17.4.15

REUTERS Παραδοχή-ΣΟΚ αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ: Αφού πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις... χρήματα τέλος!


Παραδοχή-σοκ αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ: Αφού πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις... χρήματα τέλος!

Στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ταμειακών αποθεμάτων, που ανέρχονται συνολικά στα 2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ καταθέσεων δημοσίων οργανισμών για να μπορέσει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στα τέλη Απριλίου», ανέφερε η πηγή πουη επικαλείται το πρακτορείο στο ρεπορτάζ του.
«Εδώ και μήνες η κυβέρνηση αντλεί ρευστότητα μέσω πράξεων repos από δημόσιους φορείς για να εκπληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Ωστόσο τα περιθώρια για τέτοιες πράξεις στενεύουν. Αυτά είναι τα τελευταία διαθέσιμα που υπάρχουν στο Δημόσιο», είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
«Από τις 20 Απριλίου το ημερήσιο ισοζύγιο μπαίνει στο κόκκινο και το δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί και πάλι από δημόσιους οργανισμούς, όπως ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Χωρίς αυτά τα κεφάλαια το κράτος θα έχει έλλειμμα περίπου 1,6 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου», συνέχισε ο αξιωματούχος
«Στόχος μας είναι να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας νωρίτερα στην εβδομάδα.
Το Δημόσιο έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες πράξεις repos ύψους περίπου 10 δισ.ευρώ, τις οποίες ανακυκλώνει.
Για να μπορέσει να αντλήσει τα υπόλοιπα 2 δισ.ευρώ, το Δημόσιο θα πρέπει να πιέσει τις διοικήσεις των οργανισμών - ή να τις αναγκάσει με υπουργική απόφαση - να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος για να γίνουν ρέπος, είπε δεύτερος αξιωματούχος.
Ακόμα και αν εξασφαλίσει τα διαθέσιμα των φορέων, η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ εώς τα μέσα Μαΐου χωρίς χρηματοδότηση από τους δανειστές της, καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου