23.4.15

Βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» - Από κοινού στην Κατερίνα Ζυγούρα και στη Δώρα Κασκάλη

Η Κατερίνα Ζυγούρα, για τη συλλογή ποιημάτων «Κάτι μας διαφεύγει…» και η Δώρα Κασκάλη, για την ποιητική συλλογή «Ανταλλακτήριο ηδονών» είναι οι αποδέκτες του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για το 2015, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.
afisaΤα μέλη της, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, ο Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Βασίλης Μπαζάνης (ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου) και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας Αθανάσιος Ηλιόπουλος, επέλεξαν τις βραβευθείσες συλλογές μεταξύ 10 συμμετοχών.
Το βραβείο θα επιδοθεί την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, καθώς τότε διοργανώνουν τα Ζ΄ Πολυδούρεια ο Δήμος Καλαμάτας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας. Η εκδήλωση αυτή – με ελεύθερη είσοδο – είναι αφιερωμένη στην Κατερίνα Γώγου, μιαν αντισυμβατική ποιήτρια κι έχει ώρα ενάρξεως 20.00.
 
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΥΓΟΥΡΑ
kati-mas-diafeugeiΗ Κατερίνα Ζυγούρα γεννήθηκε το 1986 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ. Το 2013, κέρδισε το Α΄ Βραβείο Ποίησης στον Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου «100 χρόνια Ελεύθερης Θεσσαλονίκης».
Η συλλογή «Κάτι μας διαφεύγει…» είναι η πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.
Η ΔΩΡΑ ΚΑΣΚΑΛΗ
Η Δώρα Κασκάλη ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Α.Π.Θ. και στο μεταπτυχιακό της ασχολήθηκε με τη φιλολογική έκδοση των ποιημάτων του Γιώργου Θεοτοκά.
antallaktirio-idonwnΜε το πρώτο της βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων «Στο τρένο» (Γαβριηλίδης 2010) ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω (βραχεία λίστα). Το Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της, το μυθιστόρημα «Κάτω», από τις ίδιες εκδόσεις. Τον Οκτώβριο του 2012 κυκλοφόρησε ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή η νουβέλα της «Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα – Σπουδή ενός δόκιμου γραφιά» από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη.
Το «Ανταλλακτήριο ηδονών» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου