20.2.15

Tainaron Blue Retreat: ένας παλιός μανιάτικος πύργος μεταμορφώνεται σε boutique αρχιτεκτονικό ξενώνα

 Ένας έρημος μανιάτικος πύργος μεταμορφώθηκε σε ξενώνα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χρώμα. Οι αρχιτέκτονες ιδιοκτήτες «ξεναγούν» τον Δημήτρη Σταθόπουλο στην ιδιαίτερη ιστορία του.

Σαν μάθημα ιστορίας

«Πρώτη φορά ανεβήκαμε, στον ερειπωμένο τότε πύργο, την Καθαρά Δευτέρα του 1994, σε μία εκδρομή με φίλους στη Μάνη. Η θέα και η ησυχία ήταν μαγική. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα έντονα! Σε ένα αγκωνάρι, θυμάμαι, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έγραφε με μπλε μπογιά, “το κτίσμα πωλείται, τηλέφωνο……”. Τότε ξεκίνησε και η περιπέτειά μας με τις πέτρες της Μάνης.» Και κάπως έτσι, οι αρχιτέκτονες Κώστας Ζούβελος και η γυναίκα του Κασσιανή Θεοδωρακάκου ξεκίνησαν ένα ταξίδι με άξονα την αισθητική και το σεβασμό στην ιστορία, την αρχιτεκτονική παράδοση και τον πολιτισμό της Μάνης.
Ο συγκεκριμένος πύργος χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα σ’ ένα σημείο κομβικό, με ανοιχτό ορίζοντα και θέα προς τη θάλασσα και την ενδοχώρα. Καστρί είναι το όνομα της τοποθεσίας, μία ανάσα από τον παραδοσιακό οικισμό της Βάθειας Τοποθετημένος αντικριστά με μία παρόμοια πυργοκατασκευή, συγκροτούσε μαζί της ένα σύστημα δύο ισχυρών οχυρωμένων συγκροτημάτων, που έλεγχαν το πέρασμα, για την Παραταινάρια περιοχή. Ο πολεμόπυργος έχει σχεδόν τετράγωνη βάση, περίπου 5 μέτρα η κάθε πλευρά και θεμελιώθηκε σε στέρεο έδαφος, σε βράχους, τις γνωστές «ριζωμιές». Όπως όλοι οι αμυντικοί πύργοι, εφάπτεται σε μία από τις όψεις του με μία πυργοκατοικία. Οι ισχυρές ομάδες της Μέσα Μάνης οικοδομούσαν πύργους, ως άγρυπνες βίγλες, ως φυλακτήρια, καταφύγια και ορμητήρια. Μ’ αυτό τον τρόπο έλεγχαν το χώρο και τις κινήσεις στην περιοχή, προάσπιζαν τη ζωή και την περιουσία τους και στήριζαν τις επεκτατικές βλέψεις τους. Η ανέγερση πύργων εντάθηκε πολύ στο διάστημα 1770 – 1830, ενώ στο Νότο συνεχίστηκε μέχρι το 1880.

Σαν μάθημα αρχιτεκτονικής

 Τοπική πέτρα, όμοια με τα φυσικά πετρώματα της περιοχής εντάσσουν το κτίσμα αρμονικά στο περιβάλλον. Καλντερίμια, πεζούλες, μάντρες, αναβαθμοί χτίστηκαν και πάλι με το χαρακτηριστικό κοκκινόχρωμο τοπικό πέτρωμα. Αιώνες τώρα, αυτό το παιχνίδι, ξεγελούσε τους πειρατές και έκανε σχεδόν άφαντους τους πύργους και ολόκληρους οικισμούς.
Οι ιδιοκτήτες πορεύτηκαν με στόχο την ανάδειξη του μνημείου, αλλά και την πεποίθηση ότι η επέμβασή τους όφειλε να είναι τόσο διακριτική, ώστε να φαίνεται ότι το κτίσμα ανακάμπτει από το μακρινό παρελθόν του αναλλοίωτο και στιβαρό.
Η εξωτερική και εσωτερική αρμολόγηση έγινε με πραγματικό κουρασάνι, ένα συνδυασμό θηραϊκής γης, κεραμάλευρου, ασβέστη και ειδικής απόχρωσης άμμου ποταμού. Η επιλογή της κατάλληλης απόχρωσης έλυσε θέματα μορφής και δίνει σήμερα την αίσθηση ενός κτίσματος που αναδύεται από το βράχο.
Η μαγική και συνάμα επίπονη περιπέτεια της μετατροπής του πύργου, σε παραδοσιακό ξενώνα είχε να κερδίσει ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα. «Έπρεπε να συνδυαστεί η ανάγκη για υψηλό βαθμό προσαρμογής στα ειδικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του τόπου και ταυτόχρονα η απαίτηση για διαμονή σε χώρους με σύγχρονη αισθητική αντίληψη».
 Έτσι, η δομή του πύργου εσωτερικά και εξωτερικά έπρεπε να παραμείνει αναλλοίωτη, ενώ «όλες οι σύγχρονες παροχές και υποδομές οφείλαμε να εγκατασταθούν αφανώς», αφηγείται ο Κώστας Ζούβελος. Το αποτέλεσμα μοιάζει με παιχνίδι για επισκέπτες με εξασκημένο γούστο και απαιτήσεις: η ιδιομορφία του χώρου με τους τέσσερις ορόφους και τους σχετικά περιορισμένους καμαροσκέπαστους εσωτερικούς χώρους, έχουν ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες να έχουν τη μοναδική εμπειρία να μετακινούνται μέσα από στενά ανοίγματα, τους λεγόμενους «καταρράχτες», από ξυλόσκαλες ή πέτρες που εξέχουν από τους τοίχους και τις καμάρες, τα γνωστά «πατήματα». Ενδιαφέρον έχει και η εσωτερική διακόσμηση με λιτό, μοντέρνο χαρακτήρα που αναδεικνύει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
«Το παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές και το παραδίδουμε στις επόμενες», δηλώνει ο ιδιοκτήτης και υποκλίνεται με σεβασμό στη δύναμη και την ένταση της Μάνης.

Ο ξενώνας

 Ο πύργος, σήμερα, έχει διαμορφωθεί σε ξενώνα, και αποτελείται από τρία δωμάτια, ένα δίκλινο, ένα τρίκλινο και ένα τετράκλινο, με θέα στη θάλασσα του Ταινάρου και φιλοξενεί έως εννέα άτομα. Τα δύο δωμάτια έχουν ανεξάρτητες εισόδους, ενώ έχουν και τη δυνατότητα να συνδεθούν μεταξύ τους. «Πρόσφατα αποκτήσαμε την απέναντι πυργοκατασκευή μαζί με την ιδιοκτησία της, για μελλοντική δυνατότητα επέκτασης», μας λέει ο ιδιοκτήτης του πύργου.

Δραστηριότητες στην περιοχή

 Με ορμητήριο τον ξενώνα μπορείτε να απολαύσετε μία σειρά από δραστηριότητες, ανάλογα με την εποχή. Extreme, ήπιες έως και ...καθιστικές!
Αλεξίπτωτο πλαγιάς ( παρά πέντε ) από το βράχο της κοινότητας Καινούργια Χώρα στα βόρεια του οικισμού, όπως έκανε και ο Γάλλος φωτογράφος Marc Sagot, ο οποίος παραχώρησε και το air shooting του ξενώνα.
Ιππασία στην Αρεόπολη.
Σύντομα οι λάτρεις της αναρρίχησης θα μπορούν να ψηλαφούν την τελευταία απόληξη του Ταϋγέτου. Οι ιδιοκτήτες του πύργου σκοπεύουν να καλέσουν αναρριχητές για να χαράξουν διαδρομές στο βράχο Κούρκουλο, και στο βράχο Αγριάδα, τη ριζωμιά όπου εδράζεται ο πύργος.
Επίσκεψη στα καλντερίμια της Αρεόπολης και στα Σπήλαια Διρού, αλλά και περιήγηση στη Βάθεια, τον πιο χαρακτηριστικό οικισμό της Μάνης, μόλις στα 2 χλμ μακριά.
Πεζοπορία στα πολλά χαραγμένα ή και ανεξερεύνητα μονοπάτια της Μάνης, ένα εκ των οποίων περνάει έξω από τον πύργο και συνέδεε στο παρελθόν τη Βάθεια με το Πόρτο Κάγιο. ( Ο δρόμος που υπάρχει σήμερα, διανοίχτηκε μόλις το 1978 ).
Περιήγηση στα χωριά και τα αξιοθέατα της Μάνης από την Καρδαμύλη δυτικά, έως τη Μονεμβασιά ανατολικά. Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες καθιστούν ολόκληρη τη χερσόνησο της Μάνης ένα υπαίθριο μουσείο της Βυζαντινής ιστορίας με ακρόπολη το Μυστρά.
Γευσιγνωσία κρασιών απολαμβάνοντας την ανεμπόδιστη θέα και ακούγοντας τα πετροχελίδονα στο σούρουπο.
Το καλοκαίρι βουτιές στις εξαιρετικές παραλίες από το Λιμένι έως τη Βάτα Χαλικιά στον Κότρωνα. Όλες με άσπρες πέτρες (λαλούδες ) και καθαρά, βαθιά νερά. Αν αγαπάτε τις παραλίες με άμμο, οι μοναδικές της περιοχής βρίσκονται απέναντί από τον ξενώνα και είναι το Μαρμάρι και η Καινούργια Άμμος.
Καταδύσεις στις βραχώδεις ακτές της Μάνης, με τα μεγάλα βάθη.

Το Tainaron Blue Retreat, ξεκινάει τη λειτουργία του στις αρχές Απριλίου 2015.
Τιμή: Από 220 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, το οποίο σερβίρεται όποια ώρα θελήσετε.
2733300461, 6973007006,
hide@tainaronblue.com
 
Δημήτρης Σταθόπουλος webmaster@athinorama.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου