26.1.15

Νεκροί οι δύο Έλληνες πιλότοι από τη συντριβή F-16 στην Ισπανία

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 19 τραυματίστηκαν όταν ένα μαχητικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη καθώς απογειωνόταν για να πάρει μέρος σε μια εκπαιδευτική άσκηση του NATO στη νότια Ισπανία, πέφτοντας πάνω σε άλλα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας.

Οι δύο χειριστές του μαχητικού F-16 της ελληνικής ΠΑ είναι ανάμεσα στους νεκρούς.
 
Άλλοι πιλότοι και μηχανικοί βρίσκονταν στο χώρο όπου σταθμεύουν αεροσκάφη όταν το F-16 συνετρίβη, μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
 
Το δυστύχημα σημειώθηκε περί τις 15:20 (16:20 ώρα Ελλάδας) στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στην πόλη Αλμπαθέτε, περίπου 260 χλμ. νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.
Το αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου Tactical Leadership Programme (TLP), «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «έπεσε και προκάλεσε ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.
 
Ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Πέδρο Μορένες αναμενόταν στον τόπο του δυστυχήματος.
 
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά την εθνικότητα των υπολοίπων νεκρών, πέραν των Ελλήνων χειριστών του μαχητικού
Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας Γάλλος είναι νεκρός και πέντε σοβαρά τραυματίες.
 
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, θρηνούμε έναν νεκρό ενώ έχουν καταμετρηθεί πέντε σοβαρά τραυματίες» στις τάξεις του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα μεταβεί αύριο Τρίτη στον τόπο του δυστυχήματος.
 
Όμως πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανέφερε ότι οι Γάλλοι που έχασαν τη ζωή τους είναι οκτώ.
 
«Φαίνεται ότι οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι Έλληνες υπήκοοι και (οι υπόλοιποι) οκτώ Γάλλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ραχόι ερωτηθείς σε απευθείας μετάδοση από το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco. Μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει γνωστές οι εθνικότητες των θυμάτων από τις αρχές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου