Τα ντοκουμέντα, αλλά και το πλήθος των καταγγελιών για τις ενέργειες του περιφερειάρχη αποδεικνύουν πως η Πελοπόννησος, και δη η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Αρκαδία, βοά για τα deals του «Πετράν», όπως είναι γνωστός στην περιοχή του, ωστόσο ουδείς από την κεντρική διοίκηση φαίνεται να συγκινείται, με ορισμένους μάλιστα να κάνουν λόγο για μια περίεργη «ομερτά» στο πρόσωπό του. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πίσω από κάθε δημόσιο έργο στον Μοριά υπάρχει και ένας… Τατούλης. 
Εκεί, ο Αρκάς πολιτικός εμφανίζεται συν… αδερφοίς και τέκνοις να συμμετέχει σε χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναθέσεις έργων έχουν γίνει σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν μέλη της οικογένειάς του.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι η κατασκευή του κέντρου αποκατάστασης «Παλλάδιον», που βρίσκεται στην Αρκαδία, συγκεκριμένα στην παλιά εθνική οδό Τρίπολης-Τεγέας. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με ποσό άνω των 16 εκατομμυρίων ευρώ και είχε ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο το 2010, εμφανίζει ορισμένες συμπτώσεις που προκαλούν τουλάχιστον πλήθος ερωτημάτων.

ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους τα «Π», στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Παλλάδιον» συμμετέχει ως μέλος η κόρη του περιφερειάρχη, κυρία Χρισταλένη Τατούλη. 
Οι συμπτώσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Στη συγκεκριμένη εταιρεία συμμετέχει και η Αικατερίνη Κρανιαδάκη. Η εν λόγω κυρία όμως είναι η σύζυγος του ιδιοκτήτη της εταιρείας Τρίτων ΑΣΕΤΕ, η οποία από κοινού με την εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ (του αδερφού του περιφερειάρχη) ανέλαβαν και την κατασκευή του συγκεκριμένου θεραπευτηρίου. Με απλά λόγια, σε μια υπόθεση που θυμίζει τη γνωστή παροιμία «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» και δημιουργεί μείζον ηθικό θέμα, ένα νοσοκομείο στο οποίο συμμετέχουν συγγενικά πρόσωπα του περιφερειάρχη χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ, οι οποίοι πηγαίνουν στην κατασκευαστική στην οποία συμπράττουν μέλη της οικογένειας του περιφερειάρχη.

ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΕΙΣ

Η περίπτωση του «Παλλαδίου» φαίνεται, ωστόσο, να είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, καθώς οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με πλήθος δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο, κάνουν λόγο για όργιο «αμαρτωλών» έργων, που απαιτούν σαφείς απαντήσεις από τον Πέτρο Τατούλη.
Οπως προαναφέρθηκε και φαίνεται και από τα αντίστοιχα ΦΕΚ, τα οποία έχουν στην κατοχή τους τα «Π», στην οικογένεια Τατούλη ανήκουν οι εταιρείες ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική και ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική 4ης Τάξεως, η οποία φαίνεται να ανήκει μετοχικά και αυτή στον αδερφό του, Βασίλη Τατούλη, ενώ στο Δ.Σ., σύμφωνα με ΦΕΚ του 2011, συμμετέχει και η κόρη του περιφερειάρχη, Χρισταλένη Τατούλη. Πέρα από τις παραπάνω εταιρείες, το όνομα «Τατούλης» το συναντάμε ξανά στον χώρο των δημοσίων έργων, συγκεκριμένα στην Ασφαλτοδυναμική Αρκαδίας Α.Ε., με τον αδερφό του, Βασίλη, και τα παιδιά του, Χρισταλένη και Παναγιώτη Τατούλη, να είναι ξανά στο Δ.Σ., όπως φαίνεται από το αντίστοιχο ΦΕΚ του 2011 που έχουν στην κατοχή τους τα «Π». Οι συμπτώσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν καταγγελθεί και στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, υπάρχει συνεταιρική σχέση με την εταιρεία ΚΟΡΥΒΟΣ, η οποία έχει πάρει έργα από την Περιφέρεια με αμφιλεγόμενες εκπτώσεις, ενώ ταυτόχρονα συνάπτει υπεργολαβικά συμφωνητικά με τις εταιρείες της οικογένειας Τατούλη και ειδικά με την ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική, που ανήκει στον αδερφό του περιφερειάρχη.

Η ΚΑΣΤΑΤ

Ο φάκελος που έφτασε στα «Π» δείχνει πάνω από 10 περιπτώσεις στις οποίες γίνονται καταγγελίες για τις ανωτέρω εταιρείες. Πρόχειροι διαγωνισμοί, που χαρακτηρίστηκαν είτε «υπερεπείγοντες» είτε «άγονοι», κατέληξαν στις ίδιες εταιρείες, γεγονός που προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά και τα ανάλογα σχόλια. Κι αυτό διότι, παρά το ότι δεν πήραν μεγάλη δημοσιότητα, συζητήθηκαν σε όλες τις περιοχές όπου «άρχει» ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος φαίνεται να διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ.
Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις σημειώθηκε, μάλιστα, καταπάτηση του Νόμου Σουφλιά, που απαγόρευε την έκπτωση κάτω από 12%, όπως έγινε στην περίπτωση του έργου Κουμπίλα-Λουλούδι, στον δρόμο του Αστρους, με έκπτωση μόλις 4%.
Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι το έργο «Αποκατάσταση βατότητας τμήματος οδού παράκαμψης Βουτιάνων», αξίας 2.600.000 ευρώ, όπου, ενώ είχε πέσει ο δρόμος Μεγαλόπολης-Σπάρτης, έργο της εταιρείας Ατλας Κατασκευαστική, το οποίο κράτησε μόλις 3 μήνες, αντί να γίνει ΕΔΕ, δόθηκαν 12 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάστασή του, με την ένδειξη «επείγον». Το έργο -μετά από νέο διαγωνισμό- κατέληξε στην εταιρεία Τρίτων, που, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι άλλη από τη συνέταιρο της οικογένειας Τατούλη, με την οποία συνεργάστηκαν και στην κατασκευή του θεραπευτηρίου «Παλλάδιον». Σε παρόμοια χέρια κατέληξε και το έργο «Αποκατάσταση διαβρώσεων τμήματος παλιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών». Ο προϋπολογισμός του ήταν 2 εκατ. ευρώ και επίσης είχε την ένδειξη «επείγον». Το έργο κατέληξε στην ΚΟΡΥΒΟΣ και στη συνέχεια η εταιρεία υπέγραψε εργολαβικό συμφωνητικό με την ΚΑΣΤΑΤ του Βασίλη Τατούλη! 
φάκελος με τα έργα του πολυπράγμονα Πέτρου Τατούλη δεν τελειώνει εδώ, αφού η έρευνα είναι πραγματικά αποκαλυπτική. Στην ΚΑΣΤΑΤ της οικογένειας Τατούλη κατέληξε και το έργο «Βελτίωση της οδού Γυθείου-Αρεόπολης-Γερολιμένα κατά τμήματα», προϋπολογισμού 12.388.000 ευρώ, που δόθηκε στη συνέχεια στην Ατλας! Οι… δουλειές της ΚΑΣΤΑΤ έχουν και συνέχεια. Την εταιρεία του αδερφού του Πέτρου Τατούλη τη βρίσκουμε και στον δρόμο Ναύπλιο-Λυγουριό-Θέατρο Επιδαύρου, ένα έργο αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα μία τρανταχτή περίπτωση είναι το λιμάνι του Αστρους, το οποίο δημοπρατήθηκε με τη συμμετοχή 8 εταιρειών, οι οποίες εκλήθησαν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας.

ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εκκρεμούν συνολικά ακόμα εννέα έργα, που είτε δεν τελείωσαν ποτέ είτε δεν ξεκίνησαν καθόλου. Για του λόγου το αληθές, υπάρχει από τις 4 Ιανουαρίου 2012 εμπιστευτικό έγγραφο του ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, με θέμα «Ελεγχος πειθαρχικής ευθύνης των υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γ.Κ. και Γ.Π.», το οποίο έχει κοινοποιηθεί στον Πέτρο Τατούλη. Πρόκειται για δύο πρόσωπα-κλειδιά στην όλη υπόθεση, τα οποία κατηγορούνται για πειθαρχικά παραπτώματα, αφού συμμετείχαν σε όλους τους διαγωνισμούς ως υπάλληλοι της ΔΕΚΕ της πρώην Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο κύριος Τατούλης, 14 μήνες μετά, δεν έχει ανοίξει ακόμα τον φάκελο, ο οποίος παραμένει προφανώς κλεισμένος σε κάποιο συρτάρι. Η έρευνα, πάντως, δεν σταματά εδώ, καθώς τα έργα και οι ημέρες του περιφερειάρχη έχουν μεγάλη… ουρά.

Ενας «χαμαιλέοντας» της πολιτικής

Οσοι έχουν παρακολουθήσει τη διαδρομή του Πέτρου Τατούλη στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία χρόνια αντιλαμβάνονται αν μη τι άλλο ότι ο νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει την ικανότητα με τακτικισμούς να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες και με πρακτικές «χαμαιλέοντα» να επιτυγχάνει όποιον στόχο θέτει. Ετσι, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε μαοϊκό στέλεχος του ακροαριστερού ΕΚΚΕ, μαζί με τον συμπατριώτη του, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, κατάφερε το 1990 να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας, βάζοντας υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία παραδοσιακά ήταν το πλειοψηφούν κόμμα στον ιστορικό νομό της Πελοποννήσου. Οπως αναφέρουν, μάλιστα, στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης στην Αρκαδία, για την είσοδό του στο Κοινοβούλιο τον είχε βοηθήσει και το γεγονός ότι είναι χειρουργός και «πάντα στο εκλογικό σώμα “μετράνε” τα ιατρικά ρουσφέτια». Αυτό ήταν κυρίως που του εξασφάλισε τις διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες του από το 1993 μέχρι το 2007.
Ως βουλευτής της Ν.Δ. ήταν πάντα «προσδεδεμένος» στο λεγόμενο «Μητσοτακικό» άρμα του κόμματος, κάτι που, όπως λέγεται, τον βοήθησε να επιλεγεί το 2004 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού. «Αυτό έγινε στο πλαίσιο της κεντρικής συμφωνίας του Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη, ώστε να συνεχιστεί η εσωκομματική ηρεμία», αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα συμβαίνοντα στη Νέα Δημοκρατία.
Μπορεί, βέβαια, ο κ. Καραμανλής να του εμπιστεύθηκε το υπουργείο στο οποίο ο ίδιος ήταν τυποις επικεφαλής, ωστόσο ο κ. Τατούλης ήταν από τους πρώτους που επιτέθηκαν εναντίον του στο πρώτο στραβοπάτημα της κυβέρνησης. Ετσι, «με ένα πούρο Cohiba», όπως θυμούνται παλιοί συνομιλητές του, ασκούσε κριτική για τα έργα και τις ημέρες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είχε πει το 2008 για την υπόθεση Ζαχόπουλου και αφού είχε πραγματοποιηθεί το 2006 ανασχηματισμός, ο οποίος τον είχε βγάλει εκτός κυβερνητικού σχήματος. «Το σκάνδαλο Ζαχόπουλου είναι καθαρά πολιτικό», τόνιζε σε συνεντεύξεις του, αναφερόμενος στην απόπειρα αυτοκτονίας του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και στο ερωτικό σκάνδαλο που είχε προηγηθεί.

ΑΔΡΑΝΕΙΑ. Η θητεία του, πάντως, στο υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε από αδράνεια, αλλά και την πραγματοποίηση ρουσφετιών προς πολιτιστικούς συλλόγους, κυρίως από την εκλογική του περιφέρεια. Η συνέχεια της διαδρομής του περιφερειάρχη Τατούλη είναι το ίδιο συναρπαστική. Επιμένοντας στο «αντάρτικο» κατά του Κώστα Καραμανλή, η κυβέρνηση του οποίου παράπαιε, με μια ιδιαίτερα αιχμηρή του ομιλία, στις 12 Απριλίου 2008, κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, αλλά και στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Λίγο καιρό μετά, στις 4 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, στοχεύοντας το ζεύγος Ρουσόπουλου-Ζαχαρέα, υποστήριξε πως πρέπει «να βρούμε την τόλμη να κατονομάσουμε συγκεκριμένα τους λίγους εκείνους που μπήκαν στην πολιτική φτωχοί και σήμερα υπερηφανεύονται δεξιά και αριστερά για τα βαθιά τους πλούτη». 

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν στη συνεδρίαση της Κ.Ε. στις 27 Σεπτεμβρίου 2008, που έγινε εκτάκτως σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εσωστρέφεια, με αφορμή την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, είπε με νόημα: 
«Μίλησα αυστηρά πολιτικά. Δεν εισακούστηκα. Κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τη φυλακισμένη στον Πύργο βασιλοπούλα».
Ετσι, τον Νοέμβριο του 2008 διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία, ύστερα και από μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος». Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που διαγραφόταν από το κόμμα του. 
Στις 2 Απριλίου 1998 είχε αποπεμφθεί από τη Ν.Δ. μαζί με άλλους έξι βουλευτές, γιατί δεν είχε ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία που είχε επιβάλει ο κ. Καραμανλής. Πάντως, αν και απομακρυσμένος από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τατούλης κατάφερε μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 να διασωθεί πολιτικά, επικρατώντας στην Πελοπόννησο, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι πρότινος εξύβριζε, και του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Από τότε, όπως υποστηρίζουν αρκετοί από τους αντιπάλους του, πολιτεύεται ως «άνθρωπος του Φούχτελ», εφαρμόζοντας τακτική «σφιχταγκαλιάσματος» με τον Γερμανό επιτετραμμένο της Αγκελα Μέρκελ, γεγονός που προκαλεί έκπληξη ακόμα και σε στελέχη του συνδυασμού του.