος».
Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε κείμενο με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στους δανειστές και να μην πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ίδια ώρα που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για επιστροφή στη δραχμή.
«Η κυβέρνηση εφόσον οι 'θεσμοί' συνεχίσουν τις επόμενες μέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα 'πνίξει' τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτική και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.
Οι συντάκτες του κειμένου υποστηρίζουν πως η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα είναι «η επιβολή νέου μνημονίου» αλλά και η παράταση εφαρμογής των προηγούμενων. Σημειώνοντας με νόημα πως «είναι αυτή η εξέλιξη που πάση θυσία και με κάθε δυνατό μέτρο, πρέπει να αποτραπεί».
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως κάθε διακοπή πληρωμής του χρέους «όσες δυσκολίες κι αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη γιατί κυρίως προσφέρει ελπίδα και προοπτική στον τόπο».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου