30.4.15

Άλλο ένα δωράκι ενός εκατομμυρίου ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον ανάδοχο του έργου στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ "ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ"
Μετά τη δυνατότητα  που έδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον ανάδοχο του έργου στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους πριν από ενάμισι χρόνο, να βρει δάνεια-μπάζα από την ευρύτερη περιοχή και όχι από αδειοδοτημένα λατομεία όπως προέβλεπε η ΜΠΕ, που πρακτικά σήμαινε σημαντική μείωση του κόστους για τον επιχειρηματία κάπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ετοιμάζεται η διοίκηση της Περιφέρειας να υπογράψει συμπληρωματική σύμβαση ύψους 900.000 ευρώ για ένα έργο προϋπολογισμού 5.300.000 ευρώ και με έκπτωση μόλις 12%.
          Ένα έργο που είναι στο τέλος και μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς αυτά τα συμπληρωματικά, έργα που ανακάλυψαν στο τελείωμα του έργου.
          Προχωρούν μάλιστα στις γνωστές μεθοδεύσεις για να υλοποιήσουν τις στοχεύσεις τους. Αφού πάγωσαν για πάνω από ένα χρόνο το έργο, προετοιμάζοντας το έδαφος για την συμπληρωματική σύμβαση, σε χρόνο de te υλοποιούν τη φόρμουλα. Ο κ. Περιφερειάρχης παρακάμπτει την Οικονομική Επιτροπή και στις 27 Μαρτίου 2015 ορίζει Αθηναίο δικηγόρο της αρεσκείας του για να δώσει νομιμοφάνεια στο όλο εγχείρημα. Στις 31 Μαρτίου 2015 η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποστέλλει το φάκελο και πριν προλάβει ο δικηγόρος να τον παραλάβει έχει συντάξει τη γνωμάτευσή του στις 3 Απριλίου 2015 που δίνει το πράσινο φως. Στο ενδιάμεσο 1 Απριλίου 2015 η Οικονομική Επιτροπή, χωρίς να γνωρίζει τίποτα σχετικό, κατά πλειοψηφία εγκρίνει τον ορισμό του δικηγόρου. Αν ήταν ένας απλός πολίτης και για όχι τόσο σοβαρό ζήτημα, θα χρειαζόταν κάποιες εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να εξυπηρετηθεί από το αστικό κράτος.
          Προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα που η Διοίκηση της Περιφέρειας είναι υποχρεωμένη ν’ απαντήσει:
·        Γιατί δεν προχώρησαν σε συμπληρωματική σύμβαση, όταν άρχισε το έργο κι επλήγει το λιμάνι από θεομηνίες με υπαρκτές ζημιές;
·        Καλύφθηκαν αυτές από την ασφαλιστική εταιρεία που ήταν ασφαλισμένο το έργο, ίσως και από τα απρόβλεπτα του προϋπολογισμού που ανέρχονταν σε πάνω από 800.000 ευρώ;
·        Γιατί δεν αναγκάζουν εδώ και ένα χρόνο τον ανάδοχο να τελειώσει το έργο στις προθεσμίες που έχει δεσμευτεί με την σύμβαση, αφού το έργο θα είναι λειτουργικό;
·        Γιατί δεν προχωρούν, στα μέτρα της δικιάς τους πολιτικής, σε ανοιχτό διαγωνισμό για τις επιπλέον εργασίες που ανακάλυψαν τώρα, αφού είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν έκπτωση 40 ίσως και 50%, τη στιγμή που πάνε να το δώσουν με έκπτωση μόλις 12%, που έχει επιτύχει ο ανάδοχος, με τη μέθοδο των άγονων διαγωνισμών, και την απευθείας ανάθεση με περιορισμένο αριθμό προσκλήσεων;
·        Ποιες διαφωνίες υπηρεσιακών παραγόντων υπάρχουν (όπως δήλωσε η κα. Νικολάκου στην Οικονομική Επιτροπή) και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη βοήθεια της στημένης νομικής γνωμάτευσης;
·        Δεν υπάρχει δικηγόρος στην περιοχή να γνωματεύσει και πρέπει να αναζητηθεί από την Αθήνα, έχοντας μάλιστα και εκ των προτέρων έτοιμη τη γνωμοδότηση;
Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσει ο κ. Τατούλης και η Διοίκηση της Περιφέρειας και να αφήσουν τον αντικομμουνισμό και τις συκοφαντίες σε βάρος του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκου Γόντικα ότι είναι τάχατες «διαπλεκόμενος με λατομεία»!!!
Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί και μάλιστα όταν πιάνονται στα πράσα.
Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση:
Τέτοια μεγάλα έργα υποδομών, να γίνονται από ενιαίο Δημόσιο Κρατικό φορέα, που θα έχει στην κατοχή του τα υλικά (αδρανή, σίδηρο, μπετόν κλπ), τα μηχανήματα κατασκευής, θα κατανέμει το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε όλες τις φάσεις του έργου (μελέτες, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία κλπ).
Μόνο τότε θα γίνονται φθηνά ποιοτικά έργα, με σεβασμό στο περιβάλλον. Μόνο τότε θα μπαίνουν οι προτεραιότητες με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματιών και την διαμόρφωση των υποδομών της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Από αυτή τη σκοπιά και επειδή δεν έχουμε δεσμεύσεις απέναντι σε κανένα επιχειρηματικό όμιλο, μπορούμε να είμαστε συνεπείς στο ρόλο της εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης, παντού και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποκαλύπτοντας την ταξική και αντιλαϊκή πολιτική.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης και των μνημονίων διαρκείας, είτε με κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους για άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων, για κάλυψη των απωλειών την περίοδο της κρίσης.
Πλούτος υπάρχει και είναι τεράστιος. Να διοχετευθεί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.   

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου