15.1.15

Κ. Μπένου - Έχετε πλάκα εκεί στο Ποτάμι! Ένας είναι ο "μπαμπάς των ΚΕΠ" και τυχαίνει να είναι και δικός μου!

 ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η Κ.ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK !

Ο κ. Μπένος ήταν αυτός που οργάνωσε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Τα ΚΕΠ δημιουργήθηκαν για να σπάσουν το απόστημα της γραφειοκρατίας: «Σε μια σφραγίδα για το “γνήσιον της υπογραφής” είχε σταματήσει για χρόνια η Ελλάδα. Παίρνοντας μάλιστα και χαρτί... προτεραιότητας για να σου τη βάλουν» είχε πει.

Συμμετοχή στην ίδρυση των ΚΕΠ είχε και ο κ. Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Μπένος είχε μιλήσει μαζί του και θυμάται τη φράση που έλεγε συχνά: «Στο εσωτερικό ενός κράτους πρέπει να διακινούνται μόνο έγγραφα και όχι πολίτες». Αυτό το απλό αξίωμα προσπάθησε να το κάνει πράξη. Ετσι πήρε 30 νέους από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και τους ζήτησε να μετρήσουν πόσες φορές ένας πολίτης «συναντά» το κράτος. Βρήκαν ότι ήταν 1.200. Από το πιστοποιητικό γέννησης, τα δημοτολόγια, τα στρατολογικά, τις αδειοδοτήσεις, ως και το πιστοποιητικό θανάτου.

Και ο κ. Μπένος εξηγεί: «Στη συνέχεια αντιστοιχήθηκε κάθε υπόθεση (του πολίτη με το κράτος) με ένα έντυπο ηλεκτρονικής μορφής. Το έντυπο αυτό είχε όλα τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχει ο πολίτης για να διεκπεραιωθεί η συγκεκριμένη υπόθεσή του. Τα ΚΕΠ σχεδιάστηκαν για να “σηκώσουν” όλο το κράτος – όχι μόνο μερικές υπηρεσίες του».

Αυτό, δυστυχώς, δεν έχει περάσει ακόμη μέσα στο σύστημα. Αλλαξε εν τω μεταξύ η κυβέρνηση και ήρθε η ΝΔ: «Τα ΚΕΠ σταμάτησαν το ρολόι τους εκεί που τα είχαμε αφήσει, δηλαδή στην έκδοση ενός ποινικού μητρώου και στη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής» είχε πει πριν από μερικά χρόνια σε μια συνέντευξή του.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου