25.1.15

ΚΑΙΡΟΣ: ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, Κυριακή (25/01/2015) και τις επόμενες ημέρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 25/01/2015 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού αναμένεται στη χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και κυρίως της βόρειας χώρας.
Πιο αναλυτικά:
1. Στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα διατηρηθούν σήμερα Κυριακή (25-01-2015) και μέχρι τις πρωινές ώρες αύριο Δευτέρα (26-01-2015) θα ενταθούν ξανά από τη νύχτα και θα διατηρηθούν και την Τρίτη (27-01-2015).
2. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες τη νύχτα της Κυριακής (25-01-2015) προς τη Δευτέρα (26-01-2015) θα εξασθενήσουν και θα ενταθούν ξανά τις απογευματινές και κυρίως τις βραδυνές ώρες της Τρίτης (27-01-2015).
3. Στο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (26-01-2015) οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Πελοποννήσου (πάνω από 1200 μέτρα), της Δυτικής Στερεάς (πάνω από 900 μέτρα), ενώ στην Ήπειρο θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 500-600 μέτρα). Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (27-01-2015) τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
4. Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία τη Δευτέρα (26-01-2015) θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και θα χιονίσει μέχρι το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 500-600 μέτρα). Από τις απογευματινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Την Τρίτη (27-01-2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν μέχρι αργά το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές της Μακεδονίας και της Θράκης οι οποίες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους πυκνές (από υψόμετρο περίπου 400 μέτρα και πάνω).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Οδηγίες προστασίας
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να ντύνονται κατάλληλα.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου