26.1.15

Πέθανε η αγωνίστρια κατά των βασανιστηρίων Μαρία Πίνιου – Καλλή

Πέθανε σήμερα από ανακοπή καρδιάς η  Μαρία Πίνιου–Καλλή, η γιατρός που αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα κατά των βασανιστηρίων.

Με ανακοίνωσή του το δσ του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του και αποχαιρετά ένα από τα πλέον άξια και δραστήρια μέλη της οργάνωσης.

Η Μαρία Πίνιου-Καλλή, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας από το 1989, συνελήφθηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Σπούδασε γιατρός με ειδικότητα δερματολόγου. Οι σπουδές της αυτές της έδωσαν τη δυνατότητα να εξετάζει θύματα βασανιστηρίων ως μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συγχρόνως υπήρξε συντονίστρια των ιατρικών ομάδων της οργάνωσης.

Το 1989 ίδρυσε στην Αθήνα το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Το 1993, ως μέλος του προεδρείου του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, εκπροσωπώντας σε αυτό το προεδρείο την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Επίσης υπήρξε υποψήφια δυο φορές για την Επιτροπή της Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων στα Ηνωμένα Έθνη.

Το 1993, εν μέσω πολέμων στα Βαλκάνια, προσκάλεσε γιατρούς από τις αντιμαχόμενες χώρες στην Ελλάδα και οργάνωσαν το Βαλκανικό Δίκτυο ενάντια στα βασανιστήρια και τον πόλεμο.

Σε διεθνή συνάντηση που οργάνωσε στην Αθήνα δημιουργήθηκε το Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, με έδρα στην Αθήνα, του οποίου διετέλεσε Γενική Γραμματέας. Από το 1998 έως το 2003 υπήρξε η πρώτη εκλεγείσα Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, με συμβουλευτικό καθεστώς στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη δράση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο συνελήφθη 5 φορές –τελευταία όταν προσπάθησε να εξετάσει θύματα από τη σφαγή στη Τζενίν της Παλαιστίνης και θεωρήθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από το Ισραήλ.

Δίδαξε στο New Jersey State University Rieutgers, στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων, και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων».

Επιπλέον υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, και συμμετείχε στην Επιτροπή Αντιρρησιών Συνείδησης.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει στην ανακοίνωσή πως μέσα από την παγκόσμια εκστρατεία της Μαρίας Πίνιου - Κάλλη για την απάλειψη των βασανιστηρίων STOP TORTURE / ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ θα συνεχίζει τον αγώνα για την εξάλειψη των βασανιστηρίων και κάθε μορφής κακομεταχείρισης σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.

Η κηδεία της Μαρία Πίνιου–Καλλή θα γίνει στο κοιμητήριο Ζωγράφου την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, στις 12.30.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου