15.12.14

Εφοδος της αστυνομίας στο καφέ με τους ομήρους στο Σίδνεϊ - Δραπέτευσε Ελληνας ομογενής - Ιρανός ο δράστης


Εφοδος της αστυνομίας στο καφέ με τους ομήρους στο Σίδνεϊ - Δραπέτευσε Ελληνας ομογενής - Ιρανός ο δράστης (upd)

Εφοδο στο καφέ του Σίδνεϊ, όπου τζιχαντιστής κρατά δεκάδες ομήρους, πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι αρχές της Αυστραλίας, όπως μεταδίδουν αυστραλιανά ΜΜΕ.
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης είναι ένας από τους πέντε ομήρους (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες) που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από καφετέρια στο κέντρο του Σίδνεϊ όπου εξακολουθεί να κρατείται αδιευκρίνιστος αριθμός ομήρων από έναν μεσήλικο ένοπλο άνδρα.
Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.
Ιρανός και «γνώριμος» της αστυνομίας ο δράστης
Μια πηγή η οποία πρόσκειται στην αστυνομία της Αυστραλίας ανέφερε ότι ένας Ιρανός μετανάστης—ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση και είναι γνωστός στις αρχές διότι έχει στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι έχουν σκοτωθεί στο εξωτερικό—είναι ο ένοπλος ο οποίος κρατάει άγνωστο αριθμό ομήρων σε ένα καφέ στο Σίδνεϊ.
Εφοδος της αστυνομίας στο καφέ με τους ομήρους στο Σίδνεϊ - Δραπέτευσε Ελληνας ομογενής - Ιρανός ο δράστης (upd) Ο Μαν Χαρόν Μονίς, Ιρανός μετανάστης και αυτοαποκαλούμενος σεΐχης, παραμένει μέσα στο καφέ περίπου 15 ώρες αφότου ξεκίνησε η ομηρία.
«Δεν υπάρχει επιχειρησιακός λόγος το όνομά του αυτό να αποκρύβεται από εμάς τώρα», ανέφερε η αστυνομική πηγή αυτή.
Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας η ομηρία ενδέχεται να μην λυθεί για πολλές ώρες ακόμη καθώς στόχος της είναι να λήξει αναίμακτα.
Ειδικοί διαπραγματευτές της αστυνομίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον δράστη και αυτός είναι ένας λόγος που οι πληροφορίες που δίνονται είναι περιορισμένες προκειμένου να μην τον εξοργίσουν.
«Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.
Ο δράστης φέρεται να είναι γνωστός στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Εφοδος της αστυνομίας στο καφέ με τους ομήρους στο Σίδνεϊ - Δραπέτευσε Ελληνας ομογενής - Ιρανός ο δράστης (upd)
Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης αλλά και οι όμηροι με εντολές του επικοινωνούν με μέσα ενημέρωσης για να μεταφέρουν τα αιτήματά του. Σε συνεννόηση με την αστυνομία όμως τα μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να μην δημοσιοποιήσουν τα αιτήματά του.
Έχουν ήδη συμπληρωθεί σχεδόν 15 ώρες από την ώρα που ξεκίνησε το επεισόδιο στο Lindt Chocolate Cafe στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.
Τοπική τηλεόραση έδειξε νωρίτερα εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος.
"There is no God but Allah" ("Ο μόνος Θεός είναι ο Αλλάχ") και "Mohammed is the messenger of God" ("Ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού"), γράφει η σημαία.
Εφοδος της αστυνομίας στο καφέ με τους ομήρους στο Σίδνεϊ - Δραπέτευσε Ελληνας ομογενής - Ιρανός ο δράστης (upd) Η αστυνομία που βρίσκεται σε επαφή με τον ένοπλο που κρατεί τους ομήρους αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του. Επίσης δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.
Σημειώνεται πάντως ότι η αστυνομία δεν διευκρινίζει "για επιχειρησιακούς λόγους" αν οι όμηροι δραπέτευσαν ή αν αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ούτε κάνει γνωστό που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι όμηροι που κατόρθωσαν να βγουν από την καφετέρια.
Μέρος του κέντρου του Σίδνεϊ έχει παραλύσει, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη έχουν εκκενωθεί και γύρω από το καφέ όπου κρατούνται οι όμηροι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση, παρέμεινε εκτάκτως στην Καμπέρα απόψε.
Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.
Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Άκης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, είπαν ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας 'Αντριου Σίπιον δήλωσε ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια. Εν τούτοις, όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ, «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια».
Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.
Για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώ δηλώσεις συμπαράστασης προς την Αυστραλία έκαναν πολλοί ξένοι ηγέτες.
Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες της Δύσης που συμμετέχουν στις δυνάμεις αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Εκτιμάται ότι πάνω από εκατό Αυστραλοί έχουν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ και περίπου 20 από αυτούς έχουν σκοτωθεί.
Θέλουμε να λήξει αναίμακτα λέει η αστυνομία
Στόχος της αυστραλιανής αστυνομίας είναι η αναίμακτη απελευθέρωση των ομήρων, ειδικά τώρα που έχει κατορθώσει να έρθει σε επικοινωνία με τον δράστη.
«Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.
Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Ακης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, είπαν ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.
Η αστυνομία ήρθε σε επαφή με τον ένοπλο που κρατεί τους ομήρους, αλλά αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του. Επίσης δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.
Το κέντρο του Σίδνεϊ έχει παραλύσει, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη έχουν εκκενωθεί και γύρω από το καφέ όπου κρατούνται οι όμηροι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση, παρέμεινε εκτάκτως στην Καμπέρα απόψε.
Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.
Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt Australia Στιβ Λόαν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Business πως στο καφέ εργάζονταν γύρω στους 10 ανθρώπους και υπήρχαν "πιθανόν 30 πελάτες", αν και είχε διευκρινίσει πως πρόκειται για μια εκτίμηση.
Η Μπερν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.
Οι όμηροι φαίνεται πως βγήκαν από μια πλευρική πόρτα του καφέ, όπου πριν από έξι ώρες άρχισε το επεισόδιο. Άγνωστος δράστης κρατάει άγνωστο αρθμό ομήρων μέσα στο Lindt Chocolate Cafe στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Τοπική τηλεόραση έδειξε εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος.
Το χρονικό της ομηρείας
Ολα ξεκίνησαν όταν αρχικά τα τοπικά τηελεοπτικά κανάλια μετέδωσαν πληροφορία για «ύποπτο δέμα» στο παγκοσμίου φήμης κτίριο της Όπερα του Σίδνεϊ γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε. Δυστυχώς όμως η είδηση ότι ένοπλοι κρατούν ομήρους στο κέντρο της πόλης, στην καφετέρια Lindt Chocolate Cafe όπως αποδείχτηκε αληθινή.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανέφερε ότι συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις έκτακτης ανάγκης εξελίξεις και την ομηρία.
Τόνι Αμποτ: Δεν είναι σαφές αν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στην κατάσταση ομηρίας
View image on Twitter Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι δεν είναι απολύτως σαφές αν η ομηρία που είναι σε εξέλιξη σε ένα καφέ του Σίδνεϊ έχει πολιτικά κίνητρα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν έχει πολιτικά κίνητρα, παρότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι» είπε ο Άμποτ στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.
«Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό. Μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες και τις αγωνίες του λαού της Αυστραλίας» συμπλήρωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός χωρίς όμως να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τις ενέργειες για να λήξει η υπόθεση της ομηρίας.
Περίπου 40 με 50 οι όμηροι
Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές ο δράστης ή οι δράστες κρατούν ίσως και 50 ομήρους.
Διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia, της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποία λειτουργεί η καφετέρια, ανέφερε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες.
Μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν πως από παράθυρο είναι ορατή μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες ανάγκασαν τους ομήρους να κρατούν ψηλά μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή και να στέκονται στην τζαμαρία με τα χέρια ψηλά. Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του».
Μια γυναίκα, η οποία εργάζεται απέναντι από την καφετέρια, είπε στους αστυνομικούς πως είδε νωρίτερα έναν άνδρα να μπαίνει στο κατάστημα κρατώντας στα χέρια μια μπλε αθλητική τσάντα, στην οποία εικάζεται ότι υπήρχε το όπλο του.
Επίσης, πρόσθεσε πως πρόκειται μόνο για αυτό συμβάν στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ και επισήμανε ότι η πόλη είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις. Πάντως οι μεγάλες Τράπεζες της περιοχής έδωσαν εντολή στους εργαζόμενους να απομακρυνθούν ενώ οι αρχές έδωσαν εντολή για εκκένωση του Opera House και της Κρατικής Βιβλιοθήκης της πόλης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου