13.2.15

Τώρα...πληρώστε !!! Έχετε ...Πατριωτικό καθήκον !!!

Επίκληση στο πατριωτικό καθήκον των Ελλήνων φορολογουμένων έκανε η  αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ζήτησε να πληρωθούν φόροι και να ρυθμιστούν οι οφειλές.

Γιατί κωλοτούμπες κάνουν και οι πολίτες..
Όλα εδώ πληρώνονται.

Επίκληση στο πατριωτικό καθήκον των Ελλήνων φορολογουμένων έκανε η  αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ζήτησε να πληρωθούν φόροι και να ρυθμιστούν οι οφειλές.

Η αναπληρώτρια υπουργός πιο συγκεκριμένα ζήτησε άμεσα οι πολίτες  να προστρέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις όλοι όσοι χρωστούν στην εφορία, αλλά και να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωσαν ακόμα τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ενώ παρουσίασε και ένα δραματικό τοπίο αναφορικά με το πώς πηγαίνουν τα φορολογικά έσοδα τους τελευταίους μήνες. Οι αλλαγές και φοροελαφρύνσεις όμως που εξήγγειλε η κυρία Βαλαβάνη, θα εξειδικευτούν και θα εφαρμοστούν στο β΄εξάμηνο του 2015 ή από το 2016.

Για τους μισθούς του 2015, δεν αναμένονται αυξήσεις από την κατάργηση του αφορολογήτου και μείωση της μηνιαίας παρακράτησης, πριν τουλάχιστον τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, αφού η καθιέρωση της νέας φορολογικής κλίμακας που θα ξεκινά από τα 12.000 ευρώ, θα ψηφιστεί και θα ισχύσει στο β΄εξάμηνο της χρονιάς. Μέχρι τότε η παρακράτηση φόρου θα γίνεται με τα ισχύοντα από το 2013, ενώ τα οφέλη από τις αλλαγές θα φανούν στα μέσα του 2016, σαν επιστροφή ή μείωση φόρου με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2015.

Η νέα φορολογική πολιτική ουσιαστικά ξεκινά από σήμερα, είπε η κ. Βαλαβάνη και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, τα αποφασιστικότερα βήματα θα είναι πέντε:

    Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα φορολογηθούν μόνο οι υπερπολυτελείς κατοικίες. Η κλίμακα επιβολής του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί οι αντικειμενικές αξίες. Η κυβέρνηση θα υλοποίηση την απόφαση του ΣτΕ που δίνει χρόνο για την αναπροσαρμογή μέχρι τον Ιούνιο. Η απώλεια εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ του 2015 θα καλυφθεί μέσω της μεγάλης προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
    Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο να έχουν ξεπεράσει τα 70 δισ., η πλειοψηφία των οποίων είναι χρέη παλιά και αδύνατο να εισπραχθούν, επιδίωξη είναι όλοι οι πολίτες να μπορέσουν να μπουν σε σύστημα ρύθμισης. Γι αυτό η κυβέρνηση θα δώσει λίγους ακόμη μήνες για δυνατότητα ρύθμισης των χρεών με το σύστημα μέχρι 100 δόσεων, αφαιρώντας άμεσα όλους τους περιορισμούς που εμπόδιζαν να μπει η μεγάλη πλειοψηφία σε αυτό. Σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν στη ρύθμιση και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα περιθώρια είναι τεράστια, καθώς οι ενταγμένοι σε ρυθμίσεις χρεών είναι συνολικά σήμερα μόλις 198.000 πολίτες, οι 168.000 με τη ρύθμιση των 100 δόσεων τους τελευταίους μήνες, ενώ υπό διακανονισμό είναι συνολικά από όλες τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις μόλις 2 δισ. Όπως είπε η υπουργός, «θα βοηθήσει η άρση του περιορισμού της οροφής του 1 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς λιγότερα του 1 εκατομμυρίου, θεωρητικά δυνάμενα να ρυθμιστούν σήμερα, είναι μόλις 16 δισ. ευρώ». Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις επιτροπές εξώδικου συμβιβασμού που θα εξετάζουν την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου για διακανονισμό χρεών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν στην αποπληρωμή φόρων και εισφορών.
    Στο δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, το οποίο θα ισχύσει για εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2015 και θα δηλωθούν το 2016. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς καθιερώνεται αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις σε κατεύθυνση μεταφοράς ουσιαστικού φορολογικού βάρους προς τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Θα προηγηθεί ευρύτατος «θεσμοποιημένος» διάλογος πριν κατατεθεί στη Βουλή. Θα εγκαινιάζει μια φορολογική πολιτική που θα τη στηρίζει η κοινωνία.
    Θα εφαρμοστούν νέα επιχειρησιακά σχέδια για την φοροδιαφυγή από το ΣΔΟΕ από κοινού με τις τελωνειακές και άλλες αρχές και σε στενή συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την νέα αρχή του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το υπουργείο θα απευθυνθεί σε όλα τα υπουργεία και τις ανεξάρτητες αρχές για να ενισχύσει τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν μέτρα για τη διαφθορά και την κατοχύρωση της διαφάνειας.
    Θα αξιοποιηθούν όλες οι βαθμίδες των δημοσίων υπηρεσιών. Θα ξαναμπούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα υπηρεσίες. Θα βοηθήσει αποφασιστικά η ριζική αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών.

Αναφερόμενη στη δημόσια περιουσία και το ΤΑΙΠΕΔ, η υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε όλους και ειδικά την επιτροπή αγώνα για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σημείωσε: «Κανείς μας δεν ξεχνάει τους αγώνες που δώσαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια. Θα σταθούμε στο ύψος των καθηκόντων τερματισμού της λεηλασίας και περιφρούρησης του δημόσιου χαρακτήρα της δημόσιας περιουσίας για την πραγματική αξιοποίηση και όχι εκποίηση για ένα ξεροκόμματο, επιχειρήσεων και ακινήτων για τις ανάγκες της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας». Τόνισε ακόμη πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει μια κατάφωρη αδικία που αφορά 15.000 οικογένειες στη συντριπτική πλειοψηφία μικροομολογιούχους, που πολλοί από αυτούς έκαναν το μοναδικό έγκλημα να εμπιστευτούν τις οικονομίες τους στο κράτος. Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο για εργαζόμενους που έλαβαν ομόλογα ως εργατικές αποζημιώσεις για την απόλυσή τους.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η έκκληση που απηύθυνε η υπουργός Οικονομικών στους πολίτες: «Ζητάμε τρία πράγματα. Πρώτον, χωρίς την απειλή σύλληψης και προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο που θα την εξαλείψουμε με εξαίρεση τις μεγάλες υποθέσεις, χωρίς το φόβο των κατασχέσεων, καλούμε τους πολίτες να πληρώσουν την τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, αυτή του 2014 και μαζί την προτελευταία δόση του Ιανουαρίου αυτοί που δεν το έχουν κάνει. Έτσι θα απαλλαγούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο από τον ΕΝΦΙΑ οριστικά. Δεύτερον, ζητάμε να πληρώσουν άμεσα μαζί με το ΦΠΑ Φεβρουαρίου και το ΦΠΑ Ιανουαρίου όσοι δεν το έχουν κάνει. Τρίτον, να ενταχθούν άμεσα αυτή τη βδομάδα στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο όλοι όσοι μπορούν να το κάνουν και δεν το έχουν κάνει. Δεσμευόμαστε ότι από την άρση των περιορισμών στη ρύθμιση και τα νέα κίνητρα θα μπορούν να ωφεληθούν όλοι όσοι δεν μπορούν να μπουν σήμερα αλλά και όλοι όσοι θα έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους, όταν θα τρέξει η ρύθμιση πρακτικά για όλους».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου