5.3.15

Στην Ευρώπη «βρέχει λεφτά», έως 60 δισ. το μήνα - Η Ελλάδα μένει έξω από το ...πανηγύρι !


Στην Ευρώπη «βρέχει λεφτά», έως 60 δισ. το μήνα - Η Ελλάδα σε απομόνωση

Την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε την Πέμπτη από τη Λευκωσία ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. 
Ωστόσο, την ίδια στγμή που στην Ευρώπη θα... βρέχει λεφτά, η Ελλάδα μένει απ' έξω από το «πανηγύρι» της εκτύπωσης χρήματος εξαιτίας των προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και επειδή δεν έχει κλείσει ακόμη η αξιολόγηση με τους θεσμούς.
Ουσιαστικά η ΕΚΤ κρατά εν ζωή την Ελλάδα μέσω της χρηματοδότησης του ELA αλλά την πιέζει ασφυκτικά να αποδεχθεί την αξιολόγηση από τους θεσμούς ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί από την αγορά κρατικών ομολόγων.
Ο Μάριο Ντράγκι πέταξε το μπαλάκι στην Αθήνα ζητώντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει ώστε να πάψει η Ελλάδα να εξαιρείται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να ξεκινήσει η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Το μήνυμα Ντράγκι ήταν διπλό καθώς αφενός η ρευστότητα από τον ELA αυξήθηκε μόλις 500 εκατ. ευρώ και αφετέρου δεν δίνει η ΕΚΤ στην Ελλάδα τη δυνατότητα εκδόσεων εντόκων πάνω από 15 δισ. ευρώ.
Οπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ: «Θα ξεκινήσουμε στις 9 Μαρτίου 2015 να αγοράζουμε στη δευτερογενή αγορά τίτλους του δημόσιου τομέα σε ευρώ. Επίσης, θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε τίτλους που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS), καθώς και καλυμμένες ομολογίες»
Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον «μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα» εξήγησε ο κ. Ντράγκι.
Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Ντράγκι προσθέτοντας ότι ο δανεισμός προς τη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες από τα 50 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, δήλωσε.
Η ΕΚΤ "είναι όμως και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικός θεσμός", σημείωσε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. «Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει την χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι είναι πρόοδος που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος».
Για τις ελληνικές τράπεζες ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «είναι φερέγγυες και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί».
Κατά τα λοιπά όπως ανακοίνωσε ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 1,5% το 2015 (προηγ. πρόβλεψη 1,0%), 1,9% το 2016 (προηγ. πρόβλεψη 1,5%). Πολύ χαμηλός πληθωρισμός ή και αρνητικό τους επόμενους μήνες. Μηδενικός πληθωρισμό το 2015 (προηγ. πρόβλεψη 0,75), 1,5% το 2016 (προηγ. πρόβλεψη 1,3%)
  • Παρά την βελτίωση, η χορήγηση δανείων σε μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι υποτονική
  • Δεν βλέπουμε αλλαγή στο σχεδιασμό για αγορά 60 δισ ευρώ το μήνα, έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ή και παραπάνω αν χρειαστεί

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου