17.12.14

Τι μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την ψηφοφορία !

Τι γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα
Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στην πρώτη απόπειρα που κατέληξε σε αποτυχία.

Για «ελληνική τραγωδία» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις εκλογές που θα διεξαχθούν αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνουν λόγο οικονομικοί αναλύτές τους οποίους επικαλτείται η Deutsche Welle σε άρθρο της μετά την πρώτη αποτυχημένη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την Τετάρτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει ένα τέλος σε τέσσερα χρόνια επώδυνων μέτρων λιτότητας και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του πακέτου στήριξης για την χώρα, συμπληρώνει η DW.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε δήλωσή αναλυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με τον οποίο «αν η Ελλάδα ξεπεράσει την παρούσα πολιτική αβεβαιότητα και παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η ανάκαμψή της σύντομα θα βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο. Αλλά αν η Ελλάδα αναστρέψει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να κατευθύνεται προς την οικονομική άβυσσο».

Στην «αποτυχία» εκλογής Προέδρου και στις προοπτικές που διαγράφονται αναφέρονται ανταποκρίσεις από την Αθήνα, που προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ.
Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου FOX σημειώνεται ότι «κατά την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους», υπογραμμίζοντας ότι «η ψηφοφορία πραγματοποιείται εν μέσω αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της».
Όπως επισημαίνεται, ο «συντηρητικός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στηρίζει για την Προεδρία τον Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι «ο κ. Δήμας είναι ο μοναδικός υποψήφιος».
Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC αναφέρει ότι «το Κοινοβούλιο απέτυχε να εκλέξει νέο Πρόεδρο στην Ελλάδα κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας», προσθέτοντας ότι αν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ψήφων στις επόμενες δυο ψηφοφορίες, «θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».
Καταγράφοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι «η προσοχή πλέον στρέφεται στη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου» και «ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα χρειαστεί τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «αν αποτύχει και στην τρίτη προσπάθεια, στις 29 Δεκεμβρίου, τότε η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».
Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξασφάλισε την υποστήριξη 160 βουλευτών στον πρώτο γύρο για την προεδρική εκλογή, απέχοντας πολύ από το ποσοστό της ενισχυμένης πλειοψηφίας που χρειάζεται για να κερδίσει τον τελικό γύρο, αργότερα στο τέλος του τρέχοντος μηνός».
Δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την υποστήριξη που χρειάζεται για την εκλογή νέου προέδρου ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως επισημαίνει, 160 βουλευτές υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα, 135 βουλευτές δεν έδωσαν την στήριξή τους και πέντε βουλευτές δεν ήταν παρόντες. Η προσοχή τώρα στρέφεται στη δεύτερη ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζει ξανά ότι η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές στην Ελλάδα, ξυπνώντας μνήμες του 2012. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν χειρότερο από ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας δεν είναι εφικτή», τόνισε σε συνέντευξή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.
Αναφέρει δε ότι ενώ ο Αν. Σαμαράς κατάφερε να προσελκύσει την ψήφο πέντε βουλευτών εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού, η καλύτερη του ευκαιρία να συγκεντρώσει τους 180 και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές, βρίσκεται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία.
Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος τόνισε ότι «αυτοί οι 135 που δεν ψήφισαν υπέρ του Στ.Δήμα, μπορεί να μειωθούν στους 119 στις επόμενες ψηφοφορίες και θα εκλέξουμε πρόεδρο».
Σύμφωνα με το Associated Press οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα απέχει πάρα πολύ από τους 200 που απαιτούνταν και προσθέτει ότι πλέον απαιτείται η υποστήριξη της αντιπολίτευσης ή των ανεξάρτητων βουλευτών για να εξασφαλιστεί η ψήφιση του υποψηφίου της Ν.Δ Το France 24 από την πλευρά του αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αν. Σαμαρά απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη από 200 βουλευτές για να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο.
Αναλυτές ανέφεραν σήμερα ότι η κυβέρνηση ήλπιζε να συγκεντρώσει την στήριξη περίπου 5-6 ανεξάρτητων βουλευτών σήμερα, και λίγους ακόμη την επόμενη εβδομάδα, πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.
Ωστόσο αρκετοί βουλευτές που είχαν υπολογιστεί να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας του Στ. Δήμα, είτε ψήφισαν αντίθετα είτε απουσίαζαν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου