5.3.15

Telegraph: Ελλάδα - Σομαλία - Σουδάν: Συγκρίσεις που σε κάνουν να κλαις


Clipboard

Η Telegraph υπενθυμίζει πως δεν είναι πολύ συνηθισμένο μια χώρα του λεγόμενου προηγμένου κόσμου να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά της.
Εν προκειμένω η Ελλάδα αν δεν καλύψει την δόση προς το ΔΝΤ, θα είναι η πρώτη χώρα αυτής της κατηγορίας που θα ενταχθεί στον ατιμωτικό κατάλογο των ατιμωτικών παριών, έπειτα από 70 χρόνια παρουσίας του ΔΝΤ. Κράτη όπως το Σουδάν, η Ζάμπια, το Περού, το Κονγκό, η Σομαλία κ.α ανήκουν σε αυτή τη λίστα όπως δείχνει και το γράφημα..

chart_1_1
Κανένα σημάδι ύφεσης
Όμως, η συμπίεση των δημοσίων οικονομικών της χώρας δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ύφεσης. Το άρθρο υποσημειώνει ότι η φυγή κεφαλαίων επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα (64 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με την JP Morgan, επιδεινώνοντας το πρόβλημα ρευστότητας, ενώ και τα φορολογικά έσοδα, από τον Ιανουάριο, έχουν καταρρεύσει.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει σε όλους τους τόνους πως η δόση προς το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί κανονικά, αλλά το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα ξεμένει γρήγορα από επιλογές. Βρίσκεται έξω από τις αγορές από το 2011 και επιπλέον η ΕΚΤ δεν επιτρέπει να ξεπεράσει το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την έκδοση χρεογράφων.
Η άρνησή της, δε, είναι σταθερή και απαρασάλευτη και δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην ελληνική πλευρά. Στο μεταξύ, ακόμα και η έσχατη άντληση χρημάτων από έντονα γραμμάτια που εξέδωσε το ελληνικό κράτος, καλύφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες και όχι από ξένους επενδυτές – για προφανείς λόγους.
Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν να λάβει η Ελλάδα τα κέρδη από τα ομόλογά της (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ) που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα ταμεία της ΕΚΤ, αλλά και πάλι αντιμετωπίζει την άρνηση της Φρανκφούρτης. Κι ας είχε υποσχεθεί στην Αθήνα πως θα της τα έδινε, αν είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.
chart_6
«έχουμε κάποια μαξιλαράκια»
Από την άλλη, η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει προς τα έξω μια εικόνα σχετικής ομαλότητας. Η πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Σταθάκη στην Telegraph («έχουμε κάποια μαξιλαράκια»), σηματοδοτούν αυτή την προσπάθεια. Αν και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να βρει χρήματα το κράτος.
«Παραμένει ωστόσο ασαφές αν αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξοφληθεί το ΔΝΤ. Η Ελλάδα ξεμένει από επιλογές και ακόμα και αν υπάρξει τώρα μια διευθέτηση, δεν εξασφαλίζει το οικονομικό μέλλον της μετά τον Ιούνιο», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα και καταλήγει, «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έρχονται και άλλες αποπληρωμές. Γι” αυτό και εντείνονται οι φήμες περί προσφοράς ενός τρίτου πακέτου στήριξης».
Ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Global υπερθεματίζει: «Ακόμη και αν η Ελλάδα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία τώρα, πώς θα καταφέρει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν θα κληθεί να πληρώσει δόσεις που φτάνουν τα 6,7 δισ. ευρώ; Τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει περαιτέρω κεφάλαια στη διάθεσή της».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου