27.1.15

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ - Αδειασε η Νέα Υόρκη λόγω της χιονοθύελλας

Η χειμερινή καταιγίδα κατάφερε το "ακατόρθωτο"… Άδειασε τη Νέα Υόρκη, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ, σχεδόν έρημοι σιδηροδρομικοί σταθμοί και το μετρό, οι κουρτίνες πεσμένες στα θέατρα του Μπροντγουέι και οι δρόμοι της αμερικανικής μεγαλούπολης άδειοι χωρίς αυτοκίνητα. Μόνο εκχιονιστικά και οχήματα έκτακτης ανάγκης.
Η ανακοίνωση της «άφιξης» της μεγάλης χιονοθύελλας, η οποία περιγράφεται από τις αρχές ως μια από τις σοβαρότερες που έχουν πλήξει τη Νέα Υόρκη οδήγησε στην κινητοποίηση των αρχών και στη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, όπως η διακοπή των δημόσιων μέσων μεταφοράς από τις 23:00 τοπική (0600 της Τρίτης ώρας Ελλάδας). Στη Νέα Υόρκη όπως μεταδίδει το CNN το χιόνι πέφτει ήδη με ταχύτερο ρυθμό, οι ριπές ανέμου είναι όλο και ισχυρότερες και οι θερμοκρασίες όλο και ψυχρότερες.

«Μπορεί τα πράγματα να μην φαίνονται άσχημα ακόμα» είπε το βράδυ της Δευτέρας ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο «αλλά αυτό θα γίνει σύντομα». Ο δήμαρχος καθώς και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, κάλεσαν τον κόσμο και μείνει στο σπίτι του την Τρίτη. « Είναι κυριολεκτικά η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Είναι έτοιμη να ξεκινήσει για τα καλά» πρόσθεσε ο ντε Μπλάσιο. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία δεν είναι επιρρεπής σε υπερβολικές εκτιμήσεις ή ανακοινώσεις, χρησιμοποιεί όρους όπως «απειλητική για τη ζωή» και «ιστορική» για να περιγράψει το καιρικό σύστημα που αναμένεται να πλήξει την Νέα Υόρκη και τις γειτονικές αμερικανικές πολιτείες τις αμέσως επόμενες ώρες
Έως και 58 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Η χειμερινή καταιγίδα θα μπορούσε να έχει επίσης εκτεταμένες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, ακόμη και πέρα από την περιοχή που αναμένεται να πλήξει άμεσα. «Η χιονόπτωση θα είναι δραματική, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά» είπε στο CNN ο μετεωρολόγος Τσαντ Μάγιερς.

Μια πιθανή πηγή μεγάλων προβλημάτων, όπως είπε ο Μάγιερς, θα είναι οι ριπές ανέμου που στέλνουν κλαδιά δέντρων πάνω σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ημέρες, κατά τον Αμερικανό μετεωρολόγο. Έκτακτα μέτρα όπως η απαγόρευση των μετακινήσεων έχουν ληφθεί επίσης στο Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη. Στη Φιλαδέλφεια, ο δήμαρχος Μάικλ Νούτερ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Σχεδόν 7.000 πτήσεις ακυρώθηκαν για τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με την ειδική ιστοσελίδα παρακολούθησης των πτήσεων Flightaware.com. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί και για την Τετάρτη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου