24.5.14

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - Στην Πύλο ο Αντώνης Σαμαράς

Στην Πύλο από αργά το απόγευμα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αύριο το πρωί στο δημοτικό σχολείο Πύλου . 
 Στην συνέχεια ο κος Σαμαράς θα αναχωρήσει για το Πρωθυπουργικό του γραφείο στην Αθήνα για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας. 
Στην καθιερωμένη βόλτα του στην πλατεία της Πύλου ο Αντώνης Σαμαράς έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους συμπατριώτες του οι οποίοι του ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στην αυριανή εκλογική μάχη









LE MONDE - Σεισμούς 9 Ρίχτερ στην Ελλάδα προβλέπουν 50 επιστήμονες


Σεισμούς 9 Ρίχτερ στην Ελλάδα προβλέπουν 50 επιστήμονες

Ανησυχία, φόβο και τρόμο προκαλεί ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας ««Le Monde» με τίτλο: «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe» («Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη»)!
Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).
Σε αυτές τις περιοχές δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!
Μεταξύ αυτών ανήκει η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο και τονίζεται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας!
Ο διακεκριμένος σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας σχολίασε το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας και είπε πως δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.
«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ' όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη!
Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.

Άγρια συμπλοκή 15 ατόμων για τα ...μάτια μιάς γυναίκας !!!

Τουλάχιστον 15 άτομα συνεπλάκησαν με ένα άτομο σε κεντρική οδό της Πάτρας (Ερμού) μπροστά στα έκπληκτα μάτια θαμώνων καταστήματος.

Ολα έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, για τα μάτια μιας γυναίκας, όπως επαναλάμβανε διαρκώς το θύμα της επίθεσης. Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.

Από την επίθεση, εικάζεται ότι ήταν Ρομά, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές τόσο στην τζαμαρία της καφετέριας όσο και σε τραπεζοκαθίσματα που εκσφενδονίσθηκαν μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων θαμώνων και περαστικών από το σημείο

Η αστυνομία προσήγαγε τόσο το θύμα της επίθεσης όσο και τη νεαρή γυναίκα που βρέθηκε στο σημείο της συμπλοκής, ώστε να αναζητηθούν εξηγήσεις και να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης.

ΠΥΛΟΣ – ΤΕΛΟΣ το πεδίο βολής Σχίζας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsmessinia ΚΛΕΙΝΕΙ οριστικά το πεδίο βολής Σχίζας .

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του δημάρχου Πύλου –Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη με τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας του ανακοίνωσε ότι το χρόνιο αίτημα φορέων και πολιτών του δήμου Πύλου –Νέστορος  για οριστικό κλείσιμο του Πεδίου  Βολής γίνεται πλέον πραγματικότητα

Οι προβλέψεις για τις περιφέρειες – Ποια είναι τα εφτά ντέρμπι, ποια τα πέντε ακλόνητα φαβορί



Μετά τις προβλέψεις πριν τον α΄γύρο,  λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον… τελικό β΄γύρο. Οι προβλέψεις γίνονται με βάση τις (φανερές και κρυφές) δημοσκοπήσεις και στηρίξεις των άλλων συνδυασμών  αλλά και τις (πραγματικές) εκτιμήσεις των εκλογικών επιτελείων των υποψηφίων που πιάνουν το κλίμα του κόσμου, και καταγράφουν:   
Εφτά ντέρμπι και πέντε μάχες οι οποίες έχουν αδιαφιλονίκητα φαβορί. 
Συγκεκριμένα:
ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ
Αττικής
Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ): 23,8
Γιάννης Σγουρός (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 22,1
Το ντέρμπι των ντέρμπι λόγω του μεγέθους και του ειδικού πολιτικού βάρους της περιφέρειας αλλά και το γεγονός ότι στον α΄ γύρο διαψεύστηκαν τα προγνωστικά για πρωτιά Σγουρού. Πάντως, στο επιτελείο του περιφερειάρχη εκφράζουν την αισιοδοξία του αφενός γιατί  η διαφορά με την κ. Δούρου στον α΄ γύρο είναι μικρή, ενώ η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει πιάσει «ταβάνι» και αφετέρου γιατί αναμένουν ότι ο πολυσυλλεκτικός συνδυασμός «Αττική – Μόνο με έργο» θα λάβει μεγάλο τμήμα από τους πολίτες που επέλεξαν άλλους υποψηφίους στον α΄ γύρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την επίσημη στήριξη της ΝΔ, η υποψηφιότητα του κ. Σγουρού αναμένεται να λάβει το μεγαλύτερο τμήμα του 14% που ψήφισε τον υποψήφιο της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο αλλά και μέρος των ψηφοφόρων του Π. Χαϊκάλη που δήλωσε ότι στηρίζει τον κ. Σγουρό. Αντιθέτως, στο επιτελείο της Ρένας Δούρου, μετά και το κλείσιμο της πόρτας από το ΚΚΕ που θα μπορούσε να αποτελέσει «δεξαμενή»,  στηρίζονται περισσότερο στο πολιτικό κλίμα και τους δυσαρεστημένους με την κυβερνητική πολιτική ψηφοφόρους που θα διαμαρτυρηθούν με την ψήφο τους τόσο στην κάλπη των ευρωεκλογών όσο και σε αυτή των δημοτικών εκλογών.

Ιόνια Νησιά
Σπύρος Σπύρου (ΝΔ): 21,7%
Θόδωρος Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ): 20,5%
Μεγάλο ντέρμπι αναμένεται να διεξαχθεί και στα Ιόνια, όπου ο Θόδωρος Γαλιατσάτος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται 1,2% πίσω από τον, υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, νυν περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου (21,7 έναντι 20,5%). Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων ο κ. Σπύρου έχει μικρό προβάδισμα καθώς, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, φαίνεται ότι λαμβάνει σημαντικό τμήμα από το συνδυασμό της Α. Γκερέκου που ήρθε τρίτη με 14,5% αλλά και των, προερχόμενου από τη ΝΔ. Α. Δεσύλλα (6ος με 5,1%) και του όγδοου Χρήστου Ανθή που έλαβε 4,5%. Από την άλλη πλευρά ο κ. Γαλιατσάτος στοχεύει στις ψήφους του τέταρτου Γιώργου Καλούδη (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έλαβε 12%, ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο μονομάχους του β΄ γύρου. Ίσες αποστάσεις από τους δύο κρατά, όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα, το ΚΚΕ με το Θ. Γουλή που έλαβε 11,4%.

Νότιο Αιγαίο
Γιώργος Χατζημάρκος (ΝΔ): 35,7%
Γιάννης Μαχαιρίδης (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 32,1%
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, ο υποψήφιος της ΝΔ κατάφερε να υπερσκελίσει τον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και μάλιστα κατά 3,6% (35,7 έναντι 32,1%). Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, οφείλεται στη μετακίνηση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων που το 2010 είχαν επιλέξει τον κ. Μαχαιρίδη, προς τον τρίτο, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Μπενέτο Σπύρου, που πήρε 18,3%. Αυτό, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνέβη σε μεγάλο βαθμό, κυρίως, στη Ρόδο. Αν και με δήλωσή του ο κ. Σπύρου ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να «επιλέξουν οι ίδιοι» τι θα ψηφίσουν στο β΄ γύρο, οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «επαναπατρισμό» στον κ. Μαχαιρίδη των μισών τουλάχιστον από αυτούς, που, άλλωστε, ήταν παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Στο επιτελείο του νυν περιφερειάρχη θεωρούν ότι θα πάρουν και ψήφους από το συνδυασμό της Λίλας Καφαντάρη (ΚΚΕ) που πήρε 8%. Αντίθετα, στην πλευρά του κ. Χατζημάρκου θεωρούν ότι του δίνει αέρα η πρωτιά του α΄ γύρου. Φαίνεται όμως ότι οι «δεξαμενές» του υποψηφίου της ΝΔ στο β΄ γύρο είναι περιορισμένες.

Δυτική Ελλάδα
Απόστολος Κατσιφάρας (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 23%
Ανδρέας Κατσανιώτης (ΝΔ): 19,8
Λίγο παραπάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες (για την ακρίβεια 3,2% – 23 ένα 19,8%) είναι η διαφορά μεταξύ του, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, νυν περιφερειάρχη και του υποψήφιου της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη που κατάφερε να υπερσκελίσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου που με το 16,8% αναγορεύεται αυτόματα (βασικός) ρυθμιστής του αποτελέσματος του β΄ γύρου. Όπως είναι φυσικό ο ίδιος ο κ. Χατζηλάμπρου δεν έχει δώσει «γραμμή» για επιλογή κάποιον από τους δύο υποψηφίους καθώς, όμως στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, εκτιμήσεις ωστόσο τοπικών παραγόντων,  κάνουν λόγο για πιθανό επαναπατρισμό τμήματος αυτών στον «παπανδρεϊκό» Α. Κατσιφάρα, τον οποία ψήφισαν το 2010. Ο νυν περιφερειάρχης μπορεί να ελπίζει και στο 3,2% του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ζαφειρόπουλου που έκανε δήλωση στήριξης υπέρ του, ενώ, αν και είναι γνωστή η αντιπαλότητά του με τον παλαιό ΠΑΣΟΚο νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας και νυν υποψήφιο περιφερειάρχη της ΔΗΜΑΡ, Θύμιο Σώκο ο οποίος με δήλωσή του στρέφεται κατά του κ. Κατσιφάρα, χωρίς, πάντως, να προκρίνει τον Α. Κατσανιώτη, θεωρητικά μπορεί να πάρει και τμήμα του (σημαντικού) 12,6% που πήρες ο κ. Σώκος στον α΄ γύρο. Το ΚΚΕ, (υποψήφιος ο βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος πήρε 8,8%) δηλώνει , όπως και σε όλη την Ελλάδα, ότι ψηφίζει «λευκό» ή «άκυρο».  Σε κάθε περίπτωση, καθώς πρόκειται για μία περιφέρεια με «κεντροαριστερό πρόσημο», ο νυν περιφερειάρχη φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από τον υποψήφιο της ΝΔ>

Βόρειο Αιγαίο
Χριστιάννα Καλογήρου (ΝΔ): 31,5%
Νάσος Γιακαλής (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 25,9%
Στο Βόρειο Αιγαίο, η υποψήφια της ΝΔ, γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Χριστιάννα Καλογήρου κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στον α΄ γύρο και μάλιστα με σημαντική διαφορά 5,6% από τον (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ), νυν περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή. Ωστόσο, φαίνεται ότι, όπως και στην περίπτωση του Νοτίου Αιγαίου, δεν έχει και πολλές «δεξαμενές» για το β΄ γύρο. Κι αυτό γιατί μπορεί οι υπόλοιποι υποψήφιοι (Κόρακας-ΚΚΕ με 14,7%, Σπιλάνης-ΔΗΜΑΡ με 3,4%, Δράση, Μπάλλας-Οικολόγοι με 2,7% και Μπάλλας-Ανταρσύα με 2,4%), και κυρίως, η, τρίτη, Αγλαΐα Κυρίτση του ΣΥΡΙΖΑ να κρατούν ουδέτερη στάση, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, ο κ. Γιακαλής βρίσκεται πιο κοντά πολιτικά σε αυτούς τους ψηφοφόρους. Άλλωστε, ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2010 ο νυν περιφερειάρχης είχε λάβει και ψηφοφόρους από το ΚΚΕ. Αντίθετα η κ. Καλογήρου φαίνεται ότι δεν έχει αξιόλογες «δεξαμενές». Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση είναι ότι η μάχη θα είναι πολύ δύσκολη και για τους δύο και θα μοιάζει με αυτή του 2010 μεταξύ του Ν. Γιακαλή και του νυν βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Παύλου Βογιατζή που έληξε με «σκορ» 50,77 έναντι 49,23% υπέρ του πρώτου.

Δυτική Μακεδονία
Γιώργος Δακής (ΝΔ): 35,6%
Θόδωρος Καρυπίδης (ανεξάρτητος): 29,1%
Δύσκολη αναμένεται η μάχη του β΄ γύρου για τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Δακή όπως και το 2010. Τότε, όπως και τώρα, είχε προηγηθεί στον α΄ γύρο του τότε υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαϊορδανίδη με έξι ποσοστιαίες μονάδες (46,3 έναντι 38,4%) και στο β΄ είχε κερδίσει με 51,81 έναντι 48,19%). Τώρα έχοντας απέναντί του τον, παραλίγο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, «καναλάρχη» της περιοχής Θόδωρο Καρυπίδη είναι μπροστά με 35,6 έναντι 29,1%, δηλαδή με ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το 2010 αλλά με χαμηλότερο ποσοστό. Αν και οι υπόλοιποι συνδυασμοί (Βήττας-ΚΚΕ με 6,9%, Κουρκούτας-ΧΑ με 4,7% και Πράσσος-Αριστερή Συμπόρευση με 1,8%)  και, κυρίως, ο τρίτος, του Θέμη Μουμουλίδη (η τελική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ) που πήρε 11% και ο τέταρτος της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου (ανεξάρτητη με στήριξη ΔΗΜΑΡ αλλά και ΠΑΣΟΚ), που πήρε 10,8%, κρατούν ουδέτερη στάση ανάμεσα στους δύο, φαίνεται ότι συνδυασμό του κ. Καρυπίδη είναι πιο κοντά, τουλάχιστον σε αυτόν της ΧΑ λόγω της γνωστές αντισημιτικές του απόψεις αλλά και σε αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στελέχη του συνδυασμού του κ. Μουμουλίδη στηρίζουν υπογείως τον Θ. Καρυπίδη. Από την άλλη πλευρά ο κ. Δακής αναμένεται να στηριχθεί από ψηφοφόρους της, προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ, Γεωργίας Ζεμπιλιάδου. Σε κάθε περίπτωση, η αναμέτρηση αναμένεται να κριθεί οριακά και η ελπίδα του νυν περιφερειάρχη είναι οι πολίτες να ψηφίσουν αυτοδιοικητικά και όχι πολιτικά, ώστε να μην «πληρώσει» πιθανή αντικυβερνητική ψήφο.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
Γιώργος Παυλίδης (ΝΔ): 34,7%
Άρης Γιαννακίδης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 27,5%
Το 2010 ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, νυν περιφερειάρχης Άρη Γιαννακίδης είχε έρθει πρώτος αλλά με… ισοπαλία στον α΄ γύρο  (41,7 έναντι 41%) με τον ίδιο αντίπαλο, τον πρώην νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη. Τώρα, λόγω του ότι ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του, κυρίως από τη μουσουλμανική μειονότητα, φαίνεται ότι κατευθύνθηκε στον τρίτο, υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μορφίδη (πήρε 11,4%), κατέγραψε πολύ χαμηλότερο ποσοστό και βρίσκεται πίσω από τον κ. Παυλίδη με 7,2% (34,7 έναντι 27,5%). Σ’ αυτούς, ακριβώς τους ψηφοφόρους αλλά και σε αυτούς του υποψήφιου της ΔΗΜΑΡ Β. Τραϊφόρου που έλαβε 2,9%, στοχεύει, μεταξύ άλλων, ο κ Γιαννακίδης για να κερδίσει ξανά έστω και οριακά, όπως το 2010 (51,5 έναντι 48,5%). Από την άλλη πλευρά ο κ. Παυλίδης στοχεύει κυρίως στο 8,1% των ψηφοφόρων του Τ. Κουίκ (ΑΝΕΛ), ο οποίος, πάντως, έδωσε «γραμμή» για «κανέναν από τους δύο». Πάντως, όλοι οι υποψήφιοι που δεν μπήκαν στο β΄ γύρο (εκτός από τους προαναφερόμενους: οι Χ. Κιτσόπουλος της ΧΑ με 5,9%, ο Χ. Τρέλλης του ΚΚΕ με 5,3%, η Κ. Γεροστεγίου των Οικολόγων με 2,3% και ο Γ. Μποτσίδης της Αντρασύα με 1,5%) κρατούν ουδέτερη στάση απέναντι στους υποψήφιους.


ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΑΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΗΤΑ ΦΑΒΟΡΙ
Πελοπόννησος
Πέτρος Τατούλης (ανεξάρτητος, υποστηρίζομενος από ΝΔ): 43,1%
Οδυσσέας Βουδούρης (ΣΥΡΙΖΑ):  15,7%
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά την άποψη τοπικών παραγόντων, είναι πιθανόν ότι δεν χρειάζονται, καν, προβλέψεις. Μιλάει από μόνη της η χαώδης διαφορά των 27,4 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη από τον Οδυσσέα Βουδούρη αλλά και το γεγονός ότι το 43,1, μεγαλύτερο κατά σχεδόν 1,5% από το αντίστοιχο ποσοστό που είχε λάβει ο νυν περιφερειάρχης το 2010, βρίσκεται πολύ κοντά στο 50%+1 που χρειάζεται για να εκλεγεί.

Θεσσαλία
Κώστας Αγοραστός (ΝΔ): 42,9%
Νίκος Τσιλιμίγκας (ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ): 17,3%
Παρόμοια με αυτή της Πελοποννήσου είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία μετά τα αποτελέσματα του α ΄ γύρου. Η τεράστια διαφορά (25,6%) μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού που έλαβε στο α΄ γύρο 42,9%  έναντι 17,3% του, δεύτερου, του γιατρού Νίκου Τσιλιμίγκα που στηρίχθηκε από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Αγοραστός βρίσκεται πολύ κοντά στο 50%+1, σχεδόν εκμηδενίζει τις ελπίδες του κ. Τσιλιμίγκα.


Στερεά Ελλάδα
Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ, Δράση) 41,3%
Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ): 17,7%
Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά (23,6%) και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όπου ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης πήρε στον α΄ γύρο 41,3% έναντι 17,7% του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου. Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, ο κ. Μπακογιάννης πιθανότατα θα είχε εκλεγεί από τον α΄ γύρο στην περίπτωση που είχε πεισθεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του ο «αντάρτης» της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος που πήρε το διόλου ευκαταφρόνητο 14,4% στον α΄ γύρο. Είναι σαφές ότι ο κ. Μπακογιάννης αναμένει ότι παρά τις βολές εναντίον του από τον Θ. Γιαννόπουλο και ενόψει του β΄γύρου,  μεγάλο μέρος αυτών θα υποστηρίξουν το δικό του συνδυασμό, με αποτέλεσμα το έργο της εκλογής του να γίνει πολύ πιο εύκολο στο β΄ γύρο. Να σημειωθεί ότι στα συν του Β. Αποστόλου μπορεί να υπολογιστεί η έμμεση στήριξη που του προσέφερε με δήλωσή του ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, απερχόμενος περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς.


Κρήτη
Σταύρος Αρναουτάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ): 41,1% -
Σεραφείμ Τσόκας (ΝΔ): 26,2%
Στην Περιφέρεια Κρήτης ο υποψήφιος της ΝΔ Σεραφείμ Τσόκας έκανε την έκπληξη και μπήκε στο β΄ γύρο, αφήνοντας εκτός το (λογικό) φαβορί, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη. Φαίνεται, δε, ότι αυτή η υπέρβαση του κ. Τσόκα δεν μπορεί να έχει συνέχεια την Κυριακή. Κι αυτό γιατί εκτός του ότι η διαφορά με τον (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη είναι πολύ μεγάλη (σχεδόν 15%), ο κ. Τσόκας δεν έχει «δεξαμενές» για το β΄  γύρο. Αντίθετα, ο νυν περιφερειάρχης μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε «επαναπατρισμό» μεγάλου τμήματος του 18,6% των ψηφοφόρων του κ. Κριτσωτάκη, που τον είχαν ψηφίσει το 2010, εκλέγοντας τον από τον α΄ γύρο.

Κεντρική Μακεδονία
Απόστολος Τζιτζικώστας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ): 32,8%
Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ):  18,6%
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόσο η διαφορά των 14,2 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των κυρίων Τζιτζικώστα και Ιωαννίδη όσο και το γεγονός ότι ο δεύτερος είναι «κυβερνητικός» υποψήφιος και δεν έχει «δεξαμενές» στο β΄ γύρο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα περάσει ένα εύκολο απόγευμα την Κυριακή.  Να σημειωθεί ότι με δήλωσή του ο υποψήφιος της ΔΗΜΑΡ και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης που έλαβε 8,5% στον α΄γύρο, τηρεί ίσες αποστάσεις από τους δύο μονομάχους, ενώ αντίστοιχη στάση κρατούν μεταξύ άλλων Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ – 11,7%) και Γιάννης Ζιώγας (ΚΚΕ – 7,9%).

Τι ψάχνουν στις διακοπές τους οι Ρωσίδες

Τι ψάχνουν στις διακοπές τους οι Ρωσίδες *της Γιούλια Πόντους, Kommersant FM 

Οι Ρωσίδες στον τόπο παραθερισμού τους, θα ήθελαν να κάνουν έρωτα δίπλα στην παραλία, σε έναν καταρράκτη, ή σε ένα γιοτ. Σχεδόν μια στις τέσσερις ελπίζουν στις διακοπές τους να εκπληρώσουν τις ερωτικές φαντασιώσεις τους. 
Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα.
Σχεδόν οι μισές Ρωσίδες (43%) θεωρούν την προσωπική τους ζωή μέτρια και βαρετή. Και πολλές δηλώνουν έτοιμες να της δώσουν περισσότερο ... «χρώμα». Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποίησε το διεθνές δίκτυο «Training centre SEX.RF».
Το 24% όσων ερωτήθηκαν, απάντησαν ότι επιλέγουν ένα τουριστικό θέρετρο, υποθέτοντας ότι εκεί θα μπορούσαν να έχουν ένα σύντομο ειδύλλιο. Κατά την επιλογή του μέρους διακοπών, οι Ρωσίδες δείχνουν προτίμηση στις χώρες με θερμό κλίμα. Όπως ανέφερε το 23%, στους νότιους τόπους παραθερισμού θα ήθελε να κάνει έρωτα δίπλα από τη θάλασσα, έναν καταρράκτη ή σε ένα γιοτ. Το 20% προτιμά την παραλία, ενώ το 13% τα βουνά. Η αυξημένη σεξουαλική διάθεση των γυναικών στα θέρετρα, συνδέεται με το ότι οι άντρες φέρονται εκεί πιο ανοιχτά και χαλαρά, θεωρεί η σεξολόγος Γιούλια Βάρα.
Η Βάρα λέει ότι «οι άντρες στη Ρωσία είναι πολύ κακομαθημένοι και οι γυναίκες μας μετά τα 40, έχοντας πάρει δύο, ή και 20 περιττά κιλά, πολύ συχνά στερούνται της αντρικής προσοχής στην πατρίδα τους. Όταν όμως μια τέτοια κυρία βρεθεί στην Τουρκία, την Αίγυπτο, ή ακόμη και στην Ιταλία, στην Ισπανία, αυτό το ταμπεραμέντο των αντρών της ανατολής την πολιορκεί από παντού. Αυτή ακούει κομπλιμέντα, κολυμπά στην ομορφιά της, την οποία βλέπουν οι άντρες, και φυσικά, χαίρεται που τη διεκδικούν».

Τα γοητευτικά κορίτσια της Σοβιετικής Ένωσης
Το 71% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ομολόγησαν ότι έχουν κάνει παράλογα πράγματα στις διακοπές. Ωστόσο, για το 24% οι ερωτικές επιθυμίες δεν έγιναν τελικά πραγματικότητα. Πολύ λίγες κοπέλες είναι πρόθυμες να αποκαλύψουν τις φαντασιώσεις τους στον άντρα ο οποίος τους άρεσε στον τόπο διακοπών, επεσήμανε η Ελένα Γκαμαγιούν, ψυχολόγος της «Σχολής γυναικείου pick up» (για τα μυστικά της ανδρικής γοητείας και τις μεθόδους προσέγγισης των γυναικών). «Το 60%-70% -εξηγεί- φοβούνται να γνωριστούν, υπάρχει απλά το εμπόδιο της επικοινωνίας. Αυτή ονειρεύεται, επιθυμεί, ο άντρας την κοιτάει, αλλά εκείνη γυρίζει την πλάτη και φεύγει. Ένα δεύτερο σημείο είναι, πως όταν αυτοί έχουν ήδη γνωριστεί, η γυναίκα για διάφορους λόγους θέλει να δείξει ότι «είμαι καλόβολη, μου αρέσουν τα πάντα», ακόμη κι αν κάτι δεν της αρέσει. Προκειμένου να δείξει στον άντρα κάποιες φαντασιώσεις της, πρέπει να έχει κάποιο θάρρος, αλλά η μητέρα της όταν ήταν παιδί της έλεγε, ότι αυτό δεν είναι καλό. Στη διάρκεια αυτών των σχέσεων στο κεφάλι μπορεί να ξανάρθούν αυτές οι σκέψεις-υποδείξεις της μαμάς, και τότε σιωπά, υπομένει, χωρίς να εκμυστηρεύεται τίποτα».
Και οι άντρες τα ίδια
Μόνο το 2% εξέφρασε την αντίθεσή του σε τέτοια πειράματα στις διακοπές. Το 35% ανέφερε ότι θα ήθελε να κάνει έρωτα σε κάποιο ασυνήθιστο μέρος. Οι περισσότεροι άντρες επιθυμούν και αυτοί μια ανάλογη εμπειρία στις διακοπές, όπως επεσήμανε ο επιμελητής του μουσείου ερωτικής θεματολογίας «Σημείο G», Αλεξάντρ Ντονσκόι. 
«Οι άντρες -λέει- επιλέγουν για τουρισμό κυρίως την Ταϊλάνδη, ενώ υπάρχει και ένας άλλος δημοφιλής προορισμός, η Αφρική. Βασικά πρόκειται για μέρη που συνδέονται με τέτοιες αναζητήσεις. 
Ακριβώς όπως οι πελάτες μας αγοράζουν ερωτικά παιχνίδια με σκοπό την ποικιλία, το ίδιο σκεπτικό επικρατεί και όσον αφορά αυτά τα ταξίδια. Αν μιλήσουμε για τη Ρωσία, τα παιχνίδια που αγοράζονται είναι πιο φυσιολογικά, που μοιάζουν με τα γεννητικά όργανα, δηλαδή απλά, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».
Περισσότερες από το 70% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζουν ότι στη διάρκεια των διακοπών σκέφτονται συχνότερα το σεξ, απ' ότι στην καθημερινή ζωή. 
Το 24% ανέφεραν ότι στον τόπο διακοπών δεν δίνουν σε αυτό περισσότερη σημασία απ' ότι στο σπίτι. Και μόνο το 2% των γυναικών ανέφερε ότι στις διακοπές δεν σκέφτεται καθόλου το σεξ.
 Πηγή: Shutterstock / Legion Media

ΑΠΟΛΥΤΟ ΝΤΕΡΜΠΥ - H τελική εκτίμηση της Public Issue: Στο 1,5% η διαφορά για τις ευρωεκλογές (κάρτες)

Μειώνετε κατά 1% η ψαλίδα ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το τελευταίο “κύμα” μετρήσεων της Public Issue. 
Υπενθυμίζεται πως η αρχική εικόνα της διαφοράς, που δημοσιεύτηκε στην “Εφημερίδα των συντακτών” της Παρασκευής είχε την διαφορά στις 2.5 μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης η Public Issue είναι μια εταιρεία που μόνο… φιλική προς την Κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Να υπενθυμίσουμε πως αντίστοιχη διαφορά, 1,5% εμφανίζει και η GPO,  δηλαδή μιλάμε για το απόλυτο ντέρμπι.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΣ - "Βούτηξε" από τον 5ο όροφο!... Πήδηξαν από τα μπαλκονια,για να σωθούν...

 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
 Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται από την Τουρκία.
Σύμφωνα με  την "Χουριέτ", ενας τούρκος πολίτης, στην προσπάθεια του να σωθεί κατά τη διάρκεια του σεισμού, δεν δίστασε να πηδήξει από μπαλκόνι 5ου ορόφου!...


 Ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο ανέβασε η Hurriyet στη σελίδα της στο οποίο οι κάτοικοι του Τσανάκαλε τρέχουν πανικόβλητοι μακριά από τα κτίρια...

Συνελήφθη 30χρονη - Του πούλησε κατσίκες μέσω... Ίντερνετ

Απάτη μέσω διαδικτύου φέρεται να είχε στήσει μία 30χρονη, η οποία δήλωνε ότι πωλούσε ζώα από ιστοσελίδα. 

Η 30χρονη συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας για την εξαπάτηση ενός 40χρονου, στον οποίο συμφώνησε, τον περασμένο Μάρτιο, να πωλήσει πέντε κατσίκες, τις οποίες όμως δεν του τις παρέδωσε ποτέ, αν και έλαβε το σχετικό τίμημα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης από την αστυνομία ξεκίνησε με την καταγγελία 40χρονου, ο οποίος υποστήριξε ότι αφού επικοινώνησε με αριθμό τηλεφώνου που εντόπισε σε ιστοσελίδα σχετική με την πώληση ζώων, συνομίλησε με άγνωστη γυναίκα και αφού συμφώνησε μαζί της για την αγορών πέντε αιγών κατέθεσε το συμφωνηθέν ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά δεν παρέλαβε ποτέ τα ζώα.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η 30χρονη είναι η κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο ο εξαπατηθείς κατέθεσε τα χρήματα.

Ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων σχηματίστηκε σε βάρος της δικογραφία για απάτη, η οποία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

ΒΙΝΤΕΟ από τη στιγμή του σεισμού, στην Ξάνθη...

Οι πολίτες βγήκαν έξω από τα σπίτια πανικόβλητο και στην Ξάνθη.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημίες σε Πυροσβεστική και Αστυνομία.
Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ ....Πανικός και στην Τουρκία από τα 6,5 Ρίχτερ

Πανικός και στην Τουρκία προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,5 βαθμών, στο ρήγμα της Ανατολίας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, που σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι .
Σημειώνεται ότι στις 12.31 σημειώθηκε ένας μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών στα παράλια της Τουρκίας, και στις 12.34 ένας ακόμη 5 βαθμών με επίκεντρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, καθώς το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, αλλά με δονήσεις μικρότερου μεγέθους.
Ειδικότερα, στην Τουρκία ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια και είναι πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν, στη συνοικία Εντιρνέ της Κωνσταντινούπολης, πέντε άνθρωποι που πανικοβλήθηκαν από το σεισμό, πετάχθηκαν από το παράθυρο ενός διαμερίσματος. 

ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ 

Σύμφωνα πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από την ισχυρή σεισμική δόνηση έχει καταρρεύσει η οροφή στο αεροδρόμιο της Λήμνου ενώ υπάρχουν κάποιοι τραυματίες ευτυχώς ελαφρά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής εκτιμά τον σεισμό στα 7,2 Ρίχτερ.Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμόλογοι οι οποίοι παρακολουθούν τον ισχυρό σεισμό που έγινε λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινδτιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».
Ο καθηγητής Γεωλογίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας υποστηρίζει πως «η πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για σεισμό της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο. Σεισμός ο οποίος προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας».

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χάνος, μιλώντας στο πrotothema.gr είπε ότι «ήταν ένας πάρα πολύ ισχυρός σεισμός. Είχαμε χρόνια να ζήσουμε έναν τέτοιο σεισμό. Ήταν μεγάλος όπως μάθαμε 6,5 Ρίχτερ και είχε διάρκεια. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορές για τραυματίες ενώ υπήρξαν και ζημιές σε παλιά σπίτια αλλά και σε οικοσυσκευές».
ΙΣΧΥΡΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ - Παρουσιάστρια ξέχασε να φορέσει κάτι… βασικό !!!

Κατακόρυφη αύξηση της τηλεθέασης προκάλεσε το «ατύχημα» που είχε στο πλατό μια παρουσιάστρια ξένου καναλιού, καθώς στάθηκε η αφορμή να φανεί ότι είχε ξεχάσει να φορέσει κάτι… πολύ βασικό!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

ΣΕΙΣΜΟΣ 6.5 - ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΑΠΟ ΑΤΤΙΚΗ ΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ -ΧΟΡΕΨΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ !

Σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών σημειώθηκε στις 12:25 στη Λήμνο. 

Ο ισχυρός σεισμός είχε εστιακό βάθος 5χλμ. όπως αναφέρεται στο χάρτη του γεωδυναμικού ιστιτούτου. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη, όπου έπεσε το τηλεοπτικό σήμα, αλλά και στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα και της Θεσσαλονίκη.
Περίπου 15 λεπτά αργότερα έγινε και δεύτερος σεισμός στη ίδια περιοχή με εστιακό βάθος 10χλμ. και μέγεθος 3,8 βαθμών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάρτηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών, είχε επίκεντρο νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης (Γεωγραφικό Πλάτος: 40.2302° - Γεωγραφικό Μήκος: 25.3621°) και εστιακό βάθος 5 χλμ..
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,4 βαθμών και σημειώθηκε 77 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και είχε εστιακό βάθος 91 χλμ.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στην Κωνσταντινούπολη και μαρτυρίες αναφέρουν ότι είχε διάρκεια 10 δευτερολέπτων.
Αστυνομικές πηγές της Σαμοθράκης ανέφεραν πριν λίγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών».

Σεισμός .6,5 βαθμών νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης

 7.2 ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ !!!
Σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών σημειώθηκε  στις  12.24  με επίκεντρο νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης και εστιακό βάθος 5 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. 
Σύμφωνα με το  πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,2 βαθμών, σημειώθηκε 77 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και είχε εστιακό βάθος 91 χλμ.  
 Αστυνομικές πηγές της  Σαμοθράκης ανέφεραν πριν λίγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι "ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών".

Πως ψηφίζουμε την Κυριακή

Στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους έφορους, θα ψηφίσουν αύριο 9.890.854 καταγεγραμμένοι πολίτες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και 9.884.846 καταγεγραμμένοι Ευρωπαίοι πολίτες για τις ευρωεκλογές (με ζητούμενο ακόμη τον ενδελεχή έλεγχο για τους αποβιώσαντες).
Η ψηφοφορία για τους 446 συνδυασμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών (211 δήμοι και 12 περιφέρειες) και για τους 40 συνδυασμούς των ευρωεκλογών (1.251 υποψήφιοι) θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ (με δυνατότητα χρονικής παράτασης για τα εκλογικά τμήματα στα οποία συνεχίζει η ροή του κόσμου μετά τις επτά το απόγευμα).

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους στον τηλεφωνικό αριθμό του υπουργείου ή στην ιστοσελίδα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Από εκεί θα παραλάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων.

Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ψηφίσουν. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους. Ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών.
Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης. Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερεις υποψήφιοι.

Τα καταστήματα των ΟΤΑ οφείλουν να παραμείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα.

Αυτοκτόνησε 19χρονη φοιτήτρια που είχε γυρίσει ερασιτεχνικό πορνό

Hταν πρωτοετής φοιτήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο «River Falls» στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ, και την ίδια ώρα είχε πρωταγωνιστήσει σε ταινία πορνό που προβλήθηκε σε ιστοσελίδα. 
Τις ερωτικές περιπτύξεις όμως της 19χρονης Alyssa Funke έτυχε να δουν και πρώην συμμαθητές της από το Γυμνάσιο.
Από τότε, λοιπόν, ξεκίνησε και το μαρτύριο της άτυχης κοπέλας. Το Twitter της και η σελίδα της στο Facebook κατακλύστηκαν όχι μόνο από προσβλητικά αλλά και από απειλητικά μηνύματα. 
Οι επιθέσεις που δεχόταν ήταν καθημερινές και εκείνη μην αντέχοντας άλλο την πίεση, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της.
Έτσι, στις 26 Απριλίου η Alyssa αυτοπυροβολήθηκε στη λίμνη «Big Carnelia». Σύμφωνα με τους γονείς της άτυχης κοπέλας, η επίθεση που δέχθηκε η κόρη τους μέσω του Διαδικτύου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή της να αυτοκτονήσει.

ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ....ΣΩΣΟΥΝ -Σπάσαμε κι εδώ το...ρεκόρ!

...στις ευρωεκλογές του 2014 υπάρχουν συνολικά 948 λίστες με 16.351 υποψήφιους
Ρεκόρ υποψηφίων έχει η Ελλάδα στις φετινές ευρωεκλογές, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τα κόμματα, ανά χώρα.
Σε σχέση με το εκλογικό της Σώμα, η Ελλάδα έχει τους περισσότερους υποψήφιους ευρωβουλευτές (1.299) από όλες τις χώρες της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα με 21 έδρες στη νέα Ευρωβουλή έχει περισσότερους υποψήφιους από τη Γερμανία (1.053) με 96 έδρες και την Ιταλία (807) με 73 έδρες.
Σε απόλυτους αριθμούς, τους περισσότερους υποψήφιους ευρωβουλευτές έχουν η Γαλλία (3.753) και η Ισπανία (2.106).
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, στις ευρωεκλογές του 2014 υπάρχουν συνολικά 948 λίστες με 16.351 υποψήφιους από 28 κράτη-μέλη για 751 έδρες της Ευρωβουλής.

Χάος στη Βραζιλία: Μποτιλιάρισμα - ρεκόρ 344 χιλιομέτρων στο Σάο Πάολο

Το Σάο Πάολο, όπου στις 12 Ιουνίου θα διεξαχθεί το εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ ποδοσφαίρου, έσπασε ένα νέο ρεκόρ στα μποτιλιαρίσματα, καταγράφοντας 344 χιλιόμετρα μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων.
Το θλιβερό ρεκόρ σημειώθηκε στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας χθες, Παρασκευή, το απόγευμα, σύμφωνα με τη δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται την κυκλοφορία στο Σάο Πάολο.
Η μεγαλούπολη αυτή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία φημιζόταν ήδη για τη χαοτική κυκλοφορία στους δρόμους της, ταλαιπωρείται εδώ και πολλές ημέρες από μια απεργία των οδηγών λεωφορείων.
Έπειτα από μια 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη των οδηγών λεωφορείων του ίδιου του Σάο Πάολο, από την Πέμπτη απήργησαν για δύο ημέρες οι οδηγοί των λεωφορείων των προαστίων. Στόχος των απεργών είναι να επιτύχουν μισθολογικές αυξήσεις ύψους 10%.
Η κινητοποίηση εντάσσεται στην αύξηση των απεργιών και των διαδηλώσεων στη Βραζιλία καθώς πλησιάζει το Παγκόσμιο Κύπελλο, το κόστος της διοργάνωσης του οποίου υπολογίζεται σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τουρνουά θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου.

Σχέδιο Β, για να ανασάνουν, λαός και νεολαία

 *του Στάθη Κατσούλα
Γιατί καμιά χώρα δε βγήκε από την κρίση στηριζόμενη σε ένα τόσο σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ.
Γιατί η ευρωζώνη διαίρεσε την Ευρώπη εξωθώντας τις χώρες του νότου σε άγρια λιτότητα και περικοπές στις κοινωνικές παροχές.
Γιατί η παραγωγική ανασυγκρότηση για την οποία πολλοί μιλάνε έχει σαν βασικό προαπαιτούμενο το να ρυθμίζεις εσύ σαν κυρίαρχο κράτος τη νομισματική σου πολιτική.
Γιατί η περίπτωση της Κύπρου απέδειξε πως δεν είναι δυνατή η κατάργηση των μνημονίων εντός ευρωζώνης.
Γιατί το «βλέποντας και κάνοντας» δεν είναι σοβαρή άποψη για κάποιος που ετοιμάζεται να κυβερνήσει.
Γιατί στον κυκεώνα των εξελίξεων που θα έρθουν χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο πρώτων, άμεσων βημάτων.
Γιατί ακόμα και η επιστροφή στα επίπεδα μισθών του 2010 δεν θα γίνει «άνετα» με απλές νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά με σύγκρουση και ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.
Γιατί το Σχέδιο Β επέλεξε το δύσκολο δρόμο του να πει την αλήθεια στο λαό, χωρίς εύκολα συνθήματα, χωρίς να λέει άλλα εδώ και άλλα εκεί, γιατί επέλεξε κάτι μη δημοφιλές αλλά απολύτως σωστό: Η διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από το τρίπτυχο: διαγραφή του χρέους – έξοδος από την ευρωζώνη – παραγωγική ανασυγκρότηση για νέες θέσεις εργασίας. Για να ανασάνει ο λαός και η νεολαία.
Ψήφος στο Σχέδιο Β σημαίνει υπέρβαση της ευκολίας, της ρηχότητας, της επιπολαιότητας του «να φύγει ο Σαμαράς και βλέπουμε». Σημαίνει ότι πρέπει να ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά πρέπει επίσης να σπάσει ο γύψος που κρατά τη χώρα στο σκοτάδι, που κρατά την ανεργία στα ύψη και κάνει τους νέους μετανάστες.
Ψήφος στο Σχέδιο Β σημαίνει στήριξη στην αναγκαία κατεύθυνση της παύσης πληρωμών του χρέους, της εξόδου από την Ευρωζώνη, της ρήξης με την ΕΕ, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, του δημοκρατικού σχεδιασμού της οικονομίας.

** Ο Στάθης Κατσούλας είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΧΕΔΙΟ Β.

ΚΑΡΤΕΣ - Τι «παίζουν» οι μπουκ: Τεράστιες διαφορές σε Περιφέρεια Αττικής - Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για να μην σας παραμυθιάζουνε οι δημοσκόποι και τα κόμματα!
Τεράστιες διαφορές βλέπουν οι μπουκμέικερς σε Περιφέρεια Αττικής και Αθήνα.
Και όπως έχουμε ξαναγράψει, και οι μπουκ κάνουνε λάθη, αλλά σίγουρα κάνουν τα λιγότερα από τους υπολοίπους. 
Γιατί αυτοί δεν είναι “αεριτζήδες” (δημοσκόποι, αναλυτές του κ@@ου κ.λ.π.)  και  το λάθος τους θα το πληρώσουν και ακριβά.
Εάν μεταφέρουμε τώρα τις αποδόσεις που δίνουν οι εταιρείες για τις εκλογές σε Περιφέρεια και Αθήνα σε ποδοσφαιρικές πιθανότητες, είναι σαν να παίζει π.χ. ο Ολυμπιακός με τον… Λεβαδειακό στο Καραϊσκάκη!
Πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει ο Λεβαδειακός τον Ολυμπιακό στο Καραισκάκη;
Ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες έχουν και οι Δούρου – Σακελαρίδης να κερδίσουν Σγουρό και Καμίνη.
Και για του λόγου το αληθές ορίστε κι οι κάρτες με τις αποδόσεις:

Το ελαιόλαδο ασπίδα ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Ωστόσο υπάρχει σκεπτικισμός κάποιων ειδικών σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης
Η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει την αρνητική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ωστόσο υπάρχει σκεπτικισμός κάποιων ειδικών σχετικά με τα αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ατμοσφαιρική ρύπανση «γεννημένη» στο εργαστήριο είχε μικρότερη αρνητική επίδραση στη λειτουργία του ενδοθηλίου, της «φόδρας» δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων, σε άτομα που κατανάλωναν ελαιόλαδο σε σύγκριση με άλλα που κατανάλωναν ιχθυέλαια ή καθόλου λάδι.

Η μελέτη περιέλαβε 42 υγιή άτομα με μέση ηλικία τα 58 έτη. Οι εθελοντές κατανάλωναν τρία γραμμάρια ελαιόλαδου ή ιχθυέλαιου ή καθόλου λάδι σε καθημερινή βάση επί τέσσερις εβδομάδες. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη λειτουργία των κυττάρων του ενδοθηλίιου των αιμοφόρων αγγείων των εθελοντών μετά την έκθεσή τους επί δύο ώρες στην ατμοσφαιρική ρύπανση… εργαστηρίου.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του ενδοθηλίου» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Χαγιάν Τονγκ, βιολόγος στην αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος και προσέθεσε ότι αυτή η δυσλειτουργία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αθηροσκλήρωση (συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας εντός των αρτηριών).

«Καθώς είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο αλλά και τα ιχθυέλαια μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στο ενδοθήλιο, εξετάσαμε αν η χρήση αυτών των ελαίων θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις βλάβες του ενδοθηλίου που προκαλούνται εξαιτίας της έκθεσης στα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον» εξήγησε ο ερευνητής.

Αντιδράσεις

Ωστόσο άλλοι ειδικοί τόνισαν ότι το πλαίσιο της μελέτης ήταν πολύ περιορισμένο ώστε να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου ή συμπληρωμάτων του στη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων. «Πρόκειται για μια πολύ μικρή μελέτη που διεξήχθη σε περιβάλλον εργαστηρίου» σχολίασε στην ιστοσελίδα επιστημονικών ειδήσεων Live Science ο δρ Πίτερ Κοέν, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Cambridge Health Alliance (πρόκειται για μια «συμμαχία» νοσοκομείων στα οποία περιλαμβάνεται και το Νοσοκομείο του Κέιμπριτζ), στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης.

Ο δρ Κοέν προσέθεσε ότι οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν αν οι εθελοντές κατανάλωναν ελαιόλαδο σε μορφή τροφής ή συμπλήρωμα ελαιολάδου – αν λάμβαναν συμπλήρωμα θα έπρεπε να προσδιορίσουν ποιο ακριβώς ήταν αυτό. Στα αδύναμα σημεία της μελέτης, σύμφωνα με τον καθηγητή, ήταν και το ότι οι εθελοντές της μελέτης εκτέθηκαν μόνο σε…. εργαστηριακή ατμοσφαιρική ρύπανση και όχι σε ρύπανση υπό πραγματικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ειδικός σημείωσε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου αποτελεί μια υγιεινή επιλογή. «Θα έπρεπε ήδη όλοι να τρώμε ελαιόλαδο» κατέληξε.

tovima.gr

Πέθανε σε ηλικία 49 ετών ο ολυμπιονίκης Παναγιώτης Ποικιλίδης

Πέθανε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 49 ετών , ο ολυμπιονίκης της πάλης και παράγοντας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Παναγιώτης Ποικιλίδης.
Ο Παναγιώτης Ποικιλίδης χειρουργήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην καρδιά καθώς είχε διαγνωστεί ανεύρυσμα αορτής και χθες παρουσίασε επιπλοκές στην υγεία του. Μετά από αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε αποδείχτηκε ότι είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία και λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κατέληξε.
Ο θάνατός τους έγινε αμέσως γνωστός στη Θεσσαλονίκη και σκόρπισε θλίψη στην αθλητική κοινότητα και ιδιαίτερα στον κόσμο του ΠΑΟΚ τον οποίο ο Παναγιώτης Ποικιλίδης υπηρέτησε τα τελευταία χρόνια από διάφορες θέσεις.

Υποψήφιος έριξε το όχημα του σε καφενείο επειδή ...δεν εξελέγη

Απρόβλεπτη εξέλιξη πήρε σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Νομού Τρικάλων, η μη εκλογή ενός Δημοτικού Συμβούλου.

Συγκεκριμένα ένας 36χρονος υποψήφιος στο Ροποτό Τρικάλων, υπό την επήρεια αλκοόλ, πήρε το αυτοκίνητό του και σε έξαλλη κατάσταση το «έστειλε» πάνω σε καρέκλες καφενείου που ήταν απλωμένες στην πλατεία της Εκκλησίας.

Όπως αναφέρει το trikalanews.gr, o 40χρονος ιδιοκτήτης του καφενείου, υπέβαλε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Πύλης και ο 36χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Τρικάλων όπου πήρε προθεσμία να απολογηθεί.


trikalanews.gr

GUARDIAN - Τί αποκάλυψε ο Βενιζέλος για την πιο σκοτεινή νύχτα της Ελλάδας και της ευρωζώνης

Αποκλειστική συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Guardian με την οποία αναφέρεται στη σύνοδο των Καννών τον Νοέμβριο του 2011 παραχωρεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δημοσίευμα με τίτλο «Πώς η Ελλάδα τραβήχτηκε από τα πρόθυρα της βύθισης της Ευρώπης στο χάος».
Στην έναρξη της εξιστόρησης της κρίσιμης συνόδου η συντάκτρια της εφημερίδας γράφει σε δραματικό ύφος ότι «ήταν ένα γεύμα στο οποίο μόνο τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες μίλησαν και κανείς δεν έφαγε». Για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί που «αγριοκοίταζαν» τους δύο άνδρες στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού, τους κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο, το έκτακτο δείπνο είχε ξαφνικά μετατραπεί σε καθοριστική στιγμή «που μπορούσε να σώσει ή να διαλύσει την ευρωζώνη», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ποτέ πριν δεν είχα δει τόσο μη διπλωματική συμπεριφορά», θυμάται ο κ Βενιζέλος, τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό. Και πολύ πολύ επιθετικό», προσθέτει.
Στον σχολιασμό που παρεμβάλλει η ανταποκρίτρια της Guardian σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις που μόλις τώρα βγαίνουν αναφορικά με εκείνη την ημέρα στις Κάννες, αρχικά από τους Financial Times, ρίχνουν νερό στον μύλο της αντιπολίτευσης «που είναι αποφασισμένη να αποδείξει ότι η χώρα δεν έχει τον έλεγχο των πολιτικών της».
Προσθέτει ότι το δείπνο στις Κάννες ήταν η αντίδραση στην ανακοίνωση-«βόμβα» του Γιώργου Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος, το οποίο «πολλοί φοβούνταν ότι θα βύθιζε την ήπειρο σε πλήρες χάος», την ώρα που η Ιταλία φαινόταν να ακολουθεί στο δρόμο των προβλημάτων χρέους την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι οι Μέρκελ και Σαρκοζί εξοργίστηκαν με την ανακοίνωση Παπανδρέου και η υπομονή τους εξαντλήθηκε. «Ο Σαρκοζί ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένος», λέει ο κ. Βενιζέλος και συμπληρώνει: «Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει, καθώς μιλούσε εκείνος συνεχώς. Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη, αλλά το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο: είτε ακυρώνετε το δημοψήφισμα ή διεξάγετε ένα, αμέσως, που θα ρωτά: 'ναι ή όχι στο ευρώ'. Και μετά από αυτό θα δούμε αν θα προχωρήσουμε με την [επόμενη] δόση [της βοήθειας], το πρόγραμμα [διάσωσης], το κούρεμα».
Το τελεσίγραφο έθεσε ένα «ανυπόφορο δίλημμα», σχολιάζει η συντάκτρια. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει: «Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών. Σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει. Δε θα είχαμε φτάσει ποτέ στο δημοψήφισμα επειδή θα είχε σημειωθεί μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες». Όπως αναφέρει, το δημοψήφισμα υποτίθετο ότι θα ήταν για το πρόγραμμα λιτότητας, ποτέ για την παρουσία της χώρας στο ευρώ.
Φοβούμενη τα χειρότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Μέρκελ πρότεινε να παραμείνει ο Βενιζέλος για να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια εξόδου [από την ευρωζώνη] μαζί με τον τότε επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, «διότι το αποτέλεσμα [του δημοψηφίσματος] θα μπορούσε κάλλιστα να είναι 'όχι'». Τόσο ο Γιούνκερ, «γνωστός για τη συμπάθειά του προς την Ελλάδα», όπως γράφει η εφημερίδα, όσο και ο Βενιζέλος αρνήθηκαν να παραμείνουν.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μέχρι τώρα κανείς δεν είχε μιλήσει δημοσίως για εκείνη τη συνάντηση, πλην του τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν που έχει γράψει περί «ψυχολογικού πολέμου». Υπό την απειλή της εθνικής χρεοκοπίας ο Παπανδρέου υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και έπειτα έγινε ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ «που υπέκυψε στην κρίση», αντικαθιστάμενος από τον Λουκά Παπαδήμο. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με την προσωπική εξιστόρηση της κρίσης σε βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο, ο Σαρκοζί ήταν τόσο εξοργισμένος που πήδηξε στο τραπέζι φωνάζοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό «είσαι ένας γαμ… ψυχοπαθής!»
Η Guardian αναφέρει επίσης ότι παρά τις διαψεύσεις από το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως ισχυρίζονταν οι Financial Times, έγγραφα που τέθηκαν στη διάθεση της εφημερίδας δείχνουν πως όταν η ελληνική αντιπροσωπεία ταξίδεψε για τις Κάννες υπήρχαν ήδη σχέδια για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ενός Grexit.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι έως τον Μάρτιο του 2012 η ΕΚΤ είχε συντάξει έναν οδικό χάρτη με έκτακτα βήματα που θα λαμβάνονταν αν το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους φαινόταν απίθανο να επιτύχει. Το «σενάριο καταστροφής» περιελάμβανε πάγωμα των καταθέσεων, με τις αναλήψεις να περιορίζονται στα 100 ευρώ την εβδομάδα και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Στη συνέχεια η συντάκτρια σχολιάζει ότι όταν περιγράφει τα γεγονότα των Καννών ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακόμα χλομιάζει. Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του τότε πρωθυπουργού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμά ότι ο κ. Παπανδρέου δεν του είχε πει για το δημοψήφισμα διότι ήξερε πως θα διαφωνούσε.
Στην αρχή ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε την ιδέα, επειδή, όπως λέει ο ίδιος, δεν ήθελε να διαιρέσει περισσότερο τη χώρα ή το κυβερνών κόμμα. Αλλά όταν ένα email από τον Γ. Παπανδρέου τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, ο τότε υπουργός Οικονομικών ένιωσε τόσο αδιάθετος που εισήχθηκε στο νοσοκομείο με σκωληκοειδίτιδα λόγω άγχους. «Ήταν ένα πράγμα να μην ενημερώσει εμένα, αλλά εντελώς άλλο να μην το έχει πει στη Μέρκελ ή τον Σαρκοζί ή κανέναν στην ΕΕ. Όταν έλαβα εκείνο το email στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα που ρωτούσε “Τι θα συμβεί αν χάσουμε;” του απάντησα “Είσαι καλά; Ανακοινώνεις όλα αυτά τα πράγματα και ρωτάς τώρα; Δεν είχες σκεφτεί τίποτα από όλα αυτά πριν;” Ένιωσα τόσο αδιάθετος διαβάζοντας εκείνο το email που χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο στις 4 το πρωί», λέει ο κ. Βενιζέλος.
Στις 6.30 το πρωί, ενώ ήταν με ορό, το τηλέφωνο του κ. Βενιζέλου άρχισε να χτυπά. Πρώτος πήρε ο Σόιμπλε, μετά ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν και έπειτα ο Γιούνκερ. Όλοι ήθελαν να μάθουν τι συνέβαινε. «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος – έπρεπε να συνοδεύσει τον Παπανδρέου στις Κάννες», σημειώνεται.
Εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποίησε μία «λαμπρή» εμφάνιση «υπερασπιζόμενος τον πρωθυπουργό». Αλλά όταν είδε ότι διακυβευόταν το μέλλον της χώρας άλλαξε τακτική. «Η πτήση της επιστροφής [στην Αθήνα] ήταν η πιο δραματική που έχω κάνει ποτέ», λέει.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εμμείνει στη θέση του και βγαίνοντας από τη συνάντηση είχε πει ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιούταν. Εν τω μεταξύ, χωρίς ο Έλληνας ηγέτης να το γνωρίζει, οι Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν δηλώσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η Ελλάδα είχε μία επιλογή: δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ευρωζώνη.
«Ως υπουργός Οικονομικών έπρεπε να πω κάτι. Αν την επομένη οι Έλληνες ξυπνούσαν με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους τόσο αβέβαιο θα είχαμε απόλυτο πανικό και μαζικές αναλήψεις. Θα είχαμε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ευρωζώνη, πέρα από την αυτοκαταστροφή μας», συνεχίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Καθώς ο κ. Παπανδρέου κοιμόταν στο κάθισμά του, ο Βενιζέλος ετοίμαζε μία δήλωση που θα ήταν τελικά «η αρχή του τέλους του δημοψηφίσματος», όπως σχολιάζει η εφημερίδα.
Εντός λεπτών από την προσγείωση η οκτώ παραγράφων ανακοίνωσή του δόθηκε στη δημοσιότητα. «Η θέση της Ελλάδα εντός του ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό το κεκτημένο του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από ένα δημοψήφισμα».
Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, ήταν 4.45 το πρωί, περίπου τρεις ώρες πριν το άνοιγμα των τραπεζών και εννέα ώρες μετά την έναρξη του γεύματος στις Κάννες. «Η πιο σκοτεινή ώρα της ευρωζώνης είχε περάσει».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου