23.4.15

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Οι δέκα παραλίες που ΔΕΝ πρέπει να χάσετε !

Η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, είναι μία από τις πιο όμορφες παραλιακές πόλεις της Ελλάδας, και η παραλία της είναι φημισμένη όχι μόνο για τις ατέλειωτες περατζάδες, αλλά και για τα καθάρια, καταγάλανα νερά που προκαλούν τους επισκέπτες της να βουτήξουν!
Αν όμως θέλετε κάτι διαφορετικό, τότε οι αναρίθμητες παραλίες της Μεσσηνίας θα καλύψουν κάθε σας απαίτηση. Κοσμικές και πολυσύχναστες, απομονωμένες ή δίπλα στα παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής, ακόμα και παραλίες «παγκόσμιας κλάσης» όπως η Βοϊδοκοιλιά της Πύλου, άλλες οργανωμένες κι άλλες ερημικές, είναι βέβαιο πως θα σας κερδίσουν – εκτός από τις φυσικές ομορφιές της άλλωστε, η Μεσσηνία φημίζεται και για την εντυπωσιακή ακτογραμμή της.  

Μικρή Μαντίνεια: Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ανατολικά της Καλαμάτας,  θα βρείτε την παραλία της Μικρής Μαντίνειας, σε μια μαγευτική τοποθεσία, μπροστά στο ομώνυμο χωριό.  Εκεί όπου ο Ταΰγετος απλώνει τους πρόποδες του, σμίγει με το υπέροχο γαλάζιο της θάλασσας και φτιάχνει όμορφους κολπίσκους πνιγμένους στο πράσινο. Η παραλία είναι στρωμένη με λευκό βότσαλο, βραβευμένη με Γαλάζια σημαία, ενώ εκεί θα βρείτε και ναυαγοσώστη. Μπαράκια και καφετέριες υπάρχουν πολλά πάνω στην παραλία, όπως και πληθώρα από ταβέρνες που σχεδόν ακουμπάνε τη θάλασσα. Η Μικρή Μαντίνεια, όπως και όλη η ανατολική ακτή του Μεσσηνιακού κόλπου έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό θέρετρο της Καλαμάτας. Διαθέτει πλήθος τουριστικών καταλυμάτων – ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια – πάνω στη θάλασσα, ενώ χτίζονται συνεχώς νέες μονάδες που προσελκύουν επισκέπτες το καλοκαίρι, όχι μόνο από την περιοχή αλλά και από διάφορα σημεία της Ελλάδας που έρχονται εδώ για να απολαύσουν τις βουτιές τους με θέα τον επιβλητικό Ταΰγετο.  

Σάντοβα: Βρίσκεται στην περιοχή της Αβίας, 12 χιλιόμετρα  από την πόλη της Καλαμάτας στα ανατολικά. Είναι μια από τις πιο κοσμικές παραλίες της περιοχής καθώς διαθέτει πολλά beach bars, τα οποία διοργανώνουν σχεδόν καθημερινά το καλοκαίρι πάρτι με γνωστούς Djs από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φημισμένα είναι επίσης και τα βραδινά πάρτι στην παραλία της Σάντοβας, με τις μικρές φωτιές στην αμμουδιά και τα ποτά κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Διαθέτει ψιλή άμμο, με μικρό βότσαλο εκεί που ξεκινά η θάλασσα. Είναι η μοναδική παραλία στην περιοχή που έχει άμμο, αν και το πλάτος της δεν είναι πολύ μεγάλο.

Παραλία Αλμυρού: Είναι μια από τις πιο δημοφιλής και πολυσύχναστες παραλίες της Καλαμάτας. Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, λίγο πριν τη στροφή που οδηγεί προς τη Μεσσηνιακή Μάνη. Στρωμένη με λευκό βότσαλο, διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες και φυσικά άφθονα καφέ και beach bars. Είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ όπως  θαλάσσιο σκι και wind surfing. Διαθέτει επίσης γήπεδο beach volley για τους λάτρεις του αθλήματος. Το τοπίο στην παραλία είναι μαγευτικό: Από τη μια τα γαλαζοπράσινα νερά στα οποία καθρεφτίζονται οι ελιές και οι φοίνικες που φτάνουν μέχρι την παραλία και από την άλλη ο επιβλητικός Ταΰγετος.  Και στο βάθος η πόλη της Καλαμάτας…

Καλογριά: Είναι η πιο διάσημη, η πιο πολυσύχναστη και η πιο οργανωμένη παραλία στη Δυτική Μάνη. Το καλοκαίρι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, «δεν πέφτει καρφίτσα». Ξένοι και Έλληνες κατακλύζουν την υπέροχη ακτή, που είναι στρωμένη με λευκή άμμο, διαθέτει καταγάλανα, ρηχά, παγωμένα νερά, με τις υποθαλάσσιες πηγές με νερό του Ταΰγετου να τη διατηρούν πάντα καθαρή. Διαθέτει επίσης ομπρέλες και ξαπλώστρες, γήπεδο beach volley, μπαράκια, ταβέρνες, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και ενοικιάσεις ποδηλάτων και κανό. Είναι ιδανική και για τη νεολαία, αλλά και για οικογένειες με μικρά παιδιά. Αν έχετε τη δυνατότητα να παραμείνετε στην παραλία της Καλογριάς μέχρι αργά το απόγευμα, θα δείτε τον ήλιο να δύει ακριβώς μπροστά σας, μέσα στο νερό, σε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας. Στην παραλία της Καλογριάς έζησε για δύο χρόνια (1917-1918) ο Νίκος Καζαντζάκης μαζί με τον θρυλικό ήρωα του μυθιστορήματός του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Στο βόρειο άκρο της ακρογιαλιάς βρίσκεται το σπίτι που έμενε με τον Ζορμπά, ενώ στο νότιο άκρο, πολύ κοντά από την αμμουδιά υπάρχει η «σπηλιά του Καζαντζάκη», όπου έβρισκε καταφύγιο για να διαβάζει και να γράφει. Την σπηλιά μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί σήμερα είτε κολυμπώντας είτε με βάρκα.

Στούπα: Είναι η δεύτερη πολυσύχναστη παραλία της δυτικής Μάνης μετά την Καλογριά. Βρίσκεται σχεδόν δίπλα της, μπροστά ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού της Στούπας.
Αποκαλείται και το «Μαϊάμι» της Μάνης, με γαλαζοπράσινα νερά, χρυσή ψιλή άμμο, αμέτρητες ομπρέλες και ξαπλώστρες και κόσμο που πηγαινοέρχεται ασταμάτητα. Παρά την πολυκοσμία, τα νερά είναι πάντα πεντακάθαρα, καθώς υπόγεια ποτάμια που ξεκινούν από τον Ταΰγετο εκβάλλουν εδώ υποθαλάσσια και τα ανακυκλώνουν ασταμάτητα. Αξίζει να έχετε μαζί σας και μάσκα για να εξερευνήσετε τις ομορφιές του βυθού.

Παραλία του Φονέα: Είναι η πιο αγαπημένη από τις λιγότερο γνωστές παραλίες της Δυτικής Μάνης, καθώς βρίσκεται καλά «κρυμμένη» στο τέλος ενός μονοπατιού, ανάμεσα στα δέντρα. Είναι ανέγγιχτη από τον τουρισμό, ουσιαστικά ανοργάνωτη (με μία μόνο καντίνα με τραπεζάκια τους θερινούς μήνες), έχει λευκό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Χαρακτηριστικό της είναι ένας μεγάλος βράχος που τη που χωρίζει στα δύο και χαρίζει φυσική σκιά. Οι πιο… ευέλικτοι και περιπετειώδεις μπορούν να τον σκαρφαλώσουν και από εκεί να βουτήξουν στα βαθιά νερά. Στην παραλία του Φονέα καταλήγει και το γνωστό Φαράγγι του Φονέα ή αλλιώς χαράδρα της Νούπαντης, η οποία αρχίζει να σχηματίζεται από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη παραλία.

Παραλία Βελίκα: Σε απόσταση δυόμιση χιλιομέτρων από τον οικισμό της Βελίκας, περνώντας μέσα από μία έκταση με καλαμιές, θα βρείτε την μεγάλη και αμμώδη ακτή. Η ψιλή χρυσή άμμος και τα δέντρα, την καθιστούν σημείο συνάντησης για πολλούς ντόπιους και τουρίστες, που θέλουν να δροσιστούν και να χαλαρώσουν στα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Στην άκρη της παραλίας υπάρχει μια μεγάλη καφετέρια πάνω στην αμμουδιά που σχεδόν ακουμπάει τη θάλασσα.

Παραλία Πεταλιδίου: Βρίσκεται ακριβώς πριν το λιμανάκι του παραθαλάσσιου οικισμού.
 Η ακτή έχει μήκος 300 μέτρα και είναι στρωμένη με χοντρά βότσαλα, ενώ ο βυθός είναι αμμώδης. Στην παραλία Πεταλιδίου, που απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Μεσσήνη, θα βρείτε φυσική σκιά από τα δέντρα που την περιβάλλουν και ένα παραδοσιακό καφενείο μπροστά στη θάλασσα για να πιείτε τον καφέ σας απολαμβάνοντας την όμορφη θέα.

Βοϊδοκοιλιά: Είναι η διασημότερη παραλία της Μεσσηνίας και μια από τις ωραιότερες σε όλη την Ελλάδα! Βρίσκεται δίπλα στη Λιμνοθάλασσα της
Γιάλοβας , σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Πύλο.
Αυτός ο φυσικός κόλπος είναι μοναδικής ομορφιάς: λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ άκρη της παραλίας. Τα νερά της είναι γαλήνια, γαλαζοπράσινα και εξωτικά. Στα αριστερά σας, όπως βλέπετε τη θάλασσα,  βλέπετε το Παλαιόκαστρο, στη βάση του οποίου βρίσκεται η σπηλιά του Νέστορα. Στα δεξιά σας, στην άλλη άκρη της Βοϊδοκοιλιάς πάνω στο λόφο, βρίσκεται θολωτός τάφος  που αποδίδεται (χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα. Χαμηλή βλάστηση περικλείει τον κόλπο, ενώ η αμμουδιά είναι γεμάτη όμορφα κοχύλια – αρκεί να βυθίσετε τη χούφτα σας στην άμμο!

Φοινικούντα: Βρίσκεται μπροστά ακριβώς από τον οικισμό της Φοινικούντας, στο νότιο τμήμα του νομού Μεσσηνίας.
Απέναντι βλέπετε το νησάκι Σχίζα, το μεγαλύτερο του συμπλέγματος των Μεσσηνιακών Οινουσών. Είναι βραβευμένη με Γαλάζια σημαία για την καθαριότητά της, είναι στρωμένη με άμμο και διαθέτει καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά, ζεστά χωρίς μεγάλο βάθος, κάτι που την καθιστά ιδανικό προορισμό για οικογένειες με μικρά παιδιά. Λόγω του ότι βρίσκεται μέσα στον οικισμό οτιδήποτε χρειαστείτε θα το βρείτε στα πόδια σας.
Η παραλία είναι σχεδόν πάντα είναι γεμάτη από κόσμο, καθώς την προτιμούν οι ντόπιοι παραθεριστές.

πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου