14.12.14

Προσφυγή δικηγόρων κατά της αποχής από τα καθήκοντα τους

Χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις αντισυνταγματικές και παράνομες 

Προσφυγή κατά της αποχής διαρκείας των δικηγόρων κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 12 Αθηναίοι δικηγόροι,  μια δικηγορική εταιρεία με έδρα την πρωτεύουσα και δύο Ανώνυμες Εταιρείες χαρακτηρίζοντας τις σχετικές αποφάσεις αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην ΕΣΔΑ.
¨Όπως υποστηρίζουν το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων αποχής διαρκείας δεν είναι η Ολομέλεια ή το  Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, αλλά  η γενική συνέλευση των μελών του ΔΣΑ. Επίσης, επισημαίνουν ότι πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες που οι δικηγόροι αντιμετωπίζουν λόγω της αποχής και οι πολίτες που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις στη δικαιοσύνη κινδυνεύουν  να  υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική και ηθική ζημιά.
Στην προσφυγή τους ζητούν να τους χορηγηθεί προσωρινή διαταγή καθώς και  να ανασταλούν- ακυρωθούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και η απόφαση του ΔΣΑ για αποχή διαρκείας.
Υπογραμμίζουν δε ότι  κατά το δημοψήφισμα που έγινε η  πλειοψηφία των δικηγόρων του ΔΣΑ  όχι μόνο δεν αποφάσισε αποχή διαρκείας, αλλά αντίθετα ήταν μειοψηφία και καταγράφουν ότι  από τους 10.114 δικηγόρους που ψήφισαν υπέρ της αποχής διαρκείας ήταν οι  4.578 (45,26%), ενώ αυτοί που ψήφισαν υπέρ καμίας αποχής ή στοχευμένης αποχής  ήταν 4.697 (46,44%).
Σύμφωνα με τους δικηγόρους που προσέφυγαν στο ΣτΕ, η αποχή διαρκείας παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος, το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνουν την δικαστική προστασία των πολιτών αλλά και το άρθρο 5 του Σ. καθώς περιορίζεται υπέρμετρα η επαγγελματική ελευθερία του δικηγόρου που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα.
Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρουν ότι οι έμμισθοι από την αποχή διαρκείας δεν έχουν καμία απολύτως οικονομική ή ηθική συνέπεια, ενώ οι ελεύθεροι δικηγόροι πένονται και καλύπτουν κατά την διάρκεια της αποχής μόνοι τους τα έξοδα τους, αλλά και των οικογενειών τους.
Μάλιστα, κάνουν λόγο για παράνομη αποχή καθώς ο ΔΣΑ- λένε στην προσφυγή τους- εξαναγκάζει τους Αθηναίους δικηγόρους σε αποχή, αφού:
-     οργανώνει σε κάθε δικαστήριο της πρωτεύουσας υπηρεσίες περιφρούρησης της αποχής η οποία μπορεί ακόμα να αποτρέψει βίαια την άσκηση των καθηκόντων των δικηγόρων,
-     δεν χορηγεί (κόβει) γραμμάτια προείσπραξης ως μέσο εξαναγκασμού των μελών του ΔΣΑ για αποχή,
-     δεν χορηγεί άδειες παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου