17.4.15

ΦΩΤΟ - Λαμπρός εορτασμός της Παναγίας Ελεήστριας στην Κορώνη

Την Προστάτιδά της, Παναγιά Ελεήστρια γιόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια σήμερα το πρωί η πόλη της Κορώνης. Η παμμεσσηνιακή εορτή ξεκίνησε με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελεηστρίας, στην Κορώνη, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου. Όπως είθισται κάθε Παρασκευή της Διακαινησίμου, σύσσωμη η κοινωνία της Κορώνης, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής, ακολούθησαν τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Ελεήστριας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου-Νέστορος, των Τοπικών Αρχών, των επισήμων και του Κλήρου.

Η Εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από συνεχείς εμφανίσεις της Παναγίας σε μία γυναίκα του χωριού. Στο βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η Εικόνα, ανακαλύφθηκαν και άλλες δύο, αυτή του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά. Εικάζεται ότι  κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από κάποιον ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Οι Εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια. Η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Όσο
αφορά τη χρονολογία κατασκευής, σύμφωνα με τον Ολλανδό Αρχαιολόγο Πέρσσον, ανήκουν στον 5-6 αιώνα μ.Χ., ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. Ο ναός της Παναγίας Ελεήστριας χτίστηκε το 1900 στο σημείο, όπου βρέθηκαν οι εικόνες.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος ανέφερε: 
«Με την ευκαιρία της σημερινής εορτής της Προστάτιδός μας, Παναγιάς Ελεήστριας, θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά σε όσους σήμερα έχουν την ονομαστική τους εορτή, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα υπάρχει ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς για μια ακόμη χρονιά, πλήθος κόσμου προσήλθε στον Ιερό Ναό, για να προσκυνήσει την Ιερή Εικόνα της Μεγαλόχαρης και να ακολουθήσει τη λιτάνευσή της. Εύχομαι όλοι μας να φωτιστούμε από τις οδηγίες της Εκκλησίας, ώστε να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, ειδικά στις μέρες μας, όπου οι διοικούντες της χώρας μας πρέπει να διαλέξουν το σωστό δρόμο, της ανάπτυξης και της λύτρωσης για την Ελλάδα. Για να κερδίσει ο ελληνικός λαός ένα καλύτερο αύριο, έχει ανάγκη την ενότητα, γι’ αυτό πρέπει να έχουμε όλοι κοινή πορεία.».
Στην εορτή παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, οι Αντιπεριφερειάρχες, κ. Ελένη Αλειφέρη και κ. Περικλής Μαντάς, ο τέως Υπουργός κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο τέως Βουλευτής κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Παναγιώτης Αλευράς και κ. Κωνσταντίνα Μπούζα, οι  Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί σύμβουλοι Πύλου-Νέστορος, ο Πολιτευτής κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος  κ. Δημήτριος Μανιατάκης και η σύζυγός του κ. Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, ο Λιμενάρχης Καλαμάτας Πλοίαρχος Λ.Σ κ. Παναγιώτης Μποτίνης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Μεσσηνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης και πλήθος κόσμου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου