27.1.15

Bloomberg: Τσίπρας - Καμμένος, ένα «παράξενο δίδυμο που διαφωνεί σχεδόν σε... όλα»


Bloomberg: Τσίπρας - Καμμένος, ένα «παράξενο δίδυμο που διαφωνεί σχεδόν σε... όλα»

Στο «παράξενο δίδυμο» Τσίπρα - Καμμένου που διαφωνεί σχεδόν σε…όλα, εστιάζει το Bloomberg, σχολιάζοντας την αστραπιαία ταχύτητα με την οποία επετεύχθη η συμφωνία μεταξύ των δυο κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
«Ελλείψει δυο εδρών για την αυτοδυναμία, ο Αλ. Τσίπρας αναγκάστηκε να στραφεί στους συντηρητικούς και με θρησκευτικό προσανατολισμό ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Η παράδοξη και πιθανώς εύθραυστη συμμαχία τους, υπογραμμίζει το πώς οι Έλληνες όλου του πολιτικού φάσματος έχουν βρει έναν κοινό στόχο, μετά από πέντε έτη ύφεσης που θρέφεται από την λιτότητα», εκτιμά το Bloomberg.
Οι δυο άνδρες ναι μεν συνεργάζονται, αλλά διαφωνούν σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, εκτός από ένα: «ότι είναι η ώρα να τερματιστεί η γερμανόφερτη λιτότητα», σχολιάζει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Π. Καμμένος εναντιώνονται στις περικοπές δαπανών και έχουν υποσχεθεί διαγραφή του ελληνικού χρέους, παρά τις αντιδράσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, από την εξωτερική και κοινωνική πολιτική, μέχρι την φορολογία, το μεταναστευτικό και τον ρόλο της εκκλησίας, τα δυο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρίσκονται σε απόσταση, επισημαίνει το πρακτορείο, παραθέτοντας στοιχεία για την διαφορετική πολιτική πορεία των δυο αρχηγών.
«Δύσκολα μπορεί κάποιος να δει αυτόν τον παράδοξο συνασπισμό να μακροημερεύει. Ο Π. Καμμένος είναι έμπειρος και οπορτουνιστής πολιτικός που δεν θα διστάσει να αφήσει τον συνασπισμό όποτε τον εξυπηρετεί κάτι τέτοιο» λέει ο Β. Πίκολι, διευθυντικό στέλεχος του Teneo Intelligence στο Λονδίνο που μίλησε στο Bloomberg.
Υπάρχει κάποιο κοινό ιδεολογικό έδαφος μεταξύ των δυο κομμάτων, όπως δείχνει η μεταγραφή ορισμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά από την πλευρά του ο Γενς Μπαστιάν, οικονομολόγος και πρώην μέλος της ελληνικής task force, σημειώνοντας παράλληλα ότι εντυπωσιάστηκε από την ταχύτητα με την οποία διαμορφώθηκε η συμμαχία τους:
«Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ο Τσίπρας δεν προτίμησε να μιλήσει με άλλους πιθανούς συμμάχους. Αντιθέτως επέλεξε να συγκροτήσει μια κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου