21.4.15

Πολιτικός σάλος για τα ταμειακά διαθέσιμα - Ολα τα κόμματα εναντίον της κυβέρνησης


Πολιτικός σάλος για τα ταμειακά διαθέσιμα - Ολα τα κόμματα εναντίον της κυβέρνησης

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί για δεύτερη ημέρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και φορέων του Δημοσίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται στην κυβέρνηση γιατί «βάζει χέρι» όπως υποστηρίζουν, στα λεφτά αλλά και για τη δεύτερη σε 3 μήνες ΠΝΠ.
ΝΔ
Η ΝΔ μιλά για «φωστήρες της κυβέρνησης» που δημιουργεί «αδιέξοδα» για την χώρα και τον λαό. «Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 ημέρες!» αναφέρει ο εκπρόσωπος τήπου της Συγγρού Κώστας Καραγκούνης για να συνεχίζει «Προχωρούν, αν είναι δυνατόν, στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ενέργεια που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζαν και τώρα την υιοθετούν». Η ΝΔ προειδοποιεί μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τις διοικήσεις των ταμείων «να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών. Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν».
Ποτάμι
Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι με τις δύο ΠΝΠ ο πρωθυπουργός εξάντλησε «όλα τα αποθεματικά κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας που είχε» υπενθυμίζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα στις 8/2 που δήλωνε πως «Θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, που είχε καταργηθεί μέσα από συνεχείς πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η κυβέρνησή μας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της». Αναφορικά με το περιεχόμενο της ρύθμισης υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες. Είναι πια αναπόφευκτη κίνηση. Έτσι όμως, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κατάρρευση του κράτους δε θα είναι μερική -όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση- αλλά πλήρης». Υποστηρίζει πως με την ΠΝΠ το Μέγαρο Μαξίμου εξαντλεί και όποια αποθεματικά διαπραγματευτικής ισχύος του έχουν απομείνει σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις πια έχουν τον χαρακτήρα ζωής ή θανάτου. Οι κορώνες για σκληρή διαπραγμάτευση θα μείνουν κενό γράμμα γιατί η ολιγωρία των συγκυβερνώντων μας έφεραν κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Αποδίδει τέλος «βαρύτατες ευθύνες» στην κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την καλεί να « αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή».
ΚΚΕ
Ο Περισσός σε σχόλιό του υποστηρίζει ότι τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ πάνε προς ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών και όχι των πολιτών.

«Η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών. Την ίδια στιγμή, προχωράει η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους» σημειώνει το γραφείο τύπου του ΚΚΕ και προσθέτει ότι «Αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων». Καλεί τέλος την κυβέρνηση: «Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων. Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων. Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI».

ΠΑΣΟΚ
Δυο «πρόσθετες αντισυνταγματικότητες» διαπιστώνει το ΠΑΣΟΚ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με ειρωνικούς τόνους.

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει δυο πρόσθετες αντισυνταγματικότητες:

1. Αναδρομική ισχύ από 17.3. Η ΠΝΠ έπρεπε να βγει τότε. Μόνο ο νόμος μπορεί να προσδώσει τέτοια αναδρομική ισχύ, η "επείγουσα και απρόβλεπτη" ανάγκη ποια είναι τριάντα τρεις ημέρες μετά;
2. Παραπέμπει στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ που δεν φαίνεται να είναι δημοσιευμένο στο ΦΕΚ.

Τα πρόσεξε αυτά ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν λυπάται η κυβέρνηση την κα Πρόεδρο της Βουλής και τις παρακαταθήκες της»;

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου