17.12.14

«Ξαφνικός έρωτας» Τσίπρα - Προβόπουλου !

Το ξαφνικό ραντεβού του Γ. Προβόπουλου με τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να κάλεσε τον πρώην διοικητή της ΤτΕ προκειμένου να συζητήσει μαζί του τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων στο τραπεζικό σύστημα, ζητήματα που έχει διαχειριστεί στο παρελθόν ο κ. Προβόπουλος.
Η συνάντηση διήρκησε περί τη μία ώρα και εξερχόμενος ο κ. Προβόπουλος είπε στους δημοσιογράφους ότι έγινε μία συνάντηση σε καλό κλίμα. Ερωτηθείς για την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε με νόημα: "δεν παίξαμε και μπουνιές με τον κ. Τσίπρα».
Όπως αποκάλυψε, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για την εμπειρία του το 2012 με τις εκροές καταθέσεων και το πρόβλημα ρευστότητας που υπήρχε τότε στην αγορά. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ήθελε επίσης να ενημερωθεί εάν η ρευστή πολιτική συγκυρία θα έχει συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και εάν υπάρχει περίπτωση και υπό ποιές συνθήκες να προκύψει ένα πιστωτικό γεγονός ειδικά στην περίπτωση των πιθανών πρόωρων εκλογών.
Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Προβόπουλο να σχολιάσει την παρέμβαση του κ. Στουρνάρα. Εκείνος δεν έδειξε να θέλει να απαντήσει, αλλά σχολίασε με δηκτικό τρόπο "δεν θα μιλήσω τι θα έκανα εγώ γιατί αυτό είναι θεωρητικό. Δείτε τι έκανα στο παρελθόν".
Λίγο αργότερα, πηγές της Κουμουνδούρου, έπλεκαν το εγκώμιο του πρώην διοικητή της ΤτΕ λέγοντας:  
«η εμπειρία του κυρίου Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη».
Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν την συζήτηση Τσίπρα - Προβόπουλου «ουσιαστική και εποικοδομητική» και σημείωναν σχετικώς: «Η τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών. Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».
Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε από πολλούς «παράξενη» καθώς ο κ. Προβόπουλος ήταν εκλεκτός των προηγούμενων κυβερνήσεων, γι' αυτό και διετέλεσε διοικητής της ΤτΕ τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ. Πηγές της κυβέρνησης έλεγαν ότι ο κ. Προβόπουλος λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα και χαρακτήρισαν «ετερόκλιτη και καιροσκοπική συμμαχία» αυτή που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο. Αλλοι έλεγαν ότι ο κ. Προβόπουλος «παίρνει εκδίκηση επειδή δεν ανανεώθηκε η θητεία του στην ΤτΕ».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου