16.4.15

Σόιμπλε: Αν η Ελλάδα βρει κάποιον άλλο στο Πεκίνο ή τη Μόσχα που θέλει να δώσει δάνειο δεν έχουμε πρόβλημα. Ας το πάρει»


Ατάκα Σόιμπλε: Αν η Ελλάδα βρει κάποιον άλλο στο Πεκίνο ή τη Μόσχα που θέλει να δώσει δάνειο δεν έχουμε πρόβλημα. Ας το πάρει»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η οικονομική ισχύς και όχι η στρατιωτική τελικά θα καθορίσει την έκβαση της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία.
Μιλώντας στο ίδρυμα Brookings, ο Σόιμπλε χαρακτήρισε την αντιπαράθεση της Δύσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «μια νέα συστημική σύγκρουση» την οποία θα κερδίσει η πλευρά με την μεγαλύτερη «ήπια δύναμη» και την ισχυρότερη οικονομία.
«Μακροπρόθεσμα, η σύγκρουση με τη Ρωσία του Πούτιν θα κριθεί μόνο βάσει οικονομικής ισχύος», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.
«Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν σίγουρα επιπτώσεις στη Ρωσία του Πούτιν», πρόσθεσε. «Όμως αντέχουμε οικονομικά τις κυρώσεις αυτές μόνο επειδή – και για όσο διάστημα— διαθέτουμε ισχυρή οικονομία», κατέληξε ο Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι μακράν το πιο δύσκολο  σημειώνοντας ότι οι Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία  τα έχουν πάει πολύ καλύτερα.
«Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ελλάδα δεν είναι να ξεπεράσει την κρίση, αλλά να γίνει ξανά ανταγωνιστική» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε για να προσθέσει ότι «Στη δική μου μακρά εμπειρία οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πάντα θα λάβουν την πιο εύκολη απόφαση εάν μια τέτοια είναι διαθέσιμη».
Από την άλλη πλευρά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «η Ευρωζώνη δεν μπορεί να χάσει ένα κράτος-μέλος το οποίο δεν “δουλεύει”» συμπληρώνοντας ότι «Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα».
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «οι Θεσμοί δεν ζητούν την ολοκλήρωση του 100% των μεταρρυθμίσεων, αλλά την υλοποίηση ενός μεγάλου μέρους για να υπάρξει εκταμίευση της δόσης».
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αποστροφή του κ. Σόιμπλε αναφορικά με την πιθανότητα να ζητήσει δάνειο η Ελλάδα από την Κίνα ή τη Ρωσία.
«Εάν η Ελλάδα βρει κάποιον άλλο στο Πεκίνο ή τη Μόσχα που θέλει να δώσει δάνειο δεν έχουμε πρόβλημα. Ας το πάρει».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιφύλασσε και μια ξεχωριστή ατάκα για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Οταν ρωτήθηκε ποια είναι η γνώμη του για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών απάντησε: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας έμπειρος οικονομολόγος και θα τον ακούσετε σε λίγο να μιλάει».
Στάινμαϊερ
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν μπορεί να σπάσει την ενότητα της ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της Ουκρανίας, με το να δηλώνει διατεθειμένη να άρει το εμπάργκο έναντι μεμονωμένων κρατών μελών της ΕΕ.
"Μπορεί να συμβαίνει να υπάρχουν μερικές τέτοιες απόπειρες και θα υπάρξουν και στο μέλλον. Υπήρξαν τέτοιες απόπειρες, αλλά δεν ήταν επιτυχείς", δήλωσε ο Στάινμαϊερ στην Λιθουανία, όπου η ανησυχία για την παρέμβαση της γειτονικής Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα έντονη.
Ο Στάινμαϊερ τόνισε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν συζητήσει το θέμα και παρόλες τις διαφορετικές απόψεις, η ενότητα επικράτησε. "Η απόφαση μας πάρθηκε, οπότε η απόπειρα να διαιρεθεί η Ευρώπη θα αποτύχει".
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε πως ο ίδιος και ο Λιθουανός ομόλογος του Λίνας Λινκεβίτσιους επίσης συζήτησαν πως να αντιμετωπίσουν "καμπάνιες παραπληροφόρησης" σχετικά με την ουκρανική κρίση και είπε πως μία λύση είναι να βοηθήσουν εκπαιδεύοντας στη Γερμανία Λιθουανούς δημοσιογράφους.
"Πιστεύω πως ένα είναι σίγουρο. Δεν θα ήταν μια δημοκρατική απόφαση να απαντήσουμε στην προπαγάνδα με προπαγάνδα", είπε ο Στάινμαϊερ στους δημοσιογράφους.  

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου