1.11.14

Γιόσκα Φίσερ: Επικίνδυνος ο «Τσίρπας»

Ο Γιόσκα Φίσερ δηλώνει ακραιφνής «αριστερός». 

Όσοι είναι όμως αριστερότεροι από αυτόν, τους θεωρεί επικίνδυνους. 

Σε αυτούς συγκαταλέγει… και τον Αλέξη Τσίπρα («Τσίρπα», όπως τον ονομάζει ο ίδιος). 

Ως πρωθυπουργός, λέει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σε θέση να συμπαρασύρει ολόκληρη τον ευρωπαϊκό Νότο προς επικίνδυνες αριστερές ατραπούς. Και αυτό θα ήταν μοιραίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δηλώσεις του γκουρού των Πράσινων έγιναν στο πλαίσιο μιας συζήτησης, που διοργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο ίδρυμα «Bertelsmannhaus» του Βερολίνου. Συνομιλητές του ήταν ο Νέστωρ της γερμανικής ιστοριογραφίας Αουγκούστ Βίνκλερ, ο πολωνός δημοσιολόγος Άνταμ Κρετσμίνσκι και η γαλλίδα πολιτολόγος Κλαιρ Ντεμεσμέ. Το θέμα της συζήτησης: «Τι περιμένει η ανθρωπότητα από τη Γερμανία;»
«Τίποτα!» έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο πρώην γερμανός υπουργός εξωτερικών. «Μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας δεν ξέρει καν που είναι η Γερμανία. Το σωστό ερώτημα είναι: Τι περιμένουν οι Ευρωπαίοι από τους Γερμανούς; Και αυτά δεν είναι όντως λίγα».
Αναπόφευκτα η συζήτηση επικεντρώθηκε έτσι στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη από το 2008-2009 και τις επιπτώσεις της, μεταξύ άλλων, και στην Ελλάδα.
Η κρίση, σύμφωνα με τον κ.Φίσερ, μετατράπηκε σύντομα και σε πολιτική λόγω του γερμανικού «δακτύλου».
Το κακό πήρε το δρόμο του στα τέλη του 2008, όταν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν στο Ελισέ για να χαράξουν κοινή γραμμή κατά της επερχόμενης κρίσης. «Η Μέρκελ ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν θέλει κοινή πολιτική, αλλά μόνο χαλαρό συντονισμό» είπε. «Οι άλλοι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τη γνώμη της».
Το υπόλοιπο ήταν μια άστοχη και άτολμη προσέγγιση του προβλήματος, που άρχισε να διορθώνεται προς τα μέσα του 2009, με το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.
Συνολικά όμως, η πολιτική του Βερολίνου, παραμένει λανθασμένη. «Δεν μπορείς να μειώνεις τα χρέη και ταυτόχρονα να κάνεις δομικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο ίδιος. «Τι περιμένει δηλαδή από όλα αυτά το Βερολίνο; Να αποτύχει ο Ολάντ στη Γαλλία και έχουμε μετά τη Λε Πεν; Ή να αναλάβει ο Τσίρπας την πρωθυπουργία στην Ελλάδα; Τότε θα τον ακολουθούσαν και άλλες χώρες στη Νότια Ευρώπη. Αυτό δεν το θεωρώ ιδιαίτερα έξυπνο…».
Κατά παράδοξο τρόπο, ο κ.Φίσερ επιχειρηματολογεί συχνά εναντίον του κ.Τσίπρα με επιχειρήματα που χρησιμοποιεί και ο τελευταίος. Η αλόγιστη λιτότητα, είπε, έχει μειώσει το ελληνικό ΑΕΠ σε βαθμό, που το ελληνικό χρέος να εμφανίζεται σήμερα σε ποσοστά μεγαλύτερο εκείνου στις αρχές της κρίσης – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κάτι το διαφορετικό.
Εξίσου … «τσιρπική» είναι η άποψη του σχετικά με το ρόλο των ξένων τραπεζών στην ελληνική κρίση. Η επιχείρηση «σωτηρία» της Ελλάδας ήταν στην πραγματικότητα η «σωτηρία των τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης και, σε συνάρτηση με αυτό, του συνολικού ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος» γράφει στο βιβλίο του «Ναυαγεί η Ευρώπη;», που εκδόθηκε πρόσφατα στη Γερμανία.
Αυτές οι συγκλίσεις δεν εμποδίζουν όμως τον κ.Φίσερ να θεωρεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα εχθρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο Τσίπρας, όπως διαβάζω, θέλει να βάλει τέρμα στην πολιτική της λιτότητας. Ρώτησα τη γερμανική κυβέρνηση, τι θα κάνει σε τέτοια περίπτωση. „Τότε θα πρέπει να διαπραγματευτούμε“ ήταν η απάντησή της. Αν όμως τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, τότε καλά ξεμπερδέματα» είπε.
Ανεξάρτητα από όλα αυτά όμως, ο κ.Φίσερ απέρριψε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Χαρακτηριστικό απόσπασμα από μια αντιπαράθεσή του με τον κ.Βίνκλερ:
Βίνκλερ: «Η Ελλάδα θα πρέπει να τύχει περαιτέρω βοήθειας μόνο υπό τον απαρέγκλιτο όρο, ότι θα κάνει δομικές μεταρρυθμίσεις – πολλές εκ των οποίων μάλιστα δεν κοστίζουν τίποτα, όπως η φορολόγηση της εκκλησίας, του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη γης στην Ελλάδα, και των εφοπλιστών, που παραμένει απελπιστικά μικρή, και η βελτίωση της κρατικής διοίκησης. Σε περίπτωση που αναλάβει ο Τσίπρας πρωθυπουργός και ακυρώσει τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις, η ευρωζώνη θα πρέπει να αποκλείσει αμέσως την Ελλάδα από τις γραμμές της».
Φίσερ: «Αυτό θα προκαλούσε τη διάλυση της νομισματικής ένωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι να περιμένει ο Πούτιν τον Τσίπρα με ανοικτές αγκάλες».
Στο «Bertelsmannhaus» έγινε πολύ λόγος και για το νέο ρόλο της Γερμανίας στον στρατιωτικό τομέα. Ο κ.Βίνκλερ επισήμανε, ότι, με πρόσφατο παράδειγμα την Ουκρανία, ότι ο πόλεμος έχει ξαναγυρίσει στην Ευρώπη, και ότι η Γερμανία, που μεταπολεμικά καλλιεργούσε, για ιστορικούς λόγους, την «κουλτούρα του στρατιωτικού αυτοπεριορισμού», θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της και να ξαναγίνει «κανονική» χώρα: 
Με ίδια «ευθύνη» και ίση συμμετοχή σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις άλλες μεγάλες και μεσαίες δυνάμεις – ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία.
«Δεν μπορούμε να καταχρόμαστε το σοκ του Ολοκαυτώματος και να συνεχίσουμε να λέμε „Ποτέ πια πόλεμος!“» είπε. «Ο πόλεμος είναι εδώ. Και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε κι εμείς υπεύθυνα!». Το κοινό, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, και επιστήμονες, αντέδρασε επιδοκιμαστικά, το ίδιο και ο κ.Φίσερ.
Η αντίδραση αυτή, όπως και πολλές άλλες τελευταία στη γερμανική δημοσιότητα, δείχνουν, ότι οι πνευματικές ελίτ της χώρας προσχωρούν τελευταία μαζικά στο νέο δόγμα της μιλιταριστικής «κανονικότητας». Η κυβέρνηση διστάζει – αλλά και να ήθελε, προς το παρόν δεν μπορεί. «Κοιτάξτε τα χάλια του γερμανικού στρατού» είπε ο κ.Φίσερ αναφερόμενος στο εγχείρημα της Bundeswehr, να παραδώσει όπλα στους υπερασπιστές του Κομπάνι στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. «Η υπουργός άμυνας φαν ντερ Λάγιεν έφτασε πριν από αυτά με αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας στην περιοχή, επειδή τα μεταγωγικά αεροπλάνα ήταν χαλασμένα».
Το βασικό εμπόδιο για μια επάνοδο του μιλιταρισμού είναι βέβαια πολιτικό – η μεγάλη πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού συνεχίζει να τάσσεται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, εναντίον κάθε είδους «ανθρωπιστικών» και μη στρατιωτικών παρεμβάσεων. Και αυτό, ως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, είναι αναγκασμένη να το παίρνει σοβαρά υπόψη της η γερμανική κυβέρνηση.

tovima.gr




Γκάλοπ: ΣΥΡΙΖΑ 27,2% - ΝΔ 24,1% - Το 51,6% διαφωνεί με τις πρόωρες εκλογές


Γκάλοπ: ΣΥΡΙΖΑ 27,2% - ΝΔ 24,1% - Το 51,6% διαφωνεί με τις πρόωρες εκλογές

Με ποσοστό 3,1 % προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metrisi για λογαριασμό του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγεντρώνει 27,2% , η ΝΔ 24,1%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6,4%. Με οριακές διαφορές ακολουθούν το Ποτάμι με 5.5% το ΚΚΕ με 5,4% και το ΠΑΣΟΚ με 5,3%.
Εκτός Βουλής δείχνει η δημοσκόπηση του Ανεξάρτητους Ελληνες με ποσοστό 2,3%. Οι Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη καταγράφονται στο 2,2% ο ΛΑΟΣ στο 1,2% ενω η ΔΗΜΑΡ στο 0,90%.
Το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι στο 14%.Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 39,9% στην καταλλήλότητα έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 33,2%.
Το 51,6% διαφωνεί με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου Δημοκρατίας αν και το 39,8 % θέλει πρόωρες εκλογές και ένα 8,6% απαντά δεν ξέρω δεν απαντώ.
Την ίδια στιγμή το 54,8% λέει πως πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ανακόψει την πορεία εξόδου απο την ύφεση και το 32,7% πως δεν θα συμβεί αυτό.

ΒΙΝΤΕΟ - Ζευγάρι χώρισε στη γαμήλια τελετή γιατί η γυναίκα βάφτηκε σαν ηλικιωμένη

Η νύφη... γέρασε !!!

Η Οντρεϊ Χέπμπουρν είχε πει κάποτε ότι «η ομορφιά μιας γυναίκας μόνο μεγαλώνει με το πέρασμα των χρόνων». Ωστόσο φαίνεται πώς ο υποψήφιος γαμπρός από την Κίνα δεν συμφωνούσε ιδιαίτερα με τη διάσημη σταρ, αφού εγκατέλειψε την αρραβωνιαστικιά του στη μέση του δρόμου, όταν αυτή εμφανίστηκε στην προ-γαμήλια φωτογράφηση με μακιγιάζ που της πρόσθετε 50 χρόνια.

Η γαμήλια ατμόσφαιρα χάλασε απότομα, όταν η νύφη έφτασε για τη φωτογράφηση στο Dongmen Old Street του Shenzhen με πρόσωπο ηλικιωμένης, κάτι που οδήγησε σε άσχημο καυγά μεταξύ των μελλόνυμφων.
Η κοπέλα ρώτησε τότε τον αρραβωνιαστικό της, αν θα την αγαπούσε σε 70 χρόνια και αν ναι, τότε δεν θα έπρεπε να τον πειράζει να φωτογραφηθούν έτσι.

Μάρτυρες αναφέρουν ότι ο γαμπρός της ζήτησε να αφαιρέσει το μακιγιάζκαι όταν εκείνη αρνήθηκε της έβαλε τις φωνές, πέταξε τα γυαλιά του στο έδαφος και έφυγε αφήνοντας την να κλαίει απαρηγόρητη στο δρόμο.
Η γυναίκα εφάρμοσε σκόπιμα το μακιγιάζ για να δει αν ο φίλος της θα εξακολουθούσε να είναι αφοσιωμένος σε αυτή όταν γεράσει, αφού όπως είπε η ίδια «είναι γυναικάς και είχε πολλές ερωμένες κατά τη διάρκεια της σχέσης».

Μάλιστα οι δημοσιογράφοι ρώτησαν την γυναίκα γιατί ήθελε να παντρευτεί τον άνδρα αν ήταν μοιχός και εκείνη απάντησε «γιατί μου φέρεται πραγματικά πολύ καλά.»
Είναι άγνωστο αν το ζευγάρι εξακολουθεί να σχεδιάζει να παντρευτεί, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για πιθανό διαφημιστικό κόλπο.
iefimerida.gr

Πρόστιμο στη Google γιατί ανέβασε στο Street View το στήθος μίας γυναίκας

Πρόστιμο 2.250 δολάρια Καναδά επιβλήθηκε στη Google γιατί μέσω της υπηρεσίας Street View, φόρτωσε εικόνα στην οποία φαινόταν το στήθος μίας γυναίκας. 
Το «θύμα», Μαρία Πία Γκρίλο, απεικονίζεται να κάθεται έξω από το σπίτι της στο Μόντρεαλ, με μέρος του στήθους της εκτεθειμένο. Αυτό το γεγονός φέρεται να προκάλεσε στην γυναίκα συναισθηματικό σοκ και αμηχανία.
Ετσι, στην 17σέλιδη απόφαση, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι πρέπει να της δοθεί αποζημίωση.  Διαπιστώθηκε, ωστόσο, πως επειδή το πρόσωπο της γυναίκας είναι θολό στη φωτογραφία, δεν ήταν δυνατόν να την εντοπίσει κανείς από άλλες πληροφορίες.

Η Μαρία Πία Γκρίλο αρχικά απαίτησε μέχρι 45.000 δολάρια Καναδά για συναισθηματική βλάβη, αλλά η Google υποστήριξε ότι δεν μπορεί να έχουν συνδεθεί με την επίμαχη εικόνα τα όποια συναισθηματικά προβλήματα.
Ο δικαστής συμφώνησε μερικώς, αλλά είπε ότι η εικόνα προσβάλει την προστασία της ιδιωτικής ζωής της γυναίκας και έτσι υποχρέωσε τον κολοσσό να καταβάλει 2.250 δολάρια Καναδά στη γυναίκα.

protothema.gr

ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ !!! Δείτε γιατί Νοσοκομειακός Γιατρός Έδωσε Αναρρωτική σε Δημόσιο Υπάλληλο...

Κι όμως συνέβη κι αυτό και μάλιστα σε Νοσοκομείο της Λάρισας…

Η ΠΟΙΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ !!!

Ο λόγος για τον οποίο χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια σε υπάλληλο του υπουργείου Υγείας -αδιευκρίνιστο το πότε- αποτελεί ίσως την πιο…  απίστευτη περίπτωση απουσίας από τη δουλειά για λόγους υγείας και αποκαλύπτει το μέγεθος του «οργίου» χορήγησης αδειών στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη» υπάλληλος του υπουργείου Υγείας πήρε τρεις εβδομάδες αναρρωτική άδεια γιατί το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού του χεριού… εκτινασσόταν και προφανώς δεν μπορούσε να κυκλοφορεί στους διαδρόμους του υπουργείου με παρατεταμένο δάχτυλο.

Στον συγκεκριμένο υπάλληλο είχε χορηγηθεί η ανάλογη ιατρική γνωμάτευση από γιατρό του νοσοκομείου Λαρίσης ο οποίος σημείωνε σε αυτή ότι αφού τον εξέτασε διέγνωσε ότι πάσχει από «τινασσόμενο μέσο δάκτυλο της αριστερής χειρός».

ΘΑ ΛΙΩΣΕΤΕ: Δείτε την αγγελία 35χρονης από την Κηφισιά που κάνει θραύση στο Facebook!

Δείτε την αγγελία 35χρονης από την Κηφισιά που κάνει θραύση στο Facebook 









Δείτε την ΑΓΓΕΛΙΑ που έβαλε.

ΒΙΝΤΕΟ - Ανεμοστρόβιλος "χτύπησε" την Ελαφόνησο

Αντιμέτωποι με ένα εντυπωσιακό φαινόμενο ήρθαν χθες οι κάτοικοι της Ελαφονήσου. 
Ένας ανεμοστρόβιλος εμφανίστηκε στην παραλία του νησιού την ώρα που η κακοκαιρία έπληττε την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας.


Δείτε το βίντεο:
enikos.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΙΟ ΒΡΟΧΕΡΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ !!

Ο πιο βροχερός Νοέμβριος φαίνεται να είναι ο μήνας που μπήκε σήμερα, κατά τα τελευταία τουλάχιστον 10 έτη, μιας και αναμένονται μετά τις 6-7 Νοεμβρίου, αρκετές βροχές σε πολλά τμήματα της χώρας μας.

Τον Νοέμβριο μήνα, θα καταγραφούν αρκετά μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στο δεύτερο μισό του, στη δυτική και βόρεια κυρίως Ελλάδας, με ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες ωστόσο θα πέσουν ιδιαίτερα στα τέλη του Νοέμβρη.

Φέτος, το Φθινόπωρο μετά από αρκετά χρόνια, κάνει δυναμικά τη παρουσία του, με αρκετό κρύο για την εποχή αλλά και πολλές βροχές. Πήραμε μία γεύση από το Σεπτέμβριο αλλά και τις αρχές και τα τέλη του Οκτώβρη, όπου σε πολλές περιοχές, έπεσε βροχή μισού έτους.

Τέλος, τα σενάρια για ψυχρό Δεκέμβριο, είναι αρκετά κυρίως για τις αρχές και τα μέσα του μήνα αυτού, όπου και θα έρθουν πολλές χιονοπτώσεις και αρκετό κρύο ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.
 

Παν, Κατσίβελας - Οι Πατρινοί του ευχήθηκαν για τα γενεθλιά του !

Γενέθλια είχε στις 21 Οκτωβρίου ο πρώην Διευθυντής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και νυν Δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας.
Το θέμα είναι ότι παρόλο που ο ίδιος έχει φύγει πλέον από την Πάτρα, αφού συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αναδείχθηκε Δήμαρχος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, εν τούτοις τα ευχητήρια σχόλια στο προφίλ του στο facebook ήταν αναρίθμητα!
Γεγονός που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του δημιούργησε φιλίες με γερές βάσεις, οι οποίες διατηρούνται ακόμα.
Και μάλιστα μάθαμε ότι δεν ήταν μόνο οι ευχές μέσω facebook αλλά πάρα πολλά και τα τηλεφωνήματα που του έγιναν από Πατρινούς.

Σοκ σε τσίρκο: Τίγρης κατασπάραξε 8χρονο κοριτσάκι!

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι τίγρης σε τσίρκο της Κίνας κατασπάραξε 8χρονο κοριτσάκι.

Το περιστατικό συνέβη στην επαρχία Τσονκίνγκ την Παρασκευή, όταν το άτυχο κοριτσάκι διέφυγε της προσοχής των γονέων της και μπήκε στο χώρο που φυλάσσονταν τα ζώα του τσίρκου.

Το κοριτσάκι διακομίστηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο μετά την επίθεση που δέχθηκε αλλά δυστυχώς υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του τσίρκου, επήλθε συμφωνία με τους γονείς της μικρής για το τραγικό δυστύχημα ενώ θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας.

star.gr

Ολόγυμνες φοιτήτριες για ένα κυνηγόσκυλο !!!

Τα τελευταία χρόνια οι φοιτήτριες
 και οι φοιτητές του τέταρτου 
έτους της κτηνιατρικής σχολής 
στο Σίδνεϊ έχουν μια ωραία 
συνήθεια: 
 φωτογραφίζονται γυμνοί 
(όπως και αρκετοί άλλοι
σπουδαστές σε άλλες χώρες) 
και δωρίζουν τα λεφτά που 
βγάζουν από το ημερολόγιό 
 τους σε κάποιο σκοπό. 
Φέτος οι φοιτητές θα δώσουν
 τα χρήματα για τη σωτηρία του κυνηγόσκυλου Greyhound...






ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ !!! Εκατοντάδες Πατρινές σχημάτισαν ουρές έξω από νέο πολυκατάστημα ρούχων

Πολλοί νόμιζαν ότι γίνεται κάποια διαδήλωση, αλλά το πλήθος βρισκόταν εκεί για τα H&M

Δεν είχε προηγούμενο αυτό που συνέβη σήμερα το μεσημέρι έξω απο το νέο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ρούχων H&M στο κέντρο της Πάτρας.

Εκατοντάδες Πατρινές περίμεναν υπομονετικά στην ατελείωτη ουρά που είχε σχηματιστεί για να περάσουν στις 12 το μεσημέρι, την πόρτα του καταστήματος που άνοιξε σήμερα στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου.

Οι 100 πρώτοι που θα έμπαιναν στο κατάστημα θα ήταν κάτοχοι δωροκάρτας και θα έπαιρναν δώρα-εκπλήξεις προσφορά από την εταιρία, ενώ όσοι ψώνιζαν την πρώτη ημέρα του καταστήματος και είχαν την πρόσκληση των εγκαινίων θα είχαν 20% έκπτωση σε ό,τι αγόραζαν.



thebest.gr

Προς απεμπλοκή ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το σχέδιο έχει σταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς επίσης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την διατύπωση της σύμφωνης γνώμης ως προς το θέμα των κρατικών ενισχύσεων

Τον Νοέμβριο του 2014 υπολογίζει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να καταθέσει στη Βουλή προς έγκριση το σχέδιο της Συμφωνίας Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης για τον αυτοκινητόδρομο «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη».

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας της ΝΔ, κυρίας Φεβρωνίας Πατριανάκου, «το σχέδιο της συμφωνίας τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρα - Σπάρτη υπολογίζεται ότι θα έρθει στην Βουλή προς έγκριση τον Νοέμβριο του 2014».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το σχέδιο έχει σταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς επίσης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την διατύπωση της σύμφωνης γνώμης ως προς το θέμα των κρατικών ενισχύσεων.

«Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης, η παράδοση του αυτοκινητόδρομου «Λεύκτρο - Σπάρτη» προβλέπεται στις 3 Μαρτίου 2015», αναφέρεται στην απάντηση, η οποία φέρει ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2014.

Σύμφωνα με στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, πρόκειται για χρονοδιάγραμμα απολύτως εφικτό, καθώς το έργο έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό του, με την πρόοδο στην κατασκευή του φυσικού αντικειμένου να προσεγγίζει το 94%.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία επετηρίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Κομισιόν αποφάσισε στις 27 Οκτωβρίου 2014 να μην θέσει αντιρρήσεις σε σχέση με πιθανές κρατικές ενισχύσεις στην υπόθεση του «Μορέα».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - "Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ" του Φ. Λ. Μπάουμ στο Πνευματικό Κέντρο

Η Παιδική Σκηνή του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ επισκέπτετε την πόλη της Καλαμάτας για 9η συνεχή χρονιά, όπου φέτος παρουσιάζει το παιδικό θεατρικο μιούζικαλ
 "Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ" του Φ. Λ. Μπάουμ.
Κορυφαίοι συντελεστές συνεργάστηκαν σε αυτή τη νέα θεατρική παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ώστε οι θεατές μικροί και μεγάλοι να απολαύσουν μία μοναδική-εντυπωσιακή παράσταση!
Τη θεατρική διασκευή αλλα και τις σκηνοθετικές οδηγίες έδωσε ο αγαπημένος μας ΧΑΡΗΣ ΡΩΜΑΣ,
η μουσική που απογειώνει την παράσταση ειναι του μοναδικού ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ,
οι εντυπωσιακές χορογραφίες του ΦΩΤΗ ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟΥ,
τα 25 εκπληκτικα κοστούμια σχεδίασε η ΣΗΛΙΑ ΔΕΜΙΡΗ,
ενώ τα 4 σκηνικά φιλοτέχνισε ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΛΗΣ.
Η παράσταση θα ανέβει στο:
"ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ"
                                                                              
 ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
                                                               
 Ώρες παραστάσεων: 12.00μ. & 5.30μ.μ.
                                                           
Προπωλούνται εισιτήρια στο Πνευματικό Κέντρο
  

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ...

Ο Θαυμαστός ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ είναι από τις πιο γνωστές παιδικές ιστορίες στο κόσμο, ένα μοντέρνο παραμύθι το οποίο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 διαφλρετικές γλώσσες!
Μία ομάδα ετρόκλητων ταξιδευτών, με επικεφαλής τη μικρή ΝΤΟΡΟΘΥ, τον ΑΧΥΡΕΝΙΟ, τον ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟ, και το ΛΙΟΝΤΑΡΙ, αναζητά την αυτογνωσία και την πνευματική λύτρωση.
Οι Ήρωες της παράστασης ταξιδεύουν στη χώρα του ΟΖ με στόχο να φτάσουν στην ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΗ ΣΜΑΡΑΓΔΟΥΠΟΛΗ η οποία κατοικείται από τους ΠΟΛΥΦΑΓΑΚΙΔΕΣ.

Οι ταξιδευτές μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους να συναντήσουν τον ΜΓΟ ΤΟΥ ΟΖ θα έρθουν αντιμέτωποι με αρκετά εμπόδια... ένα από αυτά και της ΚΑΚΙΑΣ ΝΕΡΑΙΔΑΣ, την οποία όμως θα ξεπεράσουν με την παρουσία της ΚΑΛΗΣ ΝΕΡΑΙΔΑΣ ΓΚΛΙΝΤΑ!
Έτσι οι μικροί ταξιδευτές θα φτάσουν επιτέλους στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΖ όπου εκέι....!
Ας τους ακολουθήσουμε λοιπόν και εμείς με πολύ ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ - ΓΕΛΙΟ μέσα από ένα ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΑΜΑ! στο ταξίδι τους επί σκηνής!

Παίζουν 8 επαγγελματίες ηθοποιοί από το θέατρο και την τηλεόραση.
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ, Κατερίνα Αναστασίου, Μύριαμ Χρονοπούλου, Μανώλης Κονταξάκης, Γιάννης Πισκιτζής, Γιάννης Τσούκας, Δανάη Νεονάκη, και ο Νίικος Βαλής.

ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ - ST-ART APP: Πραγματοποίηση συνάντησης εργαστηρίου αξιολόγησης στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 ξεκίνησαν οι εργασίες της τρίτης συνάντησης του Κονσόρτσιουμ για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ST-ART APP στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014. 

Εκ μέρους του  Μανιατακείου Ιδρύματος συμμετείχε η διευθύντρια Βίκυ Ιγγλέζου

 Οι δέκα εταίροι από τις επτά Ευρωπαϊκές χώρες συναντήθηκαν για ένα  διήμερο εργαστήριο αξιολόγησης της Πλατφόρμας και της Εφαρμογής που έχουν αναπτύξει στα πλαίσια του προγράμματος ST-ART APP, προκειμένου να προχωρήσουν στο τρίτο στάδιο του προγράμματος που είναι η φάση πειραματισμού, η δοκιμή δηλαδή των παραπάνω εργαλείων από σχεδόν 200 χρήστες πανευρωπαϊκά. 
Προαπαιτούμενο του προγράμματος είναι η μεταφορά της καινοτομίας στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων στον τομέα του Πολιτιστικού Κεφαλαίου και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η έναρξη της συνάντησης εργασίας έγινε από τον οργανισμό SEENORDA, οικοδεσπότη της συνάντησης, μέλος του Κονσόρτσιουμ και έμπειρο φορέα στην εκκίνηση επιχειρήσεων.

Οι εταίροι δοκίμασαν αρχικά την έκδοση beta της Πλατφόρμας και της Εφαρμογής, για iOs λειτουργικό σύστημα και έκαναν προτάσεις για τη βελτίωση των εν λόγω εργαλείων, τα οποία θα δοκιμαστούν τους επόμενους μήνες. Στη συνέχεια αποφάσισαν ποιες ομάδες στόχου θα εμπλακούν στη φάση του πειραματισμού στην κάθε χώρα. Τέλος συμφώνησαν στην ημερομηνία της επόμενης και τελικής συνάντησης που θα γίνει στην Κοπεγχάγη της Δανίας για την τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της φάσης πειραματισμού σε κάθε χώρα.

Στα πλαίσια του προγράμματος το Μανιατάκειον Ίδρυμα θα διοργανώσει τον Δεκέμβριο στην Καλαμάτα ημερίδα ενημέρωσης προκειμένου να γνωρίσουν το ST-ART APPοι αρμόδιοι φορείς και να ξεκινήσει η φάση πειραματισμού των εργαλείων, στην οποία θα εμπλακούν 30 χρήστες.

Το “ST-ART APP” τελεί υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo da Vinci και απευθύνεται σε άνεργους και άεργους προκειμένου να αναπτύξουν ή/και να αυξήσουν δεξιότητες για αυτό-επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς επίσης και δεξιότητες για αυτό-απασχόληση στο πεδίο των Δημιουργικών Επιχειρήσεων, του Πολιτιστικού Κεφαλαίου και της Κληρονομιάς.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - «Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια»

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου αρμόδιος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε στην επίσημη παρουσίαση του «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στην Καλαμάτα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κος. Κατσαρός Νικόλαος τ. Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και Αντιπρόεδρος New York College. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος. Μανιάτης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος κος. Μανιατάκης Δημήτριος, από την ομάδα έργου MedDiet ο κος. Καλλικράτης Γιαννός, ο κος. Γεωργακόπουλος Βασίλης Δρ. Τεχνολόγος Τροφίμων, ο κος. Κωστόπουλος Πάρης (executive Sef), o κος. Μπαρμπέας Στέλιος (executive Sef), μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κυρίως εστιάτορες), επαγγελματίες σε θέματα διατροφής και άλλες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και φορείς.

Παράλληλα έγιναν συζητήσεις στρογγυλού τραπεζιού μεταξύ των μελών της ομάδας έργου MedDiet και των επιχειρήσεων.

Από το Νοέμβριο του 2010 η UNESCO ανακήρυξε επίσημα την Μεσογειακή Διατροφή ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας». Με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το ελαιόλαδο έχει πολλά να προσφέρει για μια ισορροπημένη και υγιή ζωή, δεν είναι απλώς ένα πρότυπο διατροφής αλλά ένας αληθινός τρόπος ζωής που έχει τις ρίζες του στη γνώση των τόπων, τη δύναμη του στις παραδοσιακές τροφές, στην παράδοση και στη σχέση ανθρώπου και φύσης.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συμμετέχει στη Διεθνή Τεχνική επιτροπή για τη δημιουργία «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια» στη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο κατοχύρωσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εταίρος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «MedDiet», σε συνεργασία με διεθνή επιστημονική ομάδα 13 συνεργατών από 6 Μεσογειακές χώρες, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αίγυπτο, το Λίβανο και την Τυνησία δημιούργησε ένα κοινό Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια. Το «Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια» θα κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σταδιακά θα εξαπλωθεί και εκτός της περιοχής της Μεσογείου. Απευθύνεται σε εστιατόρια που λειτουργούν καθόλα νόμιμα και έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν προφίλ Μεσογειακού εστιατορίου. Περιλαμβάνει προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν τα εστιατόρια για την απόκτηση Σήματος, το λογότυπο και τη συντονισμένη εικόνα του Σήματος Ποιότητας καθώς και ειδικό κανονισμό όπου ορίζονται οι κανόνες για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των απαραίτητων εργαλείων εφαρμογής του συστήματος πιστοποίησης.

Οι θεματικές ενότητες εστιάστηκαν στους κάτωθι άξονες:

Α.) Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια (στο στάδιο κατοχύρωσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Β.) Γενικό Πλαίσιο εφαρμογής Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια (προϋποθέσεις-διαδικασίες-αξιολόγηση-στάδια εφαρμογής).

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου διατύπωσε τις απόψεις και τις θέσεις της Περιφέρειας για τον ουσιαστικό ρόλο δράσεων και στρατηγικών για την ανάδειξη και την διάδοση της Μεσογειακής Διατροφής, συνέδεσε αυτή με την παραγωγή των μοναδικών ελληνικών προϊόντων. Επιβεβαίωσε το ειδικό ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προώθηση και αξιοποίηση του κεφαλαίου Μεσογειακή Διατροφή και ειδικότερα της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής ως υγιεινές, παραδοσιακές και διατροφικές συνήθειες.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, μέσα από συνεχείς ενέργειες και συστηματικές δράσεις, προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και επενδύει στον τομέα της ποιότητας, με απώτερο στόχο τη προώθηση του πολιτιστικού υποβάθρου της Πελοποννησιακής παραγωγής και διατροφής ως αμφίδρομη σχέση. Μέσα από τη συμμετοχή της σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και δράσεις, αναδεικνύει με έναν δυναμικό τρόπο τα οφέλη του μοντέλου Μεσογειακής Διατροφής για τη χώρα και τον τόπο μας.

Οι Τούρκοι κατέβασαν τανκς στους δρόμους των κουρδικών πόλεων

Ενώ σε όλη την Τουρκία -και στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν- δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, Κούρδοι διαδηλώνουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και υπέρ των ηρωικών υπερασπιστών της Κομπάνι, το τουρκικό κράτος έχει πάρει τα μέτρα του. Έχει βγάλει τα τανκς στους δρόμους.
Η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας, που είναι και σύμμαχος με το Ισλαμικό Κράτος, ανησυχεί μήπως οι διαδηλώσεις των Κούρδων μετατραπούν σε εξέγερση. Για αυτό και δεν έχει αναθέσει στην αστυνομία την τήρηση της τάξης, αλλά στον στρατό και στα τανκς.
tanks
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι από το Ντιγιάρμπακιρ, μεγαλύτερη πόλη του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν και άτυπη «πρωτεύουσα» των Κούρδων της Τουρκίας.
Το μήνυμα της Άγκυρας είναι ξεκάθαρο. Εάν η κατάσταση ξεφύγει θα απαντήσει με τανκς και στρατό.
tourkika-tanks-1
tourkika-tanks-2
tourkika-tanks-3

πηγή

40 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Η Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης (ΔΛΚΜ) της ΔΕΗ ενδιαφέρεται για την πρόσληψη σαράντα (40) εκτάκτων ημερομισθίων ανειδίκευτων εργατών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (60 ημερομίσθια),για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της ΔΛΚΜ.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καλύψουν τις παραπάνω θέσεις να υποβάλλουν έως 10-11-2014 και ώρα 14:30 μ.μ. στην Κεντρική Γραμματεία της Διεύθυνσης Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, την ειδική έντυπη Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά με την υποβολή της Αίτησης :
 1. Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερο των δύο (2) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής), ότι ο υποψήφιος είναι εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο.
 2. Πρόσφατη βεβαίωση του ΟΑΕΔ για τον προσδιορισμό του χρονικού διαστήματος ανεργίας του υποψηφίου, η ημερομηνία έκδοσης της οποίας δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
Αποκλείεται η απόδειξη με υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και κάρτας ανεργίας.
3. Πιστοποιητικά αρμόδιων φορέων από τα οποία θα προκύπτει η οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση του υποψηφίου (άγαμος, έγγαμος, αριθμός τέκνων, τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, ειδικές ανάγκες σε μέλη της οικογένειάς του κ.λ.π.).
4. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας.
5. Πιστοποιητικό ελληνομάθειας για υποψηφίους χωρίς Ελληνική Ιθαγένεια Α' Επιπέδου ή Α2 Επιπέδου.
6. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία να δηλώνει αν έχει απασχοληθεί στη ΔΕΗ Α.Ε. ή σε θυγατρικές της ΔΕΗ Α.Ε., με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (π.χ. σύμβαση έργου, ημερομίσθιος κ.α., εκτός πρακτικής άσκησης) κατά το τελευταίο έτος, καθώς και τα χρονικά διαστήματα που απασχολήθηκε. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η επαναπρόσληψη ατόμων που έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (60 ημερομίσθια), πριν παρέλθουν 12 μήνες από τη λήξη της προηγούμενης απασχόλησής τους στη ΔΕΗ.

dikaiologitika.gr

ΒΙΝΤΕΟ - Η φάρσα του Μητσικώστα στον δήμαρχο για το Φεστιβάλ Τραγουδιού!

«Την έφαγα την πλάκα. Δεν κατάλαβα ότι ήταν φάρσα. Τους έκανε ίδιους ο Μητσικώστας», σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Για τη φάρσα που του έκανε ο Γιώργος Μητσικώστας, μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.
«Την έφαγα την πλάκα. Δεν κατάλαβα ότι ήταν φάρσα. Τους έκανε ίδιους ο Μητσικώστας», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι δεν του πέρασε από το μυαλό ότι επρόκειτο για φάρσα καθώς πέρυσι, ο ίδιος είχε κάνει στην πραγματικότητα μια κουβέντα για το Φεστιβάλ Τραγουδιού με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητσικώστας τηλεφώνησε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, και υποδύθηκε τον Λευτέρη Παπαδόπουλο αλλά και τον Γιώργο Νταλάρα.

Οι δυο δημιουργοί υποτίθεται ότι πρότειναν στον κ. Μπουτάρη να αναβιώσουν το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με τραγουδιστές όπως η Πάολα και η Θέλξη, ενώ ο δήμαρχος εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός στις προτάσεις χωρίς να αντιληφθεί ότι επρόκειτο για φάρσα.

protothema.gr

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ - Στάση πληρωμών τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό !!!

Στάση πληρωμών τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό - Πάνω από 68 δισ. τα χρέη - Σε 21 μήνες βεβαιώθηκαν οφειλές 16,6 δισ. Πάνω από 68 δισ. τα χρέη - Σε 21 μήνες βεβαιώθηκαν οφειλές 16,6 δισ.

Της Μαρίας Βουργάνα

Η κατακόρυφη αύξηση των οφειλετών του Δημοσίου μέσα σε ένα μήνα οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί φορολογούμενοι άφησαν τον Σεπτέμβριο απλήρωτη την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε από 2.451.909 που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου σε 3.303.110 στο τέλος Σεπτεμβρίου
Εκρηκτική αύξηση 35% σημείωσε τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου, αφού άλλοι 851.201 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και προστέθηκαν στους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε από 2.451.909 που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου σε 3.303.110 στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Στάση πληρωμών τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό - Πάνω από 68 δισ. τα χρέη - Σε 21 μήνες βεβαιώθηκαν οφειλές 16,6 δισ.
Η κατακόρυφη αύξηση των οφειλετών του Δημοσίου μέσα σε ένα μήνα οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί φορολογούμενοι άφησαν τον Σεπτέμβριο απλήρωτη την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), είτε επειδή περίμεναν έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του φόρου με την έκδοση νέου διορθωμένου εκκαθαριστικού σημειώματος, είτε επειδή διαπίστωσαν ότι ο ΕΝΦΙΑ που τους καταλογίστηκε προέκυψε από δικά τους λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9, οπότε αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής διορθωτικών Ε9, ώστε να μειώσουν τα ποσά με τα οποία χρεώθηκαν.
Επίσης πολλοί φορολογούμενοι σταμάτησαν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς την εφορία ενόψει της νέας ρύθμισης που προβλέπει την εξόφληση των χρεών τους έως και 100 μηνιαίες δόσεις. Πολλοί φορολογούμενοι προτίμησαν, δηλαδή, να «παγώσουν» τις πληρωμές τους περιμένοντας μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε πάρα πολλές δόσεις. Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν επίσης ότι:
Το συνολικό ποσό των οφειλών προς τις εφορίες και τα τελωνεία έφθανε τα 68,4 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από το ποσό αυτό τα 51,767 δισ. ευρώ ήταν χρέη που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ τα υπόλοιπα 16,67 δισ. ευρώ ήταν οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή μέσα σε 21 μήνες.
Οι δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 από το υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν πενιχρά ποσά εσόδων στα δημόσια ταμεία, εξέλιξη η οποία καταδεικνύει ότι ελάχιστοι οφειλέτες του Δημοσίου είναι σε θέση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από τα 68,4 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα τελωνεία έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις μόλις 2,27 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 3,3% του συνόλου των χρεών. Κι από τα χρέη των 2,27 δισ. ευρώ που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις έχουν εξοφληθεί μέχρι στιγμής μόνο 1,09 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 48,08% των ρυθμισμένων χρεών. Επιπλέον, από τα 3,3 εκατομμύρια των οφειλετών έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις περίπου 187.000, δηλαδή μόλις το 5,66% του συνόλου των οφειλετών.
Η ρύθμιση
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων από τους οφειλέτες του Δημοσίου που επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών σε έως 100 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση:
1 Τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014, έστω κι αν έχουν ήδη υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις, θα μπορούν πλέον να εξοφλούνται έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ, ή μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις εφόσον υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.
2 Στη ρύθμιση μπορούν υπαχθούν και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης:
  • Τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.
  • Δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Οι φορολογούμενοι δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος που δεν θα έχουν λήξει μέχρι να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της αίτησης.
  • Εχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.
3 Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση έως και το τέλος Μαρτίου 2015.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου