10.1.15

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ! Στον αέρα τα έσοδα λόγω... προεκλογικής στάσης πληρωμών


Στον αέρα τα έσοδα λόγω... προεκλογικής στάσης πληρωμών

  ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ !
Συνθήκες ασφυξίας στα φορολογικά έσοδα δημιουργούν η στάση πληρωμών χιλιάδων φορολογούμενων προς το Δημόσιο και η παράλυση των ελεγκτικών μηχανισμών ελέω εκλογών. 
Ως αποτέλεσμα αναμένεται να διευρυνθεί το δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση με την τρόικα.
Η υστέρηση είναι μεγάλη στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ενώ υπάρχει διόγκωση των απλήρωτων φορολογικών και τελωνειακών προστίμων προς την εφορία. Εστίες κινδύνου είναι επίσης ο χαμηλός ρυθμός νέων αιτήσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις οφειλών αλλά και οι επιστροφές φόρων 731 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Είναι ενδεικτικό ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια 131 χιλιάδες, ενώ περίπου 50.000 οφειλέτες έχασαν τη ρύθμιση τους αφού άφησαν απλήρωτες δόσεις. Σημειώνεται ότι από 1/1/2013 τα ανεξόφλητα προς την εφορία έχουν φτάσει στα 18,7 δισ ευρώ.
Έντονος είναι ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο και για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, στα όποια ήδη προβλέπεται έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ το 2015.
Έτσι ενώ οι περικοπές άνω των 3 δισ. ευρώ στις μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό βοήθησαν στον σχηματισμό υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, δημιουργήθηκαν μεγαλύτερες ταμειακές ανάγκες στην Υγεία και στην Ασφάλιση.
Πριν κλείσει το 2014 δεσμεύθηκαν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού και με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι το έλλειμμα του 2014 θα διαμορφωθεί στα 741 εκατ. ευρώ και του 2015 στα 898 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σε ιδιώτες προμηθευτές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία άλλα 754 εκατ. ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου