23.2.15

Στο ναδίρ τα έσοδα. Το δημόσιο ''τρώει'' ήδη από τα έτοιμα

Από τα…έτοιμα έχει ήδη ξεκινήσει να τρώει το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να ανταπεξέλθει στις βασικές του υποχρεώσεις -καταβολή μισθών, συντάξεων κλπ- δεδομένου ότι ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου το κρατικό ταμείο παρουσιάζει ελλείμματα.

Με δεδομένη τη «μαύρη τρύπα» που εντοπίστηκε στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο αλλά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα βρεθεί αντιμέτωπο με ταμειακό άνοιγμα το οποίο μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Μάλιστα, μέχρι τον Ιούνιο, το ταμειακό άνοιγμα θα έχει ξεπεράσει ακόμη και τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στο… ναδίρ, η εξεύρεση λύσης στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους γίνεται επιτακτική καθώς πέραν του Μαρτίου, λεφτά… δεν υπάρχουν.
Η χρονική συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την ελληνική πλευρά. Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, παρουσιάζουν έντονα στοιχεία… εποχικότητας.
Έτσι, από τα συνολικά 55,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι προγραμματισμένο να μπουν στα κρατικά ταμεία το 2015, μόλις τα 22,7 δις. ευρώ είναι προγραμματισμένα να καταβληθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο ενώ τα υπόλοιπα έχουν μετατεθεί για το 2ο εξάμηνο. Στο σκέλος των δαπανών όμως, εποχικότητα δεν υπάρχει.
Από τα 55,7 δισ. ευρώ που είναι οι προγραμματισμένες δαπάνες, τα 27,33 δισ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν στο πρώτο εξάμηνο (σ.σ.: εκ των οποίων περισσότερα από 16,5 δισ. ευρώ αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία).
Που οφείλεται η… εποχικότητα των εσόδων;
• Στο πρώτο εξάμηνο, δεν υπάρχει ΕΝΦΙΑ, πέραν των δύο δόσεων του φόρου της προηγούμενης χρονιάς (5η και 6η δόση ΕΝΦΙΑ του 2014). Η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει να εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ του 2015 το νωρίτερο από τον Μάιο καθώς μέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει να υποβληθούν τα έντυπα Ε9 του 2015 ενώ χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας προεργασία για να βεβαιωθεί ο φόρος. Έτσι, η είσπραξη, στην καλύτερη περίπτωση για τα ταμεία του κράτους, θα ξεκινούσε από το τέλος Μαΐου ή το τέλος Ιουνίου. Με δεδομένη την εξαγγελία της νέας κυβέρνησης για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ, η είσπραξη του νέου φόρου θα πάει ακόμη πιο πίσω δεδομένου ότι θα πρέπει να ψηφιστεί καινούργιος νόμος στη Βουλή.
• Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα υποβληθούν -το νωρίτερο- στο τέλος Ιουνίου. Μάλιστα, ειδικά φέτος, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, θα εμφανιστούν να πληρώνουν σαφώς λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό θα συμβεί διότι ένα μέρος του φόρου που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθεί μέσα από τα εκκαθαριστικά του 2015, έχει ήδη κρατηθεί από τις συντάξεις μέσα από τη νέα διαδικασία παρακράτησης που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο. Η είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα ξεκινήσει -το νωρίτερο- από τον Ιούλιο. Κάτι αντίστοιχο, αναμένεται να συμβεί και με τον φόρο των νομικών προσώπων τα οποία στο πρώτο εξάμηνο θα πληρώσουν μια ή δύο από τις συνολικά οκτώ δόσεις του φόρου εισοδήματος.
• Εποχικότητα, παρατηρείται και στα έσοδα του ΦΠΑ. Συνήθως, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης μετά τον Ιούνιο, τα έσοδα από ΦΠΑ στο β’ εξάμηνο είναι τουλάχιστον κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 1ο εξάμηνο.
• Στο α’ εξάμηνο, έσοδα από τέλη κυκλοφορίας δεν υπάρχουν. Άλλο ένα δισεκατομμύριο «μείον».
Βάσει του προϋπολογισμού, τα ταμειακά ελλείμματα θα άρχισαν να φαίνονται από τον Μάρτιο. Ωστόσο, τον Ιανουάριο υπήρξε τεράστια απόκλιση ενός δις. ευρώ ειδικά στο σκέλος των εσόδων. Ενώ ήταν προγραμματισμένο να εισπραχθούν 4,617 δισ. ευρώ, τελικώς μπήκαν στα ταμεία 3,682 δισ. ευρώ. Επίσης, και ο Φεβρουάριος, κινούνταν εκτός στόχων, τουλάχιστον μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών έχει αναβάλει για τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου την καταβολή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ (σ.σ.: μέχρι στιγμής ο ενιαίος φόρος ακινήτων έχει αποφέρει 2,35 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία έναντι στόχου 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ) ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταβληθεί εφάπαξ ο ΦΠΑ για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 (σ.σ.: κανονικά για τον Φεβρουάριο ήταν προγραμματισμένο να πληρωθεί η 2η δόση του ΦΠΑ για τις συναλλαγές του τελευταίου τριμήνου.
Ωστόσο, λόγω της παράτασης, οι επαγγελματίες απέκτησαν το δικαίωμα να πληρώσουν όλο τον φόρο μαζεμένο). Μόνο για τον Φεβρουάριο, είναι προγραμματισμένο να εισπραχθούν έσοδα 4,14 δισ. ευρώ με τις δαπάνες να προσδιορίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ.
 
Οι επιπτώσεις που δεν έχουν υπολογιστεί
Έτσι όπως εξελίσσονται τα δημοσιονομικά δεδομένα, το κρατικό ταμείο θα είναι μείον στο τέλος του μήνα περίπου κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακόμη και αν μετά υπάρξει πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, το ταμειακό ισοζύγιο θα φτάσει να είναι αρνητικό στο τέλος του εξαμήνου περίπου κατά 5,5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίζονται οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από παρεμβάσεις που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση όπως:
1. Η μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τον Μάρτιο (κατά 8% σε πρώτη φάση)
2. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν έσοδα από τον φόρο τον Μάιο και τον Ιούνιο)
3. Η θέσπιση των μέτρων καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης (σ.σ.: ο πρωθυπουργός είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι το νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν στη Βουλή).

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ''

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου