29.1.15

WSJ: Η Ελλάδα ίσως "θυσιαστεί" λόγω Ισπανίας

Η Ευρωζώνη δεν θα υποχωρήσει πρώτη στη σύγκρουση με τον Τσίπρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal η οποία σε δημοσίευμά της τονίζει ότι ίσως αποφασίσει τελικά να θυσιάσει την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ο κ. Τσίπρας δεν έκανε πολλά για να στηρίξει τη θέση του και τις προεκλογικές εξαγγελίες του, πως θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Όπως σημειώνει, λίγες μόνο εβδομάδες μένουν προκειμένου να εξασφαλίσει η Ελλάδα μια συμφωνία με τους δανειστές της και να προλάβει μια δημοσιονομική κατάρρευση και «όλα όσα έχει πει και έχει κάνει μοιάζουν σαν να ήταν υπολογισμένα για να "βαθύνουν" τη ρήξη με τους εταίρους της χώρας».

Από την απόφαση να συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ, στην τοποθέτηση Βαρουφάκη στη θέση του ΥΠΟΙΚ, στη θέση που πήρε ανηφορικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία και στις εξαγγελίες των υπουργών του να μην προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, δείχνουν -σύμφωνα με την WSJ- ότι ο νέος πρωθυπουργός «έχει διάθεσή για σύγκρουση παρά για συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους».

Σύμφωνα με τη WSJ, η Ευρώπη δεν πρόκειται να υποχωρήσει πρώτη και τονίζει ότι οι αγορές έχουν αποτυπώσει το αυξανόμενο ρίσκο εξόδου από την ευρωζώνη, με τις αποδόσεις των τριετών ομολόγων να εκτοξεύονται πάνω από το 17% και τις τραπεζικές μετοχές να καταρρέουν την Τετάρτη.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι η συμπεριφορά των Ευρωπαίων σκληραίνει, προειδοποιώντας ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει μεγάλο λάθος αν υπολογίσει ότι η Ευρωζώνη θα υποχωρήσει πρώτη στη μεταξύ τους σύγκρουση.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι πιθανό στο μέλλον, η Ευρωζώνη να θυσιάσει την Ελλάδα για χάρη της Ισπανίας.

Η WSJ υπογραμμίζει πως η Μαδρίτη πιστεύει ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ισπανίας και της ευρωζώνης το να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, από το να ενισχυθεί η υποστήριξη και η δύναμη του κινήματος κινήματος Podemos.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου